#MomAndTheCity :: Επιχείρηση Memory

#MomAndTheCity :: Επιχείρηση Memory

Ένα απο τα αγαπημένα μου παιχνίδια όλων των εποχών είναι το κλασικό παιχνίδι μνήμης με τις κάρτες. Διατηρεί την αθωότητά του σε σχέση με τις σύγχρονες «βλακείες» που κυκλοφορούν στην αγορά και με τις κάρτες του μπορείς να επινοήσεις διάφορα παιχνίδια.

Όταν λοιπόν βρίσκεσαι στο σπίτι με το παιδί και ψάχνεις τρόπο για να σκοτώσεις ένα μισαωράκι -κάτσε να το πω σωστά- και ψάχνεις τρόπο για να περάσει ευχάριστα η ώρα, άνοιξε ένα memory και παίξε διάφορες παραλλαγές.

 

Τέσσερα παιχνίδια μνήμης σου προτείνω (τα δύο με τις κάρτες του memory, τα άλλα δύο με ελεύθερο αντικείμενο) τα οποία (προσοχή ακολουθούν κομμάτια απο την πτυχιακή μου) θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις την μνημονική ικανότητα, την λεπτή κινητικότητα, αλλά και τις γλωσσικές δεξιότητές του παιδιού σου.

1. Φτιάξε μία σειρά από κάρτες –όσες θεωρείς αρκετές ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Αφού τις δείτε μαζί, τις βάζεις με τις υπόλοιπες κάρτες σε πάκο. Κάθεσαι αναπαυτικά και ζητάς απο το παιδί να τις βρεί, αν είναι μεγαλύτερο να τις βάλει και στη σωστή σειρά. Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια έχεις ήδη κερδίσει ένα δεκάλεπτο καθιστή/ός.

 

2. Διαλέγεις μία κάρτα απο το κουτί που δείχνει π.χ ένα καπέλο. Την δείχνεις και ρωτάς το παιδί τί βλέπει. Αφού έχει βρει το καπέλο βάζεις απο πάνω μία άλλη εικόνα και το ρωτάς αρχικά τί βλέπει, μετά τι κρύβεται απο κάτω και ούτω καθεξής.

 

3. Αν τώρα βαρεθείς τις κάρτες, άλλο ένα παιχνίδι μνήμης είναι και το «σούπερ μάρκετ». Αρχικά λες στο παιδί πως είναι ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ. Κοιτάζοντας γύρω του ζητάς να σου φέρει διάφορα αντικείμενα απο το δωμάτιο για να αγοράσεις π.χ μία ομπρέλα, μία κούκλα, ένα κροκοδειλάκι με την σειρά που τα είπες. Μέχρι τα 8 τα παιδιά πρέπει να θυμούνται όσα πράγματα όση και η ηλικία τους. Αυτή η βερσιόν είναι ιδανική όταν θες να σου μαζέψει το παιδί ένα δωμάτιο χωρίς καν να το καταλάβει.

4. Και τέλος πολύ ωραίο παιχνίδι και ξεκούραστο είναι το «φτιάχνω τη βαλίτσα μου και βάζω». Ξεκινάς με π.χ μία μπλούζα και κάθε φορά προσθέτεις μία λέξη- ένα κασκόλ, ένα βιβλίο κτλ. Ο ρόλος του παιδιού είναι να επαναλάβει τα προηγούμενα αντικείμενα. Με αυτόν τον τρόπο ακονίζεις τη μνήμη του και παράλληλα το εκπαιδεύεις πώς να φτιάχνει μία βαλίτσα. Win Win situation που θα σε βοηθήσει στο μέλλον.

Ωραίο κι εύκολο είναι και το...ας το πούμε Magic cups ή αλλιώς εδωπαππαςεκειπαππας  

Θα χρειαστείτε τρία ποτηράκια χάρτινα και μία μπάλα. Βάλτε τη μπάλα κάτω από ένα ποτηράκι και ζητήστε στο παιδί να την ακολουθήσει με το βλέμμα του. Αποφύγετε την υποβολή στοιχημάτων. Θα δώσει μία τζογαδόρικη διάσταση που είναι ακόμη πολύ νωρίς για να του την ενισχύσουμε. Κάνω πλάκα καλέ χοχοχο!

Καλά παιχνίδια! 

Σας χαιρετώ!
 

 

 

 

 

Συμπέρασμα: Τα πιο απλά παιχνίδια με λίγο φαντασία αποκτούν διάφορες διαστάσεις. Βάλε την αγαπημένη  ΣΟΥ μουσική (δεν είναι ανάγκη να ακούς τον μπαρμπα μπρίλιο) και παίξε όσο σε ευχαριστεί. Το παιχνίδι είναι καθρέφτης της ζωής και αυτό το μαζί και μόνο του, αρκεί για να είναι ευτυχισμένο το μωρό σου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Facebook Page Mom And The City
 Instagram @sophiealfin

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.