#MomAndTheCity Επιχείρηση Περιβαλλοντική συνείδηση// Συνέντευξη με την συγγραφέα κ. Ανδρεάδη για τη σειρά βιβλίων "Πράκτορες του Πλανήτη" και Διαγωνισμός!

#MomAndTheCity Επιχείρηση Περιβαλλοντική συνείδηση// Συνέντευξη με την συγγραφέα κ. Ανδρεάδη για τη σειρά βιβλίων "Πράκτορες του Πλανήτη" και Διαγωνισμός!

Η περιβαλλοντική αγωγή μας μαθαίνει πώς λειτουργεί το περιβάλλον μα και πόσο σπουδαίο είναι να συνδράμουμε και εμείς στη διάσωσή του. Είτε αποφασίσουμε να βάλουμε στις σχολικές τάξεις την περιβαλλοντική αγωγή είτε την επικοινωνούμε ως γονείς στα παιδιά μας, τα οφέλη είναι πολλαπλά για εμάς, για την κοινωνία και φυσικά για ολόκληρο τον πλανήτη Γη! 

Τί προσφέρει όμως η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά μας σε αναπτυξιακό επίπεδο;

Άς δούμε παρακάτω τα πλεονεκτήματα.

1) Η φαντασία και ο ενθουσιασμός αποκτούν μία πολυπλοκότητα που ξεκλειδώνει την δημιουργικότητα του νου.

2) Ωθεί τα παιδιά στη φύση και στις ομορφιές της, στον τρόπο λειτουργίας της ενώ μέσα απο τη μελέτη των φυσικών φαινομένων αναπτύσσουν 4 φορές μεγαλύτερη ικανότητα κριτικής σκέψης.

3) Ενθαρρύνει στα παιδιά την έρευνα ενώ τα ωριμάζει ως προς την λήψη αποφάσεων.

4) Διαμορφώνει μία νέα γενιά ενημερωμένων ανθρώπων, καταναλωτών, πολιτών οι οποίοι θα μπορέσουν να βοηθήσουν έμπρακτα στην καθημερινότητά για να δοθούν λύσεις στο  φαινόμενο της περιβαλλοντικής καταστροφής που παρατηρείται. 

 

5) Αναπτύσσουν υψηλά επίπεδα καταναλωτικής εγκράτειας. Είναι γνωστό άλλωστε πια πως όσο λιγότερα καταναλώνουμε τόσο πιο ευτυχισμένοι τέινουμε να είμαστε στη ζωή.

6) Η περιβαλλοντική έρευνα βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν την γενική εικόνα του πρβλήματος, αναταλλάσσοντας απόψεις μα και διαβάζοντας για τις πρακτικές άλλων χωρών στο θέμα αυτό. Γεγονός που τα βοηθάει να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και αντιρατσιστικές συμπεριφορές. 

7) Το παιδί αποκτά οικειότητα με την βιολογία και τα φυσικά ερεθίσματα. Η βιοφοβία εξαλείφεται.

8) Πιό υγιεινά πρότυπα ζωής, διατροφής, άσκησης προωθούνται.

9) Η σύνδεση με το περιβάλλον καταπολεμά την κατάθλιψη, την απόσπαση προσοχής και την παχυσαρκία. 

10) Το παιδί αρχίζει να νιώθει μέρος της κοινότητας, κατανοεί πως οι πράξεις του έχουν αντίκτυπο στον πλανήτη κι έτσι ενθαρρύνεται η υιοθέτηση ενός υγιούς πρότυπου ζωής με σεβασμό στο περιβάλλον.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες κινήσεις γίνονται για την ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντός μας. Ανακύκλωση, σημεία κομποστοποίησης, σεμινάρια περιβαλλοντικής αγωγής και δράσεις για τον καθαρισμό παραλιών και περιοχών με παράλληλη ενημέρωση στους πολίτες έχουν εμφανιστεί. 

 

Μία πρωτοβουλία που μου άρεσε και απόλαυσα και με το κορίτσι ήταν και η σειρά βιβλίων με τίτλο Οι Πράκτορες του πλανήτη. Συγγραφέας τους η κ. Ελένη Ανδρεάδη -περιβαλλοντική σύμβουλος- η οποία το 2009 ίδρυσε τη ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη, με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Το πρώτο βιβλίο της, «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη», απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015 και με κέρδισε απο το εξώφυλλο -που μοιάζει με κόμικ απο τα παλιά (Mickey Mouse) μέχρι την πιο μικρή λεπτομέρεια συμβουλή που βρήκα μέσα σε αυτό.

Διαβάστε την συνέντευξη της κ. Ανδρεάδη για τα αγαπημένα μας βιβλία και πάρτε μέρος στον διαγωνισμό που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου! 

 

1.Ποιά ήταν η αφορμή και η πηγή έμπνευσης της συγγραφής της σειράς βιβλίων Οι πράκτορες του Πλανήτη;

Μετά από χρόνια ενασχόλησης με την επικοινωνία περιβαλλοντικών θεμάτων σε ενήλικες, τυχαία εργαζόμενη ως περιβαλλοντικός σύμβουλος σε ντοκιμαντέρ στο Λονδίνο, έμαθα για κάποια παιδιά στην Ινδία που είχαν καταφέρει να απαγορεύσουν την πλαστική σακούλα στην πόλη τους. Σκέφτηκα πως τα παιδιά έχουν μεγάλη δύναμη να επηρεάσουν τον κόσμο γύρω τους. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα μετά από δώδεκα χρόνια στο εξωτερικό θέλησα να δημιουργήσω μια βιωματική εκπαιδευτική οργάνωση, την οποία ονόμασα Πράκτορες του Πλανήτη, που να δίνει στα παιδιά τα κατάλληλα εργαλεία να βελτιώσουν τον κόσμο μας μέσα από ένα παιχνίδι. Τα βιβλία ακολούθησαν.

2.Πώς αισθανθήκατε όταν πιάσατε το πρώτο σας βιβλίο στα χέρια; Ήταν όνειρο ζωής η συγγραφή;

Αισθάνθηκα πολύ περήφανη και ευγνώμων για το ταξίδι διότι το βιβλίο, ειδικά το πρώτο, ήταν το αποτέλεσμα ετών συνεργασίας και εμπειριών με περιβαλλοντολόγους στην οργάνωση, εκπαιδευτικούς, σκιτσογράφο, μαθητές και μικρούς «πράκτορες».

3.Έχετε εργαστεί ως στρατηγικός και περιβαλλοντικός σύμβουλος σε Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία ενώ είστε η ιδρυτής της ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη, με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Μία απο τις δράσεις της ΜΚΟ είναι και κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται σε σχολεία. Μπορείτε να μας πείτε τη θεματολογία τους; Τί θα ακούσουν και θα μάθουν τα παιδιά σε αυτά;

Τα προγράμματα της ΜΚΟ είναι ποικίλα και πάνω σε πολλές θεματικές, όπως το δάσος, η μείωση απορριμμάτων, η εξάλειψη πλαστικού, η ενέργεια, η θάλασσα. Όλα έχουν την μορφή άκρως απόρρητων αποστολών, όπου καλούμε τους μαθητές να γίνουν μυστικοί πράκτορες και να φέρουν σε πέρας την αποστολή. Μέσα από το παιχνίδι αυτό θα ενημερωθούν για τα θέματα αλλά και για τις πρακτικές λύσεις τους, πάντα με χιούμορ και αισιοδοξία.

4.Πώς θα περιγράφατε το επίπεδο περιβαλλοντικής ενημέρωσης της Ελλάδας; Υπάρχει κάτι που πιστεύετε πως μπορεί και πρέπει να διορθωθεί άμεσα;

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα βελτίωσης, όμως έχουμε μέλλον για να πάμε καλύτερα. Κάτι που θα βοηθούσε - απλό αλλά στην χώρα μας αποδεικνύεται ανέφικτο - είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας. Για παράδειγμα η αρχή ο ρυπαίνων πληρώνει, η εξάλειψη παράνομων χωματερών, παράνομης υλοτομίας, αυθαίρετης δόμησης κτλ. Βλέπω τα παιδιά γεμάτα δυσπιστία ως προς το κράτος και το κοινωνικό σύνολο από πολύ μικρή ηλικία, κάτι που με θλίβει πολύ.

 

5.Το πρώτο βιβλίο «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη», απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου ενώ τα βιβλία σας μεταφράζονται και θα κυκλοφορήσουν σε χώρες ανά τον κόσμο. Κάθε ένα απο αυτά εστιάζει και σ’ ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα. Το καινούριο, στην εξαφάνιση της βιοποικιλότητας. Με ποιά κριτήρια επιλέγετε την θεματολογία τους;

Το καθένα αντιπροσωπεύει τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν όχι μόνο τους ειδικούς αλλά ευρύτερα πιστεύω το ενημερωμένο κοινό. Κλιματική αλλαγή, θάλασσα, ραγδαία εξαφάνιση της βιοποικιλότητας, σε βαθμό που θα απειληθεί η ίδια η ανθρωπότητα εάν δεν κάνουμε κάτι να το σταματήσουμε. Είναι ίσως οι μεγαλύτερες προκλήσεις τις οποίες δεν έχουμε πολύ χρόνο να λύσουμε. Π.χ. για την κλιματική αλλαγή οι επιστήμονες φωνάζουν πως έχουμε διορία μόλις 12 χρόνια.

6. Τί πιστεύετε πως κάνει τους κεντρικούς ήρωες των βιβλίων σας να ξεχωρίζουν;

Είναι καθημερινά παιδιά… Δεν πιστεύω πως έχουν κάτι ιδιαίτερο και συγχρόνως είναι τα πιο ιδιαίτερα παιδιά. Όπως το κάθε παιδί μας. Δουλεύουν μαζί να σώσουν τον πλανήτη και τους βοηθάει ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, που γίνεται μέρος της πλοκής από την πρώτη σελίδα.

7. Έχετε σκεφτεί κάποια από τις ιστορίες των βιβλίων σας ως παιδική σειρά;

Ναι, δουλεύω πάνω σε αυτό. Έχω κάνει κάποιες προτάσεις, θα δούμε εάν στο μέλλον θα καταφέρουν να γίνουν πράξη.

 

8.Tι θα προτείνατε στους γονείς που θέλουν να ενισχύσουν την περιβαλλοντική συνείδηση των παιδιών τους;

Να έχουν οι ίδιοι συνείδηση, να ενημερώνονται και να μην αφήνουν τον μικρό Τεμπελχανά μέσα τους να τους κυριεύσει (για περισσότερα για την οικογένεια Τεμπελχανά θα πρέπει να ανατρέξετε στα βιβλία!).

9. Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιες συμβουλές που θεωρείτε εσείς επιτακτικά αναγκαίες για τη διάσωση του περιβάλλοντός μας;

Είναι τόσα πολλά που μπορεί να κάνει κανείς. Να γυρίσουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή, να μην χρησιμοποιούμε πλαστικό, να επιλέγουμε προϊόντα που είναι βιώσιμα για την φύση, όχι ψάρια σε λάθος εποχή και μέγεθος, να υποστηρίζουμε οργανώσεις που παλεύουν για την άγρια φύση κ.ά. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα θα ήταν να τρώμε πολύ λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά. Μπορεί να μας ακούγεται λίγο βαρύ, αλλά είναι πιο υγιεινό και για εμάς. Και είναι ίσως το σημαντικότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς για να σταματήσει την κλιματική αλλαγή. Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό Science δείχνει ότι, χωρίς την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, η χρήση γεωργικών εκτάσεων θα μπορούσε να μειωθεί πάνω από 75% - περιοχή ισοδύναμη με τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία όλες μαζί - και να εξακολουθεί να ταΐζει τον κόσμο επαρκώς. Η κτηνοτροφία συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, όσο περίπου όλος ο κλάδος των μεταφορών, και είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για την καταστροφή της άγριας φύσης.
 

10. Ποιά είναι τα μελλοντικά σας πλάνα συγγραφικά;

Θα ακολουθήσει ένα βιβλίο για προσχολικές ηλικίες και φυσικά το επόμενο στην σειρά Πράκτορες του Πλανήτη.

 

Διαγωνισμός!

Δύο τυχεροί θα κερδίσουν το τέταρτο βιβλίο της best seller σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη» με τίτλο «Πιράνχας στη Στεριά» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο!

Οι Πράκτορες του Πλανήτη επιστρέφουν με τα «Πιράνχας στη Στεριά»Τα τελευταία πενήντα χρόνια, το 60% του πληθυσμού των ζώων έχει εξαφανιστεί. Αδύνατη η αποστολή της σωτηρίας τους; Όχι για τους Πράκτορες της Ελένης Ανδρεάδη! Στο τέταρτο βιβλίο της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη «Πιράνχας στη Στεριά», η επίλεκτη πρακτορική ομάδα μαζί με το παιδί-αναγνώστη αναλαμβάνουν να σταματήσουν την ραγδαία εξαφάνιση της βιοποικιλότητας του κόσμου σε 24 ώρες.
Η ελεύθερη πτώση που θα σώσει τον κόσμο ξεκινάει σε 3, 2, 1… ΤΩΡΑ!

Λίγα λόγια…
… για την πλοκή
Τα ζώα του κόσμου αρχίζουν να εξαφανίζονται με τρελούς ρυθμούς! Η Ανίτα, ο Μπεν, η Μαρί-Λουίζ και ο Ιάσονας -δηλαδή η επίλεκτη ομάδα των Πρακτόρων του Πλανήτη- ανακαλύπτουν πως πίσω από όλα κρύβεται ξανά ο πανούργος Ιβάν φον Βαμπάουερ. Αυτή φορά, μάλιστα, έχει μαζί του και την δαιμόνια κόρη του, τη Νέρα.
Οι Πράκτορες του Πλανήτη ζητούν και πάλι την πολύτιμη βοήθεια του μικρού αναγνώστη και όλοι μαζί αναλαμβάνουν δράση. Στη διάθεσή τους έχουν μόνο λίγες ώρες για να βρουν και να σταματήσουν την Κιβωτό της Νέρα, όπου είναι αιχμάλωτα τα ζώα του κόσμου. Θα τα καταφέρουν άραγε προτού να είναι πολύ αργά;
Μέσα από μια τρελή περιπέτεια γεμάτη χιούμορ και ευρηματικούς διαλόγους, οι μικροί αναγνώστες θα μάθουν ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που τα ζώα του πλανήτη και η βιοποικιλότητα απειλούνται. Πίσω από τις δράσεις της επίλεκτης πρακτορικής ομάδας, όμως, η Ελένη Ανδρεάδη χωρίς ίχνος διδακτισμού υπογραμμίζει επίσης την αξία της αλληλεγγύης, τη δύναμη της ομάδας και τη σημασία να παίρνουμε πρωτοβουλία, διεκδικώντας το καλύτερο για εμάς και τον πλανήτη.

Bonus: Κρυμμένος μέσα στο βιβλίο είναι ένας μυστικός φάκελος με έξτρα αποστολές για πρακτορική εξάσκηση.


Για να δηλώσετε συμμετοχή στο fb πηγαίνετε στη σελίδα https://www.facebook.com/sophiealfin/

1) Κάντε like και share το άρθρο που θα βρείτε στη σελίδα ως ανάρτηση!

2) Σχόλιο κάνοντας tag δύο φίλους/ες!

3) Like στις σελίδες Mom And The City - Sofia Alexiou https://www.facebook.com/sophiealfin/ και Εκδόσεις Μεταίχμιο https://www.facebook.com/ekdoseis.metaixmio/

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο instagram ακολουθείστε τη σελίδα https://www.instagram.com/sophiealfin/ και τα βήματα κάτω απο το post του διαγωνισμού!

Ο διαγωνισμός θα λήξει στις 6 Ιουνίου!

Ένας νικητής θα κληρωθεί απο το fb και ένας απο το instagram!

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο instagram πατήστε στο link https://www.instagram.com/sophiealfin/ και ακολουθείστε τα βήματα του διαγωνισμού!

 

Καλή επιτυχία!

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.