#MomAndTheCity Επιχείρηση Μουσεία// 10 Μουσεία της Αθήνας για να ανακαλύψετε τον κόσμο με το παιδί

#MomAndTheCity Επιχείρηση Μουσεία// 10 Μουσεία της Αθήνας για να ανακαλύψετε τον κόσμο με το παιδί

Στα μουσεία τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο, την ιστορία τους, την πολιτιστική κληρονομιά τους και βρίσκουν τη "θέση" τους στον χωροχρόνο.

Γνωρίστε δέκα μουσεία της Αθήνας με πανέμορφες εκθέσεις και πρωτοπόρα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς!

1) Μουσείο της Ακρόπολης

Αποτελεί ένα απο τα σπουδαιότερα μουσεία στον κόσμο και εδώ θα εισέλθετε στον κόσμο της αρχαϊκής και κλασικής ελληνικής τέχνης, μαθαίνοντας σπουδαίες πληροφορίες για τον ιερό βράχο της αθηναϊκής Ακρόπολης. Κάποια απο τα αριστουργήματα που φιλοξενούνται εδώ είναι ο γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνα και οι Καρυάτιδες  ενώ στις οικογένειες προσφέρει την υπηρεσία "ανεξάρτητη επίσκεψη με τη δωρεάν διάθεση σακιδίων" στην οποία θα έχετε τη δυνατότητα μιας περιήγησης χρησιμοποιώντας ένα από τα δανειστικά σακίδια, τα οποία περιλαμβάνουν διάφορα παιχνίδια και δραστηριότητες με βάση τα εκθέματα. Μην χάσετε την μακέτα φτιαγμένη με LEGO® που δώρισε στο Μουσείο Ακρόπολης το Μουσείο Nicholson στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ η οποία βρίσκεται στον δεύτερο όροφο. 

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα, τηλ. 210 9000.900, https://www.theacropolismuseum.gr/

 

2) Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Βρίσκεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηνών και στεγάζεται στο κτίριο όπου βρισκόταν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου από το 1857. Εδώ θα μάθετε πληροφορίες για την παραγωγή του φωταερίου, το μηχανολογικό εξοπλισμό και τα παλιά μηχανήματα, μέχρι το ρόλο των επιχειρηματιών και των εργαζομένων του εργοστασίου μέσα απο μνημεία της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται στο χώρο είναι οι Μικροί κηπουροί με πινέλα -ένα υπαίθριο εργαστήρι ζωγραφικής, θεατρικά δρώμενα και πρωτότυπα summer camp.

Πειραιώς 100, Γκάζι, τηλ. 213 0109.300, https://gasmuseum.gr/index.php

 

3) Παιδικό Μουσείο

Στο μουσείο αυτό τα παιδιά μπορούν να παρατηρήσουν, να παίξουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν. Σύνθημα των "ανθρώπων" του είναι «Ακούω και ξεχνώ, βλέπω και θυμάμαι, κάνω και καταλαβαίνω». Οργανώνει αφιερώματα και δράσεις γύρω απο το βιβλίο, τη διατροφή, τις γιορτές, τις εποχές, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη ρομποτική, τη μαγειρική και κατασκευές βασισμένες στη μοντεσσοριανή παιδαγωγική. Τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά απο 1 εώς 6 ετών. Στο μουσείο θα βρείτε παιδότοπο και τo "Yλικοπωλείο" τους, ένα πρωτοποριακό έκθεμα – πωλητήριο με απίθανα υλικά από περισσεύματα της βιομηχανίας και του εμπορίου που δείχνουν στα παιδιά την αξία της ανακύκλωσης για την προστασία του πλανήτη μας!

Ωδείο Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β’ 17-19, τηλ. 210 3312.995 https://www.hcm.gr/ 

 

4) Το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων

Ένα μουσείο που δημιουργήθηκε για να εξιτάρει τη φαντασία επισκεπτών κάθε ηλικίας. Διαθέτει 17 αίθουσες (δωμάτιο αντι-βαρύτητας, δωμάτιο του απείρου, περιστρεφόμενο δωμάτιο, ολογράμματα, το βάζο του Ρούμπιν κ.α) για να διασκεδάσετε τεστάροντας τις αισθήσεις σας, περπατώντας σε ταβάνια, παίζοντας με τα μεγέθη και τον χρόνο ανάμεσα σε οφθαλμαπάτες και μυστήρια. Πρόκειται για μια παιχνιδιάρικη υπενθύμιση ότι η αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο δεν είναι, συχνά, παρά ένα κάτοπτρο ψευδαισθήσεων! Ιδανικό για παιδιά απο τεσσάρων ετών για να κατανοήσουν πιο καλά τα οπτικά τρικ χωρίς φόβο.

Ερμού 119, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3238.065, https://www.museumofillusions.gr/el/

 

5) Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ένα μουσείο απο τα πιο όμορφα και περιεκτικά της πόλης μας στο οποίο θα ξεναγηθείτε ανάμεσα σε συλλογές κυκλαδικών αρχαιοτήτων, περίπου 350 έργα κυκλαδικής τέχνης και μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές κυπριακών αρχαιοτήτων, που το 2002 δώρισε ο Θάνος Ζιντίλης. Εξερευνήστε τις αίθουσες με τα μαρμάρινα ειδώλια και αγγεία, τα πινάκια, τους κύλικες και τα ζωόμορφα αγγεία καθώς και τον λεγόμενο "Θησαυρό της Κέρου". Ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα που θα βρείτε στο μουσείο είναι το γυναικείο ειδώλιο της Πρωτοκυκλαδικής ΙΙ περιόδου, με ύψος 1,40 μ. που το καθιστά το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, ενώ το γνωστό ως «Αγγείο των Περιστεριών», που είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα δισκοειδούς πινακίου με ολόγλυφα πτηνά που έχει βρεθεί έως σήμερα. Κάθε Σαββατοκύριακο οργανώνει διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια με θέατρο, φωτογραφία και μουσική. Στα συν του οι "Μουσειοσκευές" βαλίτσες που ταξιδεύουν από σχολείο σε σχολείο γεμάτες αντίγραφα αντικειμένων, εκπαιδευτικό υλικό και εικαστικά παιχνίδια. Τέλος κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο λειτουργούν δημιουργικά εργαστήρια και διαδραστικές ξεναγήσεις για παιδιά 2-12 ετών!

Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, τηλ. 210 7228.321-3 https://cycladic.gr/

 

6) Μουσείο Συναισθημάτων

Πρόκειται για ένα μουσείο που ενθαρρύνει τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να ανακαλύψουν το συναισθηματικό τους κόσμο. Είναι ένας έξυπνα διαμορφωμένος χώρος με εκθέματα που προσελκύουν το ενδιαφέρον, μέσα από το παιχνίδι, με διαδραστικό τρόπο. Πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες ενώ τα Σαββατοκύριακα οργανώνει εργαστήρια με θέματα που ενθαρρύνουν τη συναισθηματική καλλιέργεια και τη δημιουργική επικοινωνία. Σε όλα τα προγράμματα του χρησιμοποιεί παραμύθια και παιχνίδια για να προσσεγγίσει τα συναισθήματα. Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά απο 5-15 ετών. Kάθε Σαββατοκύριακο μπορείτε να επισκεφτείτε τη διαδραστική έκθεση «Στο Παλάτι του Θυμού» από τις 10.00- 13.00.

Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, Λόφος Φιλοππάπου, Αθήνα, τηλ. 210 9218.329 https://www.mce.gr/ 

 

7) Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) 

Στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο του 1850 και συνδυάζεται υπέροχα με μία βόλτα στα στενά της Πλάκας. Στη μόνιμη έκθεση του μουσείου παρουσιάζεται η ιστορία της εκπαίδευσης μέσα από  σχολικά βιβλία και σχολικά αντικείμενα των οποίων η χρονική διάρκεια εκτείνεται σε τέσσερις αιώνες. Η συλλογή του θεωρείται από τις πιο περιεκτικές της Ελλάδας. Ανανεώνει διαρκώς τις εκθέσεις του και ενδείκνυται για εκπαιδευτικές επισκέψεις και γνωριμία με την ιστορία της Εκπαίδευσης στο πέρασμα του χρόνου. Φιλοξενεί παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια ενηλίκων ακόμη και ξεχωριστά πάρτυ και εκδηλώσεις για τα παιδιά, με σκοπό να βιώσουν μια αξέχαστη γιορτή χαράς και δημιουργικότητας.

Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα, τηλ. 210 3250.341,  http://www.ekedisy.gr/category/mousio-scholikis-zois-ke-ekpedefsis/

 

8) Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη

Στην λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ύψος του Παλαιού Φαλήρου, στεγάζεται σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα, κληροδότημα του Αθανασίου και της Βέρας Κουλούρα στο Μουσείο Μπενάκη. Εδώ θα ανακαλύψετε πάνω απο 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας, προερχόμενα από τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιφέρεια του Ελληνισμού – από την αρχαιότητα μέχρι το 1970 – καθώς και από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και από χώρες της Ανατολής.

Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 212 6875.280, https://www.benaki.gr/index.php?lang=el

 

9) Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Ένα μουσείο με τα άπαντα της φυσικής ιστορίας του πλανήτη. Εδώ θα βρείτε απο βοτανικές εκθέσεις και εκθέσεις αφιερωμένες στα θηλαστικά του πλανήτη μέχρι συλλογή κοχυλιών απο την ελληνική θάλασσα, αίθουσα με πεταλούδες, πετρωμάτων, εντόμων και παλαιοντολογίας με απολιθώματα δεινοσαύρων και πληροφοριών για το κλίμα τις Γης και τις αλλαγές που έχει υποστεί. Οργανώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδης και εργαστήρια αφιερωμένα σε παιδικά βιβλία.

Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, Κηφισιά https://www.gnhm.gr/the-museum/ τηλ. 210 8015.870

 

10) Μουσείο Ηρακλειδών

Ένα απο τα πιο ενημερωμένα με μουσεία σε καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα για μαθητές, εκπαιδευτικούς κι ενηλίκους καθώς και εκθέσεις έργων τέχνης και εξοικείωσης με την επιστήμη. Στη συλλογή ΕΥΡΗΚΑ θα θαυμάσετε επιλεγμένα εκθέματα από τα κορυφαία επιτεύγματα της εξέλιξης της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Πρόκειται για αυτόματες μηχανές με επιστημονικό και πρακτικό ενδιαφέρον που αναπτύχθηκαν ή εξελίχθηκαν κατά την Ελληνιστική περίοδο. Φιλοξενεί βιωματικά εργαστήρια συναισθημάτων, αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής καθώς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα STEMath, μια διεθνώς πρωτοπόρα πρόταση κατανόησης των μαθηματικών.

Ηρακλειδών 16, Θησείο, τηλ 210 3461.981 https://herakleidon-art.gr/

Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο womantoc https://www.womantoc.gr/

Για περισσότερο Mom And The City facebook https://www.facebook.com/sophiealfin/  στο instagram https://www.instagram.com/sophiealfin/

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.