#ΜomAndTheCity Επιχείρηση // Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο «Η Ιστορία της Γης»

#ΜomAndTheCity Επιχείρηση // Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο «Η Ιστορία της Γης»

Την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν καλεσμένη στη συνέντευξη τύπου και επίσημη πρώτη παρουσίαση της νέας ψηφιακής παράστασης «Η Ιστορία της Γης» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Στην μεγάλη αίθουσα προβολών κάτω από τον θόλο, ο Δρ. Μάνος Κιτσώνας, Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, μας μίλησε για την νέα παράσταση η οποία όπως μας εξήγησε δεν ήταν καθόλου τυχαία επιλογή ως προς το κεντρικό της θέμα καθώς τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η πανδημία κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για το πολύ κοντινό μέλλον του πλανήτη μας.

 

«Η νέα αυτή παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου», όπως είπε, «μας δίνει την ευκαιρία να αντλήσουμε εμπειρία μέσα από την γνώση του παρελθόντος και μας προσκαλεί σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο, στην ιστορία της Γης!

Γυρίζουμε πίσω σχεδόν 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια και κάνουμε στάσεις στα μεγάλα και καθοριστικά γεγονότα. Πώς γεννήθηκε και πώς εξελίχθηκε η Γη μας στο πέρασμα του χρόνου; Πώς σχηματίστηκαν οι οροσειρές στην επιφάνειά της, αλλά και οι βαθιές τάφροι στον ωκεάνιο πυθμένα; Πώς προκαλούνται οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις; Και γιατί σήμερα η Αφροδίτη και ο Άρης είναι τόσο εχθρικοί στη ζωή, σε αντίθεση με τον πλανήτη μας;

Φυσικές καταστάσεις και γεωλογικά φαινόμενα που προκαλούν δέος με το μέγεθος και την έκτασή τους «έφτιαξαν» τον πλανήτη μας έτσι όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Μέσα από την παράσταση γίνεται επίσης κατανοητό ότι  ενώ γνωρίζουμε ήδη πολλά, η προσπάθειά μας να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για την γένεση και την εξέλιξη του Ηλιακού συστήματος συνεχίζεται». 

Συνεχίζοντας, ο Μάνος Κιτσώνας αναφέρθηκε στις καινοτόμες όσο και πρωτοποριακές τεχνικές ζωντανών γυρισμάτων που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από το Ίδρυμα Ευγενίδου και αφορούν στην δημιουργία full dome videos

«Στην παρούσα προβολή έγινε μεγάλη προσπάθεια και τελικά καταφέραμε να χρησιμοποιήσουμε μία πιο απλή και κατανοητή γλώσσα, που όμως δεν χάνει την ουσία της και την επιστημονική της βαρύτητα.

 

Και βέβαια σας θυμίζουμε ότι και αυτή η παραγωγή μας όπως και όλες μας οι παραγωγές τα τελευταία χρόνια συνοδεύονται με δύο βιβλία-οδηγούς σε ψηφιακή μορφή, που προσφέρονται για ελεύθερη–δωρεάν ανάγνωση και απευθύνονται τόσο στο σχολικό μας κοινό (εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες) αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο/η.

Αναφερόμενος στην δημιουργική ομάδα της παράστασης, ο Μάνος Κιτσώνας πρόσθεσε: «Την σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο Παναγιώτης Σιμόπουλος, ενώ ο Αναστάσιος Κατσάρης συνέθεσε την πρωτότυπη μουσική και επιμελήθηκε το sound design. Ο Ηλίας Μπαλντάς ήταν υπεύθυνος για την διεύθυνση φωτογραφίας, το compositing και το post processing των ζωντανών γυρισμάτων (VR 360 video, fulldome video, chroma key video). Σύμβουλος παραγωγής ήταν ο Διονύσης Σιμόπουλος».

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του ο Μάνος Κιτσώνας ευχαρίστησε το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας για την παραχώρηση των χώρων του για τις ανάγκες των γυρισμάτων.

‘Έπειτα από την ομιλία και αφού μας είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον για τα καλά, η προβολή ξεκινά. Μία προβολή πραγματικά σύγχρονη, με πρωτότυπα και ρεαλιστικά εφέ και παρουσιαστή τον ηθοποιό Άρι Γεροντάκη.

Μία αφήγηση που μας ταξίδεψε στη γέννηση των ηλιακών συστημάτων, των πλανητών, μια διαφωτιστική βουτιά στο διάστημα, τόσο ενδιαφέρουσα με πληροφορίες σωστά δοσμένες έτσι ώστε να είναι κατανοητές και να σου λύνουν απλές φαινομενικά απορίες μα τόσο σύνθετες στην ουσία τους. Όπως π.χ πως δημιουργήθηκαν οι ωκεανοί, γιατί κάποιοι πλανήτες είναι εχθρικοί στη ζωή και πως δημιουργήθηκε η Γη, το κλίμα της, τι είναι ο πλανήτης και από τι αποτελείται, ποια τα στρώματά του και άλλα τόσο σπουδαία που ξεδίπλωναν σιγά σιγά το μυστήριο της δημιουργίας ενός ηλιακού συστήματος τόσο εύθραυστου στην πραγματική του διάσταση.

Σκέψεις και γνώσεις που σε έκαναν να συνειδητοποιήσεις πως όλα συνδέονται τελικά από αρχαιοτάτων χρόνων, πως οι σεισμοί, οι κλιματικές αλλαγές, η μόλυνση, η τρύπα του όζοντος επηρεάζουν βαθύτατα τον πλανήτη μας και προκαλούν ανεπανόρθωτες αλλαγές που αν δεν πάρουμε μέτρα όλοι εμείς μπορούν να οδηγήσουν σε σενάρια καταστροφής ή μήπως καλύτερα να πω αυτοκαταστροφής καθώς οι μοιραίες αλλαγές που δημιουργούνται στον πλανήτη είναι έργο ανθρώπων ουσιαστικά. 

Δεν θα πω άλλα παρά μόνο αυτό, πως η παράσταση που παρακολουθήσαμε ήταν «άνοιγμα οριζόντων» και κίνητρο ενεργοποίησης και δράσης γιατί τι νόημα θα έχει να φτάσουμε στο φεγγάρι και σε άλλους πλανήτες τελικά αν ο δικός μας πλανήτης κινδυνεύει να καταστραφεί; Τροφή για σκέψη από μία "φωτεινή" ομιλία και εμπνευσμένη προβολή!

Αξίζει να τη δούμε όλοι πιστεύω, μεγάλοι και μικροί! Για να την απολαύσετε κι εσείς με τα παιδιά σε συνεργασία με το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο θα κάνουμε δώρο 5 διπλές προσκλήσεις σε 5 τυχερά παιδάκια και τους συνοδούς τους για την παράσταση η Ιστορία Της Γης.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο fb πηγαίνετε στη σελίδα https://www.facebook.com/sophiealfin/ 

1) Κάντε like και share το άρθρο που θα βρείτε στη σελίδα ως ανάρτηση!

2) Σχόλιο κάνοντας tag ένα φίλο/η! 

3) Like στις σελίδες Mom And The City - Sofia Alexiou  και Ίδρυμα Ευγενίδου 

Ο διαγωνισμός θα λήξει στις 2 Δεκεμβρίου 2021.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο instagram πατήστε στο link https://www.instagram.com/sophiealfin/ κι ακολουθήστε τα βήματα του διαγωνισμού!

Καλή επιτυχία!

Προτείνεται για κοινό 10+. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα προβολών του Πλανηταρίου εδώ.  Προτείνω να ρίξετε μια ματιά στις δράσεις και στα πολύ ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμμα του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας που βρίσκεται μέσα στο ίδιο κτίριο εδώ

Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφόρος Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.