#MomAndTheCity Επιχείρηση Η Νέα Διατροφική Πυραμίδα // Η κυρά Διατροφή και μία λαχταριστή πίτα λαχανικών - Διαγωνισμός

#MomAndTheCity Επιχείρηση Η Νέα Διατροφική Πυραμίδα // Η κυρά Διατροφή και μία λαχταριστή πίτα λαχανικών - Διαγωνισμός

Έχω την αίσθηση πως τελευταία ζούμε σε μία περίοδο που όλα αμφισβητούνται και όλα αλλάζουν. Ένα από αυτά τα ζητήματα που έρχονται στο προσκήνιο αυτήν την δεκαετία είναι και η περιβόητη διατροφική πυραμίδα.

Μελετητές και ερευνητές λοιπόν ένωσαν τις δυνάμεις τους και σε συνεργασία με την Ισπανική κοινότητα για τη συλλογική διατροφή (SENC) έδωσαν στη δημοσιότητα καινούργιες προτάσεις καθιερώνοντας μια νέα διατροφική πυραμίδα με κάποιες "ωραίες" αλλαγές.

 

Αρχικά στη νέα διατροφική πυραμίδα η συναισθηματική υγεία κατέχει έναν από τους πιο σπουδαίους ρόλους. Σημαντικές αξίες στην νέα πυραμίδα είναι η συναισθηματική πληρότητα, η αγάπη και η αλληλεγγύη αξίες που εγγυώνται κοινωνική και περιβαλλοντολογική βιωσιμότητα.

Στη βάση λοιπόν της πυραμίδας βρίσκονται συνήθειες που θα ήταν καλό να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα.

Αρχικά συστήνεται μία ώρα άσκησης την ημέρα ενώ προτείνεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από οργανικές πηγές.

Για να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας συστήνεται νερό και τσάι αντί φυσικών χυμών καθώς τα φρούτα μπορεί να περιέχουν πολλή ζάχαρη. Βέβαια επισημαίνεται πως πάντα πρέπει να προτιμούμε τους φυσικούς χυμούς μα και το φαγητό που φτιάχνουμε μόνοι μας με τα χεράκια μας με φρέσκα υλικά και όχι σκόνες και προιόντα συσκευασμένα του εμπορίου.

Στην δεύτερη βαθμίδα μπαίνουν οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως- υδατάνθρακες που δρουν αργά και μας δίνουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε καθώς και απαραίτητες ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Όλα τους διευκολύνουν την καλή πέψη και κρατούν ενεργό τον μεταβολισμό.

Η πυραμίδα συνεχίζει με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για να αναδείξει την αναγκαιότητα κατανάλωσης υγιεινών λιπαρών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να το καταναλώνουμε ωμό καθώς η θερμότητα αποσυνθέτει την κυτταρική δομή του υγρού “χρυσού”. Όσο πιο ζεστό το λάδι, τόσο πιο βλαβερό είναι για εσάς, κάτι που εξηγεί το γιατί δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε για να τηγανίζετε φαγητά.

Τέλος, έχουμε τα κρέατα και τα επεξεργασμένα φαγητά. Το πιο σημαντικό, ίσως, κομμάτι αυτής της κατηγορίας στη νέα διατροφική πυραμίδα είναι πως μας προειδοποιεί για τους κινδύνους που εμπεριέχει η πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή. Γγνωστοποιεί πως το συκώτι πασχίζει να συνθέσει πρωτεΐνες, οπότε είναι καλή ιδέα να μην κάνετε κατάχρηση.

Από την άλλη, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι αποδεκτή σε αραιά διαστήματα, αλλά είναι προτιμότερο να τα λαμβάνετε εφόσον συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ίσως να χρειάζεστε κάποιο συγκεκριμένο συμπλήρωμα, αλλά όχι πολλά. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να σας πει κάποιος ειδικός το τι έχετε ανάγκη.

Πάνω απ’ όλα, οι οδηγίες της SENC δίνουν έμφαση στην αναγκαιότητα του να ζούμε και να τρώμε με αγάπη διατηρώντας μια βαθιά δέσμευση με το περιβάλλον που μας ευεργετεί.

Εμείς λοιπόν με βάση όλα τα παραπάνω προσπαθούμε να μεγειρεύουμε φαγητά υγιεινά με φρέσκα υλικά όπως αυτή εδώ η πίτα λαχανικών με καρότα και μπρόκολο που φτιάχνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Όταν μαγειρεύετε μαζί με τα παιδιά μαθαίνουν τόσα πράγματα από την τεχνική μέχρι τα υλικά που χρησιμοποιείτε και είναι η τέλεια ευκαιρία για κουβεντούλα μαζί τους ως προς την σωστή διατροφή.

Πίτα λαχανικών χωρίς φύλλο

Συστατικά

500γρ καρότο καθαρισμένο και τριμένο στο χοντρό του τρίφτη
200γρ. μπρόκολο βρασμένο, χοντροκομμένο και σουρωμένο 

250γρ. φέτα και 50 γρ. παρμεζάνα
4 αβγά
100γρ. ελαιόλαδο
200γρ γιαούρτι στραγγιστό
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80γρ. βούτυρο λιωμένο

 

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπόλ το τριμένο καρότο, το μπρόκολο, τα αυγά, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, τη φέτα τριμένη με τα χέρια μας, την παρμεζάνα, το μπέικιν, το αλεύρι κι ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά και να γίνει ένας χυλός.
Ρίχνουμε στο ταψί της κουζίνας το μισό λιωμένο βούτηρο, το απλώνουμε και βάζουμε από πάνω το μείγμα από το μπόλ. 
Τέλος προσθέτουμε από πάνω το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα για περίπου 50 λεπτά ανάλογα με το πάχος του μίγματος. 

 

Εκτός από τη μαγειρική άλλος ένας ευχάριστος τρόπος για να μιλήσουμε με τα παιδιά για τη σωστή διατροφή είναι και τα βιβλία.

 

Τελευταία μας αρέσει να διαβάζουμε το βιβλίο " Η κυρά Διατροφή πρώτη στη μαγειρική" της Λητούς Τσακίρη Παπαθανασίου από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα.  Ένα βιβλίο πολύ διασκεδαστικό στο οποίο ραπανάκια, παγωτά, κρέας και λαχανικά στήνουν λεκτικό καυγά για το ποιός είναι τελικά ο βασιλιάς ο πιο θρεπτικός σε όλο των κόσμο των διατροφικών συνηθειών.

 

Εδώ θα διαβάσετε τι είναι υγιεινό και τι χρειάζεται να τρώμε καθημερινά, τακτικά ή πιο σπάνια. Στο τέλος του βιβλίου έχει και πολύ ωραίες συνταγές του σεφ Ιούλιο Καλαποδά.

 

Για να το χαρείτε κι εσείς σε συνεργασία με τις εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα ξεκινάει διαγωνισμός στον οποίο ένα τυχερό παιδάκι θα κερδίσει ένα αντίτυπο του βιβλίου.

Για να το διεκδικήσετε ακολουθήστε τα βήματα

1) LIKE στις σελίδες  https://www.facebook.com/sophiealfin/ MOM AND THE CITY-SOFIA ALEXIOU και https://www.facebook.com/tziampirispyramis/ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑ

2) SHARE το άρθρο αυτό

3) TAG μία φίλη ή φίλο

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι 4 Φεβρουαρίου.

Το βιβλίο θα σταλεί από τον δωροθέτη μας.

Για να συμμετέχετε και στο instagram πατήστε πάνω στο link https://www.instagram.com/sophiealfin/  και πάρτε μέρος στον διαγωνισμό.

Καλή επιτυχία!

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.