#ΜomAndTheCity Επιχείρηση θέατρο // Οι Λουόμενες στο θέατρο Tempus Verum

#ΜomAndTheCity Επιχείρηση θέατρο // Οι Λουόμενες στο θέατρο Tempus Verum

Αν σου έχει λείψει να βγεις ένα βράδυ, να πας ένα θέατρο και να δεις κάτι αξιόλογο, κάτι που θα σε κάνει να ξεκαρδιστείς, να συγκινηθείς, να ξεσκάσεις και να ανανεωθείς σου έχω την τέλεια παράσταση! Πήγαινε χωρίς δεύτερη σκέψη να δεις τις «Λουόμενες»! Στην παρείστικη σκηνή του Tempus Verum θα μεταφερθείς στο Υδροθεραπευτήριο Ασκληπιός, κάπου στην Ελλάδα, Παραμονή Πρωτοχρονιάς όπου θα συναντήσεις τρεις γυναίκες άγνωστες μεταξύ τους που έχουν διαλέξει να περάσουν εκεί αυτές τις μέρες, μακριά από οικογενειακά τραπέζια και λοιπούς συγγενείς. Τι συμβαίνει στη ζωή τους; Πως κατέληξαν εκεί;

 

Η Κατερίνα Μαυρογεώργη έχει γράψει ένα λαχταριστό κείμενο με αστείες ατάκες, ευτράπελα κι εξομολογήσεις ψυχής που δεν θα χορταίνεις να ακούς και να παρακολουθείς. Η ίδια μας λέει πως: «Οι Λουόμενες είναι τρεις ηρωίδες με βαθιά πάθη  και αδυναμίες. Έχουν αμαρτήσει βαριά ή έτσι νομίζουν. Έχουν πιει ουκ ολίγες φορές αλκοόλ ώσπου να λιποθυμήσουν, έχουν κάνει  σεξ με πολλούς συντρόφους, ήταν φιλόδοξες, θυσίασαν πολλά για να είναι ανεξάρτητες, ελεύθερες.  Και το φέρουν βαρέως. Μέσα στο υδροθεραπευτήριο απαλλάσσονται σταδιακά από αυτό το φορεμένο φορτίο. Μοιράζονται τις ιστορίες τους υπό ένα νέο πρίσμα. Θέλω να μιλήσω για την γυναίκα ευεργετικά  κι όχι με λύπηση. Θέλω να προσφέρω μια συχνότητα δημιουργίας για την γυναίκα στην οποία η ίδια είναι αντικείμενο στοχασμού, η ίδια γιορτάζεται, η ίδια εξυμνείται, δεν πρωταγωνιστεί πάλι η εικόνα ενός συστήματος  που την βασανίζει ασταμάτητα». Διάλογοι δυνατοί, κωμικοτραγικοί, ξεκαρδιστικοί παιγμένοι από τρεις ηθοποιούς που η μία συμπληρώνει την άλλη στην σκηνή. Η Μαρία Πετεβή με την επαναστατική της νιότη, η Κατερίνα Λάττα, πόσο φοβερή στο να σε κάνει να γελάς, να νιώσεις, να σκεφτείς και η Νικολίτσα Ντρίζη, ιδιοκτήτρια του υδροθεραπευτηρίου τόσο φυσική στο πάιξιμό της θα σου βγάλει ανεπιτήδευτα και το γέλιο μα και τη συγκίνηση στη δραματική στιγμή. Μόλις τελειώσει αυτή η ιαματική παράσταση θα θέλεις κι άλλο, το ξέρω, έτσι ένιωσα και εγώ για αυτό μην το σκέφτεσαι πάρε μία φίλη/ο, τον άντρα σου, τη μαμά σου, τη θεία σου και πήγαινε να τη δεις!

 

Η Παράσταση

Είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς, και σε μία μικρή επαρχιακή λουτρόπολη με ιαματικές  πηγές οι δρόμοι έχουν ερημώσει, καθώς όλοι ετοιμάζονται για την αλλαγή του  χρόνου. Κι όμως, το Υδροθεραπευτήριο «Ο Ασκληπιός» είναι ανοιχτό... Εκεί μέσα βρίσκονται τρεις άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες. Η Λύντια είναι η ιδιοκτήτρια του "Ασκληπιού", η Κάτια και η Μαρία λουόμενες που καταφθάνουν απρόσμενα. Καμία από τις τρεις δεν έχει θέμα υγείας, όμως κάθε μία κουβαλά κι από ένα μυστικό που τη βαραίνει και την αγριεύει. Και οι τρεις  έχουν κάτι να ξεπλύνουν, και οι τρεις ψάχνουν από κάτι να ξεφύγουν.

Οι τρεις λουόμενες γνωρίζονται και αρχίζουν να παρακολουθούν όπερα από ένα μικρό κόκκινο τηλεορασάκι, τον Αστακό. Παθιάζονται με την Τραβιάτα και την Μαντάμ  Μπατερφλάι, ταυτίζονται με τα τραγικά φινάλε που επιφυλάσσει η όπερα στις  πρωταγωνίστριές της, καθώς τα πάθη τους μοιάζουν με τα δικά τους και τα λιμπρέτα φαίνεται να μιλούν για τους δικούς τους δαίμονες. Όσο κυλάει η ώρα στο υδροθεραπευτήριο, οι τρεις γυναίκες  συνδέονται μεταξύ τους, το ιαματικό νερό αρχίζει να καίει την επιφάνεια των πραγμάτων και τα μυστικά είναι έτοιμα να ξεχειλίσουν από μέσα τους σαν πηγές που αναβλύζουν.

Κι ενώ το νέο έτος καταφθάνει ηρωικά, μέσα  από έναν αυθόρμητα τελετουργικό χορό, οι ηρωίδες φτάνουν σε μία εκστατική  κατάσταση όπου ουσιαστικά εξαγνίζουν η μία την άλλη.

Το έργο κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ.

Tempus Verum. Ιάκχου 19, Γκάζι, 118 54 Αθήνα. ΟΙ ΛΟΥΟΜΕΝΕΣ | Εισιτήρια online! | Viva.gr

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.