#MomAndTheCity Επιχείρηση // Vegan μηλόπιτα με καραμέλα και κραμπλ χωρίς ζάχαρη

#MomAndTheCity Επιχείρηση // Vegan μηλόπιτα με καραμέλα και κραμπλ χωρίς ζάχαρη

Η πιό πλούσια καραμελωμένη χορτοφαγική μηλόπιτα για απόλαυση χωρίς τύψεις και χωρίς ζάχαρη!

Υλικά

Για τη βάση

1 1/2 κούπα αλεύρι ζέας (γίνεται με οποιοδήποτε αλεύρι απλά έβαλα ζέας)

1/4 κουτ. τσαγιού αλάτι

1/4 κούπα και δύο κουτ. σούπας λάδι ή βούτυρο καρύδας, λιωμένο

1/4 κούπας και μία κουτ. σούπας μέλι

Για τη γέμιση

5 μήλα, μεσαίου μεγέθους, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε μικρές φέτες

1/4 κούπας μέλι

1 κουτ. σούπας αλεύρι ζέας ή γ.ο.χ 

1 κουτ. τσαγιού κανέλα

1/2 κουτ. τσαγιού μοσχοκάρυδο

λίγο αλάτι

Για το κραμπλ

3/4 κούπας αλεύρι ζέας

1/2 κούπα νιφάδες βρώμης, χοντρές (προαιρετικά)

3 κουτ. σούπας λάδι ή βούτυρο καρύδας, λιωμένο

3 κουτ. σούπας μέλι

1/4 κουτ. τσαγιού αλάτι

Για την καραμέλα

1/2 κούπα μέλι

1/2 κούπα βούτυρο αμυγδάλου

1/3 κούπα λάδι ή βούτυρο καρύδας

2 κουτ. τσαγιού βανίλια σε σκόνη

1/4 κουτ. τσαγιού αλάτι χοντροκομμένο

 

Εκτέλεση

Για την Καραμέλα

Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι. Ανακατέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν (περίπου 3 λεπτά). Βγάλτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τη βάση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώστε με λάδι καρύδας ένα τσέρκι 9 ιντσών στα τοιχώματα και προσθέστε στον πάτο ένα κομμάτι κυκλικό αντικολλητικό χαρτί.

Σε ένα μπωλ ανακατέψτε το αλεύρι ζέας και το αλάτι. Έπειτα προσθέστε το λιωμένο λάδι καρύδας και το λιωμένο μέλι μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα (σαν μίγμα κέικ, μην φοβηθείτε και προσθέσετε κι άλλο αλεύρι γιατί θα βγεί σκληρή η βάση). Βάλτε το μίγμα στο τσέρκι και στρώστε με τα δάχτυλα στον πάτο. Κάντε με πηρούνι τρύπες στη βάση. Βάλτε το τσέρκι στον φούρνο για 12-16 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Αφαιρέστε απο τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Μην κλείσετε τον φούρνο.

 

Για την γέμιση

Προσθέστε σε ένα μπωλ τα μήλα, το λιωμένο μέλι, το αλεύρι ζέας, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι και ανακατέψτε. Απλώστε τη γέμιση πάνω απο τη βάση στο τσέρκι.

Ρίξτε σε ένα μπωλ τα υλικά για το κραμπλ και ανακατέψτε περιχύστε πάνω απο τη γέμιση.

Βάλτε τη μηλόπιτα στο φούρνο μία ώρα μέχρι να χρυσίσει το κραμπλ και να καραμελώσουν τα μήλα.

Αφήστε να κρυώσει και περιχύστε απο πάνω την καραμέλα (ζεστή όχι καυτή) σε λαχταριστές δόσεις. 

 

Για περισσότερο Mom And The City facebook https://www.facebook.com/sophiealfin/ instagram https://www.instagram.com/sophiealfin/