#MomAndTheCity Επιχείρηση Βιβλίο // Η Μορτίνα της Barbara Cantini μαθαίνει στα παιδιά με τρόπο διασκεδαστικό την αξία της διαφορετικότητας

#MomAndTheCity Επιχείρηση Βιβλίο // Η Μορτίνα της Barbara Cantini μαθαίνει στα παιδιά με τρόπο διασκεδαστικό την αξία της διαφορετικότητας

Όταν ήμουν μικρή μία απο τις αγαπημένες μου ταινίες ήταν το Adam's Family. Αυτό το dark-μαγικό σκηνικό που είχε δημιουργήσει ο ιδιοφυής Barry Sonnenfeld με έκανε να διασκεδάζω τόσο πολύ παρακολουθώντας μία διαφορετικότητα τόσο γοητευτική και κραυγαλέα, που δύσκολα μπορούσε κανείς να της αντισταθεί.

Αυτήν την αισθητική και ατμόσφαιρα ένιωσα και στη σειρά παιδικών βιβλίων της συγγραφέως και εικονογράφου Barbara Cantini η οποία δημιούργησε μία γκόθικ, Τιμ Μπαρτονική ιστορία εμπνευσμένη απο τα παιχνίδια μυστηρίου όπως το Cluedo και την σαρκαστική ειρωνία των χαρακτήρων της οικογένειας Άνταμς.

Με αυτά τα μαγικά στοιχεία γράφτηκε μία ιστορία που δεν χορταίνεις να την διαβάζεις με πλούσια εικονογράφηση για παιδιά από 6+ . Πρωταγωνίστρια των βιβλίων, η χαριτωμένη Μορτίνα, ένα κορίτσι που σίγουρα θα χαρακτήριζες διαφορετικό καθώς είναι ζόμπι και μένει στην τερατοκουκλίστικη Ξεπεσμένη Έπαυλη μαζί με την αγαπημένη θεία, την Εκλιπούσα και τον αλμπίνο σκύλο της, Μύθο. H Μορτίνα θα ήθελε να μπορεί να παίξει με τα άλλα παιδιά της ηλικίας της, αλλά της έχει απαγορευτεί να εμφανίζεται μπροστά τους, γιατί μπορεί να τρομάξουν.

 

Στο πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο Μορτίνα: Μια ιστορία για να πεθάνεις από τα γέλια. 

Η Μορτίνα δεν μπορεί εύκολα να βγει από την Έπαυλη στον έξω κόσμο, καθώς την εμποδίζει το γκριζοπράσινο δέρμα της και οι ευμεγέθεις μωβ κύκλοι κάτω από τα μάτια της. Η Μορτίνα ψάχνει απεγνωσμένα έναν φίλο, όμως πιστεύει πως κανένα παιδάκι δεν θα θέλει να τη συναναστραφεί, όχι απλά εξαιτίας της εμφάνισής της, αλλά επειδή είναι ζόμπι. 

 

Καθώς τα άλλα παιδιά της γειτονιάς ετοιμάζονται να βγουν έξω για τους εορτασμούς του Halloween, η ατρόμητη Μορτίνα καταστρώνει το σχέδιό της, ώστε να κάνει την πρώτη της έξοδο από την Ξεπεσμένη Έπαυλη: καθώς όλοι θα είναι ντυμένοι τέρατα, θα κυκλοφορήσει έξω χωρίς να κρύψει τίποτα. Οι περιπέτειες της Μορτίνα θα ξεκινήσουν γρήγορα στον έξω κόσμο, όμως η ίδια θα μάθει πως η φιλία μπορεί να αποκτήσει διάφορες μορφές.

 

Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, με τίτλο Η Μορτίνα και ο φίλος φάντασμα παρακολουθούμε τη νέα περιπέτεια της μικρής ηρωίδας, η οποία γνωρίζει ένα παιδί φάντασμα, που έχει προσπαθήσει να μπει στο σπίτι της την παραμονή της Παμπάλαιης Πρωτοχρονιάς, χωρίς όμως να θυμάται το όνομά του. Πώς θα βρουν την αληθινή του ταυτότητα; H Μορτίνα και ο καινούργιος της φίλος καταστρώνουν σχέδια και μπλέκουν στην πιο πρωτοχρονιάτικη τρομακτικομαγική περιπέτεια.

 
 

Στο τρίτο βιβλίο με τίτλο Μορτίνα και ο Ξινός Ξάδελφος την ανατροπή μας φέρνει η επίσκεψη του ξάδελφου Διλβέρτου που έρχεται στην Ξεπεσμένη Έπαυλη και είναι όλο γκρίνια και ιδιοτροπίες μα και οι μυστηριώδεις προσκλήσεις σε δείπνο από την Θεία Εκλιπούσα. Οι προσκλήσεις φτάνουν στους καλεσμένους που δεν είναι άλλοι απο τους φίλους της Μορτίνας στην γειτονιά, η μέρα του δείπνου έχει φτάσει μα η Θεία Εκλιπούσα έχει εξαφανιστεί. Ένα μυστήριο περιμένει να λυθεί και τα παιδιά στρώνονται στην δουλειά για να το εξιχνιάσουν.

 
 

Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα που εξιτάρει την φαντασία των παιδιών και τα βοηθάει με χαρωπό τρόπο να αντιληφθούν την έννοια της διαφορετικότητας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η σειρά αυτή έγινε μπεστ σέλερ σε χρόνο ρεκόρ.

 

Πολλές φορές με έχει απασχολήσει κι εμένα ο τρόπος που θα επικοινωνήσω στο κορίτσι την αξία της διαφορετικότητας, ειδικά στον κόσμο που ζούμε. Έναν κόσμο που ευνοεί την μαζοποίηση και προβάλλει συνεχώς πρότυπα "ευφυίας, ομορφιάς, εξειδίκευσης" και άλλα πολλά μη υγιή πρότυπα που αποπροσανατολίζουν τα παιδιά.

Όλοι οι γονείς πιστεύω θέλουμε δύο πράγματα για τα παιδιά μας. Αρχικά να έχουν μία υγιή κοινωνική ζωή, να είναι "αποδεκτά" μα και να νιώθουν ελεύθερα να είναι αυτά που είναι.

Δυστυχώς αυτές οι δύο καταστάσεις δεν συμπίπτουν πάντα. Κάποιες φορές τα παιδιά μας υποχρεούνται να κάνουν πράγματα που είναι κοινωνικώς αποδεκτά αλλά τα καταπιέζουν και δεν αναφέρομαι φυσικά στους κανόνες σεβασμού και σωστής συμπεριφοράς απέναντι στους συνανθρώπους μας. 

 

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κατανοήσουν την διαφορετικότητα; Παρακάτω σας μιλάω για απλά βηματάκια προς αυτήν την κατεύθυνση.

1) Αγκαλιάστε τη διαφορετικότητα στις ζωές σας

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να διδάξουμε τα παιδιά μας για τη διαφορετικότητα απο το να την σεβαστούμε στην καθημερινότητά μας. Όσα κυρήγματα και να κάνουμε αν οι πράξεις μας δεν συνάδουν με τα λόγια χάνουν την διδακτική τους δύναμη. Καλέστε φίλους με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο στο σπίτι για φαγητό ή παιχνίδι. Δείξτε στο παιδί πως όλοι είμαστε ίσοι και αξίζουμε τη φιλία, τον σεβασμό και την αγάπη των γύρω μας.

2) Διαχωρίστε το διαφορετικό απο το "λάθος"

Βοηθήστε το παιδί να αναγνωρίσει την προσωπικότητά του, τα θέλω και τις αδυναμίες του. Μιλήστε μαζί για αυτά και τονίστε το γεγονός πως πρέπει να νιώθει περήφανο για όσα το κάνουν να αισθάνεται διαφορετικό. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Πολλές φορές τα παιδιά έχουν την τάση να μπερδεύουν μία μαζική αντίδραση-τάση σε ερεθίσματα ώς σωστή -λόγω της ψυχολογίας της μάζας. Προσπαθώντας δηλαδή το παιδί να ταιριάξει με το περιβάλλον του μπορεί να κάνει πράγματα που δεν το ευχαριστούν π.χ να ακούσει ένα είδος μουσικής που δεν του αρέσει, να ντύνεται όπως οι γύρω του κ.α πολλά άλλα αθώα και άλλα πιο επικίνδυνα απλά και μόνο για να νιώσει μέρος της "ομάδας" που επιθυμεί.

Σαν γονείς οφείλουμε να αφουγκραστούμε αυτές τις ανάγκες χωρίς να γίνουμε επικριτικοί και να τους δώσουμε υγιή παραδείγματα ανθρώπων που ήταν ιδιαίτεροι, διαφορετικοί και ιδιοφυείς. Μιλήστε του π.χ για τον Άλμπερτ Άινστάιν ο οποίος είχε δηλώσει πως τα μεγάλα μυαλά αρνούνται να ακολουθήσουν τυφλά την μάζα και επιλέγουν να εκφράσουν τις απόψεις τους με θάρρος και ειλικρίνια.  

3) Αγοράστε στα παιδιά παιχνίδια που ενισχύουν την διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα π.χ μαύρα μωράκια, παιχνίδια μνήμης με όλα τα παιδιά του κόσμου κ.α.

Διαβάστε βιβλία και δείτε ταινίες (Το ασχημόπαπο, Η χελώνα και ο λαγός, Ο Ντάμπο το ελεφαντάκι κ.α) με θέμα την αποδοχή, την διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα κι έπειτα συζητήστε με τα παιδιά επί του θέματος και προσκαλέστε τα να σας εκφράσουν τις ανησυχίες τους.

4) Πολεμήστε την προκατάληψη όπου κι αν την συναντήσετε

Αν δείτε το παιδί σας να φέρεται με προκατάληψη σε κάποιον εξηγήστε του αμέσως πόσο σημαντικός είναι ο σεβασμός σε κάθε συνάνθρωπό μας. Μιλήστε για την αξία της αποδοχής της διαφορετικότητας. Καταρρίψτε τα στερεότυπα του με επιχειρήματα και παραδείγματα.

Βοηθήστε τα παιδιά να κατανοήσουν πως κάθε άνθρωπος βλέπει τα πράγματα απο την δική του οπτική γωνία. Δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Οφείλει να το ξέρει αυτό. Άλλοι είναι πιο κοντοί, άλλοι πιο ψηλοί, άλλοι αδύνατοι, άλλοι τσουπωτοί και ο καθένας ζει την ζωή του όπως τον ευχαριστεί. 

Απλές σκέψεις και πράξεις που θα βοηθήσουν το παιδί να καταλάβει πως όλοι είμαστε ξεχωριστοί. Τρόποι που θα κάνουν τον κόσμο μας πιο ανθρώπινο, που θα καθοδηγήσουν το παιδί να σέβεται τους γύρω του και να διεκδικεί τον σεβασμό. Να αντιδρά σε κάθε εκφοβισμό- μπούλινγκ μα και να νιώθει -που είναι και το πιο σημαντικό- πως στον κόσμο αυτό έχει μία οικογένεια που το αγαπά βαθιά αληθινά χωρίς όρους και περιορισμούς. Μία οικογένεια που του δίνει την ελευθερία να είναι ο εαυτός του. Αξία ανεκτίμητη που θα του δώσει δύναμη για την ζωή μα και θάρρος να τη ζήσει όπως ακριβώς εκείνο την έχει ονειρευτεί. 

Η σειρά παιδικών βιβλίων Μορτίνα κυκλοφόρησε σε μετάφραση και προσαρμογή κειμένου της Γιούλης Δελιοπούλου από τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και είναι και τα βιβλία του διαγωνισμού μας!

3 τυχερές/οί θα κερδίσουν το βιβλίο της επιλογής τους!

 

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο fb πηγαίνετε στη σελίδα https://www.facebook.com/sophiealfin/

1) Κάντε like και share το άρθρο που θα βρείτε στη σελίδα ως ανάρτηση!

2) Σχόλιο κάνοντας tag δύο φίλους/ες!

3) Like στις σελίδες Mom And The City - Sofia Alexiou https://www.facebook.com/sophiealfin/ και Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα https://www.facebook.com/ellinikagrammata2016/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARCQiEJkHDQQKqvQdm5vFbo7-lAX3fDm2IW5ET0NAl9eXrqMYYz4VVvzfseVEXA4OncJ_WZzE93pD5AW

Ο διαγωνισμός θα λήξει στις  25 Ιουνίου!

2 νικητές θα κληρωθούν απο το fb και 1 απο το instagram!

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο instagram πατήστε στο link https://www.instagram.com/sophiealfin/ και ακολουθείστε τα βήματα του διαγωνισμού!

Καλή επιτυχία!

Για περισσότερο Mom And The City facebook https://www.facebook.com/sophiealfin/ βρείτε με και στο instagram https://www.instagram.com/sophiealfin/ να τα λέμε και εκεί!

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.