MomAndTheCity Επιχείρηση Συνέντευξη// Η Στέλλα Σερέφογλου μας μιλάει για το "ΟΠ"

MomAndTheCity Επιχείρηση Συνέντευξη// Η Στέλλα Σερέφογλου μας μιλάει για το "ΟΠ"

Η Στέλλα Σερέφογλου, είναι σκηνοθέτης, πολυμήχανη, δημιουργική και τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο, διδάσκοντας θεατρική αγωγή. Η δική μας γνωριμία μέσω του έργου της, έγινε στην βρεφική παράσταση Αβγώ, που παρακολουθήσαμε με την κόρη μου στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσική Αθηνών. Ο τρόπος που προσεγγίζει το παιδικό θέατρο και η σκηνοθετική της πορεία με έχουν κερδίσει με την πρωτοτυπία τους γι’ αυτό την προσκάλεσα να συζητήσουμε στο Mom And The City του debop.gr.

Αρχικά συγχαρητήρια για όσα έχεις καταφέρει, χαίρομαι πολύ να γνωρίζω γυναίκες που κυνηγούν τα όνειρά τους και δουλεύουν δημιουργικά για να τα κατακτήσουν.

Σαν γονιός που ψάχνω τρόπους για να δώσω στο παιδί μου δυνατά εφόδια για τη ζωή, θα ήθελα να μας πεις τι μπορεί να αποκομίσει ένα παιδί με τη θεατρική αγωγή;
Τα μαθήματα θεατρικής αγωγής, όπως όλα τα καλλιτεχνικά μαθήματα, αποτελούν ένα επιπλέον άνοιγμα στον κόσμο. Συνοπτικά, διεγείρουν τη φαντασία και τις αισθήσεις και ὀπως καθετί ομαδικό, ενισχύουν την εσωτερική και εξωτερική πειθαρχία. Καλλιεργούν την ενσυναίσθηση, θέτουν ερωτήματα και αποφεύγουν τον διδακτισμό που, κατά τη γνώμη μου, αλλοιώνει και στρογγυλεύει τον κόσμο μας.

Ποια είναι η γνώμη σου για τον τρόπο που γίνονται τα καλλιτεχνικά στα σχολεία;

Θέτετε ένα πολύ μεγάλο ερώτημα και δεν ξέρω αν είμαι ικανή να μιλήσω εντοπίζοντας, με ακρίβεια, τη ρίζα του προβλήματος. Όμως, μπορώ να πω, σχεδόν με σιγουριά, ότι υπάρχει επιπολαιότητα και προχειρότητα, όχι ως προς τον τρόπο που γίνονται αλλά ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζονται. Αυτό δημιουργεί την επιτακτική ανάγκη να θεσμοθετηθεί μια νέα στρατηγική και φυσικά να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα αναγνώρισης της θέσης που τους αντιστοιχεί στη ζωή των μαθητών δηλαδή των αυριανών πολιτών.

Ως δημιουργός θεατρικών παραστάσεων, «γυναίκα σκηνοθέτης» στην Ελλάδα, με ενεργή θέση στα κινηματογραφικά δρώμενα, θα ήθελα να ακούσω τις σκέψεις σου, ως προς τα στερεότυπα και τις ευκαιρίες που έχεις συναντήσει στους χώρους που κινείσαι καλλιτεχνικά.

Τελείως διαφορετική αντιμετώπιση έχω ως θεατροπαιδαγωγός ή σκηνοθέτις παιδικών παραστάσεων από ό,τι για παράδειγμα σκηνοθέτις διαφημιστικών. Στη διαφήμιση, μιας και τα χρήματα είναι πολλά και πίσω από τις καμπάνιες υπάρχουν γιγάντιες πολυεθνικές, οι πεποιθήσεις, που αμφισβητούν ουσιαστικά την ικανότητα των γυναικών στον ρόλο του σκηνοθέτη και τις υποτιμούν μόνο λόγω φύλου, έχουν βαθιές ρίζες και χρειάζεται χρόνος και η κατάλληλη εκπαίδευση ώστε κάτι τέτοιο να εξαλειφθεί. Όμως, για να ειμαι ειλικρινής τα στερεότυπα αυτά ενισχύονται συχνά κι από τις ίδιες τις γυναίκες που είναι υψηλόβαθμα στελέχη κι αυτό είναι ακόμη πιο προβληματικό. Τώρα διανύουμε μια νέα εποχή και στον καλλιτεχνικό κυρίως χώρο, η γυναίκα και οι θεματικές γύρω από αυτήν είναι στο επίκεντρο. Εγώ, για να είμαι ειλικρινής έχω καταπιεστεί αρκετά, από τότε που έγινα μητέρα, γιατί οι επιλογές που έκανα στην προσωπική μου ζωή έπαιξαν και παίζουν ακόμη και τώρα καθοριστικό ρόλο ως προς τον χρόνο και τον ρυθμό που καταφέρνω να αφιερωθώ στη δουλειά μου. Όμως, η εξομολόγηση της δικής μου πραγματικότητας προτιμώ να παραμείνει στη σφαίρα του προσωπικού και όχι να γίνεται με όρους καλλιτεχνικούς γιατί σαν άνθρωπος και καλλιτέχνης επιδιώκω να παρακολουθώ αλλά όχι να ακολουθώ τις τάσεις της εποχής.

Έχεις συμμετάσχει και στο παιδικό και νεανικό φεστιβάλ Αθηνών. Πώς ήταν η εμπειρία σου;

Αρχικά να αναφέρω πως χάρηκα ιδιαίτερα με την πρόσκληση. Παρακολούθησα με ενδιαφέρον το πρόγραμμα και ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό που είχε τόσο μεγάλη απήχηση στο κοινό και συγκεκριμένα στα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Όμως, η δική μου ταινία (όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες που προβλήθηκαν στο slot για έφηβους 15+), δεν μπορώ να πω ότι συνάντησε το κοινό της. Αυτό σημαίνει ότι οι έφηβοι, ενώ αγαπούν τόσο το θέαμα, δεν θα επιδιώξουν να έχουν μια θεατρική ή κινηματογραφική εμπειρία από μόνοι τους και οι λόγοι για κάτι τέτοιο είναι αρκετοί. Ενδεικτικά, το ήδη φορτωμένο πρόγραμμα, η εύκολη πρόσβαση και ο εθισμός στην εικόνα, η κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτήν, είναι μερικά από τα βασικά αίτια αυτού του φαινομένου. Οπότε, τόσο λόγω της συγκεκριμένης εμπειρίας όσο και της συμμετοχής της ταινίας σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ παρόμοιου περιεχομένου, προτείνω οι ταινίες που απευθύνονται στο εφηβικό κοινό να προβάλλονται σε γυμνάσια και λύκεια, προσκαλώντας τις σχολικές κοινότητες ή ταξιδεύοντας στον χώρο τους. Είναι στο χέρι της πολιτείας, του εκπαιδευτικού συστήματος και της καλλιτεχνικής κοινότητας ώστε να δρομολογηθεί κάτι τέτοιο.

Το νέο σου θεατρικό έργο, έχει τίτλο “Οπ!” και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας; Τι θα δούμε σε αυτήν την παράσταση;

Θα δείτε δύο ανθρώπους, την Ευαγγελία και τον Πάνο να πετούν, να ισορροπούν, να πέφτουν κάνοντας τούμπες, να σκαρφαλώνουν, να χορεύουν κι όλα αυτά ενώ αφηγούνται μια ιστορία φιλίας και αγάπης. Θα δείτε κι ένα μεγάλο, κόκκινο μπαλόνι που είναι η αφορμή, ώστε να ξεκινήσει η ιστορία μας, αλλά και ο πυρήνας των συμβολισμών που ξεδιπλώνονται μέσα από αυτήν. Είναι ένα έργο όπου ο ρυθμός, η διάθεση για παιχνίδι, τα ακροβατικά, η μουσική, η φιλία ως ύψιστη αξία στη ζωή ενός ανθρώπου, το χιούμορ σε εναλλαγή με τη συγκίνηση αλλά και η επιθυμία μας να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, αποτελούν τα δομικά χαρακτηριστικά του.

Εκτός από τη θεατρική παράσταση, έχεις και κινηματογραφικά σχέδια;

Ναι! Στα σχέδιά μου είναι μια μεγάλου και δύο μικρού μήκους ταινίες. Η μεγάλου προχωράει και μάλιστα με την υποστήριξη του παιδικού και νεανικού φεστιβάλ που προαναφέρατε. Όσον αφορά τις δύο μικρού μήκους, ελπίζω να καταφέρω να γυρίσω φέτος έστω τη μια.

 

Πληροφορίες για την παράσταση

ΟΠ! σημαίνει ξαφνιάζομαι, παίζω, χοροπηδώ, ανακαλύπτω, προσπαθώ, αλλάζω, προσφέρω, χαίρομαι, συνδέομαι…αγαπώ! ΟΠ!
Η παράσταση που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι, σε σκηνοθεσία της Στέλλας Σερέφογλου- δημιουργού της βρεφικής παράστασης “ΑΒΓΩ”, ξεκινάει το καινούργιο της ταξίδι.
Από την Κυριακή 22 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 12:00, στη φιλόξενη αίθουσα του θεάτρου Χώρος, παιδιά από 3 έως 8 ετών θα βιώσουν μια αξέχαστη θεατρική εμπειρία γεμάτη ακροβατικά, στοιχεία βωβού κινηματογράφου και τεχνικές που ξεπηδούν από τον μαγικό κόσμο του τσίρκου.

“ΟΠ!”

Από 22 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 12:00 στο Θέατρο Χώρος
Για παιδιά 3-8 ετών

Υπόθεση
Δύο παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, συναντιούνται τυχαία σ᾽ ένα λιβάδι. Το αγόρι όμως έχει ένα πρόβλημα: το μπαλόνι του έχει κολλήσει σε ένα δέντρο και δεν μπορεί να το φτάσει. Το κορίτσι προσφέρεται να βοηθήσει, κι έτσι ξεκινούν μαζί μια σειρά από προσπάθειες για να το πάρουν πίσω. Θα τα καταφέρουν; Πόσο σημαντικό είναι το μπαλόν; αυτά; Τι νιώθει το ένα παιδί για το άλλο; Μέχρι πού θα φτάσουν για να πετύχουν τον σκοπό τους;

Τεχνικά μέσα
Η ιστορία ζωντανεύει μέσα από τις ποιητικές εικόνες που δημιουργούν οι ακροβάτες Ευαγγελία Μόσιου και Πάνος Σολδάτος και αποκτά φωνή με την υπέροχη μουσική που έγραψε ειδικά για το έργο ο Σταύρος Ρουμελιώτης (Usurum Band, The Holy Goat). Οι δύο πρωταγωνιστές αφηγούνται την ιστορία με τα σώματα και τις ιδιαίτερες ακροβατικές δεξιότητές τους, τον χορό και την εκφραστικότητα των προσώπων τους. Η μουσική συνοδεύει στιγμές παιχνιδιού και ονειροπόλησης, υπογραμμίζει τη δράση ή τις όποιες αλλαγές στη διάθεση των ηρώων και συμβάλλει στη σύνθεση απρόβλεπτων κόσμων που αναδεικνύουν την ιστορία. Τα μέσα που
κυριαρχούν στο έργο είναι τα ακροβατικά, η ρυθμική, ο χορός, η παντομίμα, δηλαδή στοιχεία που συναντά κανείς στον βωβό κινηματογράφο και το τσίρκο.

 

Σκηνοθετικό σημείωμα
«Συνεργάζομαι συχνά με μικρά παιδιά και κάθε φορά εντυπωσιάζομαι με τη θετική
ανταπόκριση που δείχνουν στον ρυθμό. Γι᾽ αυτόν τον λόγο αντιμετωπίζω όλη την
παράσταση σαν μια χορογραφία, όπου ο ρυθμός και η διάθεση για παιχνίδι
αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σκηνοθεσίας. Μελωδίες και δυναμικοί
ρυθμοί εναλλάσσονται και δημιουργούν ένα παλλόμενο ηχητικό περιβάλλον που
πλαισιώνει τη δράση. Στις δύο προηγούμενες δουλειές μου, συνδύασα στοιχεία
κόμιξ και βωβού κινηματογράφου με τη συνοδεία μουσικής. Αυτό ενισχύει τη
συνύπαρξη αλλά και την εναλλαγή κωμικών και ονειρικών στιγμών. Στο “ΟΠ!”
προσθέτω στην αφήγηση ακροβατικά και στοιχεία που ξεπηδούν από τον μαγικό
κόσμο του τσίρκου. Το “ΟΠ!” συνιστά για εμένα ένα μείγμα εξερεύνησης,
παρατήρησης και ανακάλυψης του εσωτερικού μίτου που συνδέει τον ενήλικα
εαυτό μου με το παντοτινό παιδί μέσα μου. Μνήμες, εμπειρίες, συναισθήματα αλλά
και καλλιτεχνικά έργα -όπως οι ταινίες “Το Κόκκινο Μπαλόνι”, “Ο Στρατηγός” ή
βιβλία του Jon Klassen κ.ά.- καθώς επίσης και η γνωριμία με τον πολυεπίπεδο

κόσμο των ακροβατών, αποτέλεσαν τα υλικά δημιουργίας και σύνθεσης του “ΟΠ!”.
Οι θεματικές που με ενδιαφέρει να φτάσουν στο κοινό σχετίζονται με την αξία της
φιλίας και του παιχνιδιού καθώς και την ανάγκη για ονειροπόληση αλλά και για
σύνδεση με τον γύρω κόσμο. Ως καλλιτέχνης και μητέρα πιστεύω πως οι πιο
σημαντικές στιγμές στη ζωή μας προκύπτουν από την ικανότητα να συνδυάζουμε τις
επιθυμίες με την ενσυναίσθηση, τη φαντασία με την πραγματικότητα, το
οργανωμένο με το απροσδόκητο. Μόνο έτσι ανακαλύπτουμε το “μυθικό” μέσα στις
σχέσεις».

Ταυτότητα παράστασης
ΟΠ!
Έναρξη: Κυριακή 22 Οκτωβρίου
Ιδέα - σκηνοθεσία: Στέλλα Σερέφογλου
Ερμηνεύουν - πετούν: Ευαγγελία Μόσιου, Πάνος Σολδάτος
Σκηνικά: Ελένη Παπαναστασίου
Μουσική: Σταύρος Ρουμελιώτης (Usurum Band, The Holy Goat)
Κοστούμια: Νατάσα Σπάλα
Επιμέλεια κίνησης: Ελπινίκη Σαριπανίδου
Φωτισμοί - videos: Έλενα Μαργαριτίδη
Οργάνωση παραγωγής: IKIRU  
Εικονογράφηση αφίσας: Κώστας Μαρκόπουλος
Γραφίστας: Βασίλης Γεωργίου
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου - We Will
Κρατήσεις για σχολεία και συλλόγους: Ζωγραφιά Δαβαρούκα τηλ. 6974037110
Πού: Θέατρο Χώρος, Πραβίου 6-8, Αθήνα, ΤΚ: 11855, τηλ.: 210 3426736
Πότε: Από 22 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 12:00 μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου
Εισιτήρια: 10€ κανονικό και 8€ μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, ομαδικό 15
άτομα +).
Προπώληση: more.com https://t.ly/89dAt
Διάρκεια: 45´ (χωρίς διάλειμμα)

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.