#MomAndTheCity :: Επιχείρηση Bιβλίο «Ο Νόι και η Φάλαινα»

#MomAndTheCity :: Επιχείρηση Bιβλίο «Ο Νόι και η Φάλαινα»

Όταν το μωρό είναι ακόμη μηνών και αποφασίζεις να του διαβάσεις βιβλία, η έννοια της συναπόλαυσης είναι πολύ σημαντική. Όσο το απολαμβάνεις εσύ τόσο θα θέλει να διαβάζετε μαζί κι αυτό αρκεί!

Μηνών δεν θα μάθει λέξεις αλλά θα τις ακούσει, θα διευρύνει δημιουργικούς ορίζοντες, φαντασία κι επικοινωνιακές δεξιότητες ενώ μελέτες απο τα «Εδιμβούργα» απέδειξαν πως το διάβασμα σε μικρή ηλικία επιδρά στη νευροφυσιολογία του εγκεφάλου και στην ανάπτυξή του. Το πιο σπουδαίο όμως σε όλο αυτό –άν εξαιρέσεις το γνωστικό του κομμάτι- είναι πως ξεκινάτε μαζί ένα νοιάξιμο, μοιράζεστε στιγμές και δημιουργείτε παρέα ένα ολόδικό σας τελετουργικό! 

Έτσι ξεκινήσαμε κι εμείς με βιβλιαράκια του τύπου εικονίτσες, ζωάκια, φρουτάκια, λαχανικά (απέραντα βαρετά μα απίστευτα χρήσιμα για την σύνδεση εικόνας-λέξης) και φτάσαμε αισίως σε πιο πολύπλοκα βιβλία βαθυστόχαστου περιεχομένου όπως «Ο Νόι και η Φάλαινα» του Benji Davies για το οποίο θα σας μιλήσω.

 

Ήρωας της ιστορίας, λοιπόν είναι ο Νόι. Ένα αγόρι που ζει με τον μπαμπά του και έξι γάτες. Μία μέρα βρίσκει ένα φαλαινάκι έξω στην παραλία και το παίρνει μαζί του. Το φροντίζει και όταν γυρνάει σπίτι ο μπαμπάς του δεν το παρατηρεί-πως γίνεται άραγε αυτό- αλλά μόλις το καταλαβαίνει αρκετή ώρα μετά, παίρνει τον Νόι για να απελευθερώσουν το φαλαινάκι στη θάλασσα όπου ανήκει.

Συμπέρασμα: Η ιστορία του είναι απλή και κατανοητή μα πλούσια σε μηνύματα- πώς όλοι νιώθουμε μοναξιά, πως τα συναισθήματα πρέπει να εξωτερικεύονται γιατί σε απελευθερώνει, πως η φιλία είναι μαγική και μπορεί να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους και πως όταν  βρίσκουμε ένα ζωάκι που έχει ανάγκη το φροντίζουμε και μετά το αφήνουμε ελεύθερο στο φυσικό του περιβάλλον.  Γλυκά καθημερινά θέματα δηλαδή με ένα ευχάριστο οικολογικό twist!

Επειδή τώρα το πρώτο βιβλίο άφηνε κάποια αναπάντητα ερωτήματα, ήρθε και το sequel γιατί είχαμε μεγάλη αγωνία (αστειεύομαι αλλά οκ, χαίρομαι που έβγαλε και δεύτερο γιατί το έχουμε αγαπήσει πολύ).

Έτσι διαβάσαμε και το «Ο Νόι και η Φάλαινα τον Χειμώνα».

 

Εδώ -όπως λέει και ο τίτλος του- έχει έρθει ο χειμώνας και ο μπαμπάς πηγαίνει για ένα τελευταίο ψάρεμα να βγάλει το ψωμί του. Σε αυτό το σημείο επειδή είναι πολλοί εκείνοι που έσπευσαν να πουν τον μπαμπά του Νόι ανεύθυνο που κάθε τόσο φεύγει, έχω να πω προς υπεράσπισή του πως μεγαλώνει μόνος του ένα παιδί. Δεν είναι όλα ιδανικά σε αυτόν τον κόσμο people!  Άλλο ένα σημαντικό μήνυμα για τα  παιδιά μας, είναι αυτό.

Και η ιστορία συνεχίζεται. Ο μπαμπάς κλασικά αργεί ο Νόι πηγαίνει να τον βρει, χάνεται στην χιονοθύελλα, κρύβεται στο καίκι του μπαμπά του και για καλή του τύχη, επιστρέφει το φαλαινάκι με τους φίλους του και τον σώζει.

Συμπέρασμα: Δεύτερος ύμνος στη φιλία που σε κρατάει σε αγωνία. Ίσως βέβαια η επιτυχία του έγκειται και στην ορφάνια του Νόι. Αλλά όχι αυτό το βιβλίο έχει «κάτι» που σε κάνει να δένεσαι με αυτή την ιστορία παιδιού-ζώου ενώ ξεφυλίζεις σελίδες με εικονογραφήσεις φοβερές! Ο Νόι ξαναβρίσκει τον φίλο του, ο μπαμπάς περνάει πολύτιμο χρόνο με τον γιό του και όλα μπαίνουν στη θέση τους ωραία και καλά.

Τα δύο αυτά βιβλία λοιπόν βρίσκονται στο top 10 που θα πάρουμε μαζί σε ταξίδια, επισκέψεις, φαγητά αλλά για να κάνουν τη δουλειά τους αξίζει να δώσεις προσοχή: το παιδί για να συμπαθήσει τον Νόι και γενικότερα τα βιβλία πρέπει να τα διαβάζετε μόνο όταν το κάνετε κέφι και οι δύο.

Ποτέ με το ζόρι ή σαν τιμωρία με ατάκες τύπου -εσύ γιατί δεν διαβάζεις, κοίτα τι φοβερή που είναι η Αννούλα. Πρώτον γιατί θα αντιπαθήσει το διάβασμα και σε δεύτερη φάση θα αντιπαθήσει την Αννούλα –που είναι καλό κοριτσάκι μωρέ κι αυτό ή μήπως δεν είναι και έτσι θα την ξεφορτωθείς με τρόπο εύκολο και διακριτικό; 

 

Βιβλιοπωλείο Εκδόσεις Ίκαρος, Βουλής 4, Σύνταγμα

 

 

 

 

 

 

 

 Facebook Page Mom And The City

 Instagram @sophiealfin

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.