#MomAndTheCity Επιχείρηση // Μικροί ήρωες

#MomAndTheCity Επιχείρηση // Μικροί ήρωες

Ένας απο τους αγαπημένους μου χώρους στο κέντρο της Αθήνας είναι το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Όχι μόνο επειδή έχει μία συνέπεια τόσα χρόνια σε αυτό που υπηρετεί- ως προς τις εκθέσεις και τα προγράμματα που φιλοξενεί, ούτε γιατί βρίσκεται λίγα βήματα μακριά απο το ζαχαροπλαστείο Κυβέλη στο οποίο μου είναι αδύνατο να αντισταθώ μα και γιατί μου αρέσει πάρα πολύ η αισθητική του –απο την είσοδό του, τις αίθουσες μέχρι το μικρό και ιδιαίτερό του καφέ.

 

Κυριακή λοιπόν λίγο βροχερή, βρεθήκαμε στο Μουσείο για να παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μικροί Ήρωες για παιδιά 4-5 ετών με εισηγήτριες την φιλόλογο Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου.

Η συνάντηση ξεκίνησε σε μία αίθουσα κατάλληλα διαμορφωμένη, λιτή στην διακόσμηση χωρίς ζωγραφιές, πίνακες, παιχνίδια κ.α -επιλογή που μου άρεσε, γιατί ένας χώρος με πολλά ερεθίσματα, αποσπά την προσοχή.

Η δράση ξεκίνησε με ένα παιχνίδι για να γνωριστούμε όλοι και να νιώσουν πιο οικεία και ομαδικά τα παιδιά.

 

Ακολούθησε μία συζήτηση βασισμένη πάνω σε ήρωες του Τιμ Μπάρτον –σε μία οθόνη είδαμε την Βασίλισσα Ντάμα Κούπα, τον Ψαλιδοχέρη κ.α- κι αφού τα παιδιά κατανόησαν τί θα πει ήρωας μυθοπλασίας, ακολούθησε η αφήγηση ενός όμορφου και διαδακτικού παραμυθιού.

 

Τα φώτα έσβησαν, η κ. Βέλλου άναψε κεράκια ρεσό δημιουργώντας μία τόσο ευχάριστη ατμόσφαιρα σχεδόν θεραπευτική και ξεκίνησε την αφήγηση. Η ευγένεια που τη χαρακτήριζε -σπάνια στις μέρες μας- και το ταλέντο της στην εξιστόρηση παρέσυρε ακόμη και μένα που θεωρούσα πως δύσκολα πια ένα παραμύθι θα μου τραβούσε το ενδιαφέρον ξανά.

Η ιστορία μιλούσε για τον «Δάκρυ» που ήταν τόσο δα μικροσκοπικός σαν ένα δάκρυ μα στις περιπέτειες που τον βρήκαν στάθηκε θαραλλέος -ακόμη και αν τον περιγέλασαν πολλοί για το μέγεθος και τις ικανότητές του.

Χωρίς να το βάλει κάτω, προσπέρασε τα εμπόδια και απέδειξε σε όλους πως για όλα είναι ικανός!

 Ακολούθησε μία ωραία συζήτηση πάνω στο μήνυμα της ιστορίας, τα φώτα άνοιξαν και ξεκίνησε το χειροτεχνικό κομμάτι της δράσης αυτής.

 

Υπό την κατεύθυνση της κ. Σακελλαρίου δόθηκαν στα παιδιά οδηγίες και υλικά –πον-πον, πολύχρωμα κουβάρια απο μαλλί, κουμπιά, χαρτοταινίες, υφάσματα για να φτιάξουν μία μαρότα- μία κούκλα με τον δικό τους ήρωα όπως το είχαν φανταστεί.

 

Συμπέρασμα: Σε αυτήν τη δραστηριότητα το παιδί θα εκπαιδευτεί, θα διασκεδάσει -ακούγοντας ένα παραμύθι- και θα πειραματιστεί με υλικά, φτιάχνοντας κάτι πρωτότυπο και διαφορετικό. Οι εισηγήτριες του είναι άψογα καταρτισμένες και ένιωσα πως υπήρχε έρευνα πίσω απο αυτό που παρουσίασαν ενώ το μήνυμα του μαθήματος μου φάνηκε άκρως επίκαιρο και χρήσιμο για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν πια «σκληρές καταστάσεις» στην καθημερινότητά τους. Ακόμα και το πιο μικρό πλάσμα μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα άν πιστέψει στον εαυτό του και υψώσει το ανάστημά του στους κακοπροαίρετους και τα εμπόδια της ζωής!

Στο τέλος καλούν τους γονείς στην αίθουσα για να ολοκληρώσουν μαζί με τα παιδιά την κούκλα -και το πρόγραμμα τελειώνει ευχάριστα και οικογενειακά. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θα χαρώ να ακούσω τις δικές σας προτάσεις για παιδικές δράσεις στη σελίδα μου στο fb https://www.facebook.com/sophiealfin/

instagram https://www.instagram.com/sophiealfin/

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.