#ΜomAndTheCity Επιχείρηση Eggπαίδευση // Δράσεις και Δωρέαν PDF με εποπτικό υλικό για το βιβλίο Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα

#ΜomAndTheCity Επιχείρηση Eggπαίδευση //  Δράσεις και Δωρέαν PDF με εποπτικό υλικό για το βιβλίο Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα

Η ομάδα της Eggπαίδευσης δημιούργησε ένα σούπερ εκπαιδευτικό project- eshop που αναπτύσσεται από επιστήμονες προσχολικής αγωγής με σκοπό την προώθηση εκπαιδευτικών εργαλειών και υπηρεσιών. Ένας διασκεδαστικός ιστότοπος με προσεγμένο παιδαγωγικό περιεχόμενο που εστιάζει στην προσχολική αγωγή και εκπαίδευση όπου προτείνονται εκτός από πρωτότυπα παιχνίδια και ιδέες δημιουργικής απασχόλησης στο σπίτι και παιδικά βιβλία! Η χαρά μου όταν μου είπαν πως έχουν αγαπήσει την Έλλη και τον Ερμή τόσο που θα μας αφιερώσουν παιχνίδια και δραστηριότητες στο site τους ήταν πολύ μεγάλη και παρακάτω σας παρουσιάζω την τόσο ωραία δουλειά της ομάδας αυτής! 

Η ομάδα της Eggπαίδευσης ανακάλυψε το βιβλίο της Σοφίας Αλεξίου «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα», Εκδόσεις Ψυχογιός και εμπνεύστηκε από τα ταξίδια του δραστηριότητες για εξερευνητές και εξερευνήτριες!

Το βιβλίο «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα»

Δραστηριότητες βασισμένες στο βιβλίο

Η ομάδα μας σχεδίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για το νηπιαγωγείο βασισμένο στο βιβλίο “H Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα" καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναπτυξιακών τομέων και χρησιμοποιώντας ποικίλα εργαλεία. Στόχος μας είναι η δημιουργική αξιοποίηση του βιβλίου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πέραν της ανάγνωσης της ιστορίας.

#1 Δράση « Τα εκθέματα του μουσείου»

Πρώτος σταθμός του βιβλίου αποτελεί η Ακρόπολη και το μουσείο της. Ας μπούμε, λοιπόν, στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου στο τμήμα acropolis Museum kids  https://acropolismuseumkids.gr/en  . Εκεί μπορείτε να βρείτε τόσο εκπαιδευτικά βίντεο,  όσο και διάφορα παιχνίδια. Εμείς επιλέξαμε το παιχνίδι «κούρσα μνήμης». Τα παιδιά χρησιμοποιούν το ποντίκι του υπολογιστή και παίζουν  το αγαπημένο παιχνίδι μνήμης με εκθέματα αλόγων του μουσείου.

Κάντε κλικ εδώ και μεταφερθείτε αμέσως στο παιχνίδι

Στόχοι της δράσης:

Επαφή με την τεχνολογία κι τρόποι αξιοποίησης της
Εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας με τη χρήση του ποντικιού
Καλλιέργεια της παρατηρητικότητας και εξάσκηση της μνήμης
Ενίσχυση του οπικοκινητικού συντονισμού

#2 Το Αστεροσκοπείο και οι αστερισμοί

 

Ας μελετήσομε τον ουρανό και ας ανακαλύψουμε τους αστερισμούς που εμφανίζονται τη νύχτα. Χμμ νομίζω, όμως, ότι χρειαζόμαστε το μαγικό τηλεσκόπιο.

Θα χρειαστούμε μόνο:

ρολό από χαρτί υγείας
ψαλίδι
λαστιχάκι
οδοντογλιφίδα
φακό

Στο συνοδευτικό ebook  ανακάλυψε και κόψε τους αστερισμούς πάνω στις διακεκομμένες γραμμές. Τοποθέτησε έναν αστερισμό επάνω στο ρολό και δέσε περιμετρικά με το λάστιχο. Στο σημείο που βλέπεις τα αστεράκια τρύπησε απαλά με την οδοντογλυφίδα για να σχηματίσεις τον αστερισμό. Το αυτοσχέδιο μαγικό τηλεσκόπιο είναι έτοιμο. Φώτισε με το φακό σου από την ανοιχτή πλευρά του ρολού, κλείσε τα φώτα  και απόλαυσε σε έναν τοίχο τον αστερισμό.

 

Στόχοι:

Γνωριμία με τους αστερισμούς
Ενίσχυση του οπικοκινητικού συντονισμού
Καλλιέργεια της φαντασίας

 

#3 Το Σούνιο και το Καράβι του Θησέα

Ήρθε η ώρα να φτιάξεις τη δική σου Τριήρης με απλά υλικά και να βοηθήσεις τον Θησέα στο ταξίδι του.

Υλικά για την κατασκευή:

Χάρτινο κουτί από γάλα ή κάποιο άλλο παρόμοιο
Τέμπερες και πινέλο
Χάρτινα καλαμάκια
Μαύρο χαρτονάκι (τύπου canson)

 

Παρατηρήστε στη σελ. 18 του βιβλίου την Τριήρη του Θησέα και αποφασίστε τα χρώματα που θα βάψετε τη δική σας. Ξεκινήστε να βάφετε το κουτί και μη ξεχάσετε να ζωγραφίσετε και το μάτι στο μπροστινό μέρος. Στη συνέχεια, όταν θα έχει στεγνώσει το κύριο μέρος του καραβιού, ο ενήλικας θα κάνει δεξιά και αριστερά από το κουτί με ένα ψαλίδι τρύπες στο ίδιο ύψος και μια τρύπα στο πάνω μέρος του κουτιού για το κατάρτι. Έπειτα, ζητήστε από τα παιδιά να περάσουν μέσα στις τρύπες τα καλαμάκια για να σχηματίσουν τα κουπιά και το κατάρτι. Τέλος κόψτε ένα τετράγωνο σχήμα από το μαύρο χαρτόνι για να σχηματίσετε τα πανιά του καραβιού.

Η βοήθεια στο Θησέα

Ο Θησέας επιστρέφει στο σπίτι του, αλλά δεν φυσάει αρκετά και οι κωπηλάτες έχουν κουραστεί. Ορίστε μια διαδρομή με τα παιδιά και παίξτε ένα άκρως διασκεδαστικό παιχνίδι συντονισμού. Ποιος θα καταφέρει να κωπηλατήσει πιο γρήγορα για να οδηγήσει τον Θησέα σπίτι;

Ζητήστε από το παιδί να σπρώξει την Τριήρη με τη μύτη, μέχρι τη γραμμή τερματισμού. Πόσο εύκολο είναι άραγε;

 

Στόχοι:

Κατασκευή της τρισδιάστατης Τριήρης με απλά καθημερινά υλικά
Καλλιέργεια της φαντασίας και η χαρά της δημιουργίας
Εξάσκηση της αδρής κινητικότητας
Ενίσχυση του οπικοκινητικού συντονισμού

# 4 Η Επίδαυρος και ο Ασκληπιός

Ο Ασκληπιός με το γνωστό ρητό του “Νους υγιής εν σώματι υγιεί” ετοίμασε ένα κινητικό παιχνίδι με το θέμα αυτό. Για το παιχνίδι θα χρειαστείτε τις κάρτες που θα βρείτε στο συνοδευτικό e- book. Ζητήστε από τα παιδιά να σταθούν απέναντί σας σε μια σχετικά μακρινή απόσταση. Κάθε φορά που δείχνετε μια κάρτα με μια θετική ενέργεια για την καλή υγεία ζητήστε τους να κάνετε ένα βήμα μπροστά. Κάθε φορά που δείχνετε μια κάρτα με μια όχι και τόσο θετική ενέργεια για την υγεία ζητήστε τους να κάνετε ένα βήμα πίσω.

Στόχοι:

Αναγνώριση και αξιολόγηση καλών και κακών συνηθειών για την υγεία μας

#5 Αρχαία Ολυμπία και Ολυμπιακοί Αγώνες

Όπως μας ενημέρωσαν στο βιβλίο η Έλλη και ο Ερμής στην Αρχαία Ολυμπία γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ας οργανώσουμε τους δικούς μας μικρούς αγώνες στην αυλή. Ας δοκιμάσουμε σφαιροβολία και τοξοβολία.

Για να παίξουμε σφαιροβολία θα χρειαστούμε ένα μικρό μπαλάκι και για την τοξοβολία θα χρησιμοποιήσουμε ένα αφρώδες μακαρόνι θαλάσσης, το οποίο θα χρειαστεί να κόψουμε σε μικρότερο μέγεθος. Κρατήστε ένα στεφάνι ψηλά με τα χέρια σας και ζητήστε από τα παιδιά να περάσουν τη μπάλα και το τόξο μέσα από αυτό. Ποιος θα τα καταφέρει;  

Μπορείτε επίσης να οργανώσετε και κάποια επίσκεψη στα μουσεία Ολυμπιακών Αγώνων

http://www.olympicmuseum-thessaloniki.org/

https://athensolympicmuseum.org/el/

Στόχοι:

Σωματική άσκηση
Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και συντονιστικών ικανοτήτων
Εξάσκηση της αδρής κινητικότητας

Αυτές, λοιπόν, ήταν μερικές ιδέες που μπορείτε να υλοποιήσετε με την επεξεργασία του βιβλίου «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα». Ένα ιδιαίτερο βιβλίο που κάθε του σελίδα σε ταξιδεύει κι σε ένα διαφορετικό μέρος. Κάθε του σελίδα είναι γεμάτο από διαφορετικές αφορμές για ποικίλα θέματα προς συζήτηση και επεξεργασία τόσο στο νηπιαγωγείο, όσο και στο δημοτικό. Ας ανοίξουμε τους ορίζοντές μας και ας ταξιδέψουμε παρέα με το βιβλίο της Σοφίας Αλεξίου, την οποία και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Οι πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας, μας βοήθησαν να κατανοήσουμε το στόχο του βιβλίου της και να οργανώσουμε μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική πρόταση για την αξιοποίηση του.

Για να κατεβάσετε δωρεάν όλες αυτές τις τέλειες δραστηριότητες και να διασκεδάσετε μαθαίνοντας με το παιδί πατήστε εδώ

Για οποιαδήποτε ερώτηση στείλτε μου μήνυμα στο Instagram

ή στο Facebook

Σε ευχαριστώ θερμά Eggπαίδευση που μας δώσατε τόσες ωραίες ιδέες για παιχνίδι και γνώσεις! 

Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή αρχή!

Βρείτε το άρθρο και μεταβείτε στο site της eggπαίδευσης εδώ ή ακολουθήστε την φοβερή ομάδα τους στο instagram και στο facebook

Στο site τους θα βρείτε το ebook με τις δραστηριότητες!

 
 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.