#MomAndTheCity Επιχείρηση Ανεξαρτησία // Τα βιβλία μου Montessori Εκδόσεις Κεντικελένη

#MomAndTheCity Επιχείρηση Ανεξαρτησία // Τα βιβλία μου Montessori Εκδόσεις Κεντικελένη

Η Μαρία Μοντεσσόρι -Ιταλίδα παιδαγωγός, φιλόσοφος και γιατρός- ονειρεύτηκε έναν κόσμο στον οποίο τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που ενισχύει την ανεξαρτησία, σε έναν κόσμο που πέρα απο τα όρια που χρειάζεται να τους επικοινωνηθούν -έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν μόνα τους, να επιλέξουν και να πράξουν όσα επιθυμούν με βάση τις ανάγκες τους. Πάντα φυσικά με γνώμονα τον σεβασμό του διπλανού.

Ένα τέτοιο κόσμο ονειρεύτηκα κι εγώ για το κορίτσι και όσο μπορώ -χωρίς να τρελαθώ φυσικά (τα άκρα ποτέ δεν βγαίνουν σε κάτι καλό) προσπαθώ να ακολουθώ κάποιες κατευθυντήριες γραμμές της παιδαγωγικής Μοντεσσόρι.

Η μέθοδος ξεκινά απο την Μαρία Μοντεσσόρι, γιατρό που αφιέρωσε τη ζωή της με έρευνα και πράξεις στα παιδιά. Οι απόψεις της πρωτοποριακές αφού αποκάλυψε στον κόσμο πως τα παιδιά έχουν αξιοσέβαστη δυναμική, πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ούτε σαν άβουλα μα και ούτε σαν ανίκανα να λειτουργήσουν στα καθημερινά. 

 

Σύμφωνα με τη θεωρία της η ανάπτυξη του παιδιού χωρίζεται από τη γέννα έως και την ενηλικίωση σε«αναπτυξιακά στάδια» (0-6 ετών, 6-12, 12-18, 18-24) για τα οποία πρότεινε διαφορετικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Στα πρώτα 6 χρόνια ζωής του παιδιού ανά διαστήματα παρουσιάζονται τα «παράθυρα ευκαιρίας»-, συγκεκριμένες δηλαδή χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες ο εγκέφαλος "δύναται" να προσλάβει συγκεκριμένες πληροφορίες και να εκτελέσει συγκεκριμένες δεξιότητες. Αν δεν εκμεταλλευτούμε σωστά αυτές τις περιόδους το παιδί μπορεί να μην φτάσει ποτέ το επιθυμητό επίπεδο στην εκάστοτε δεξιότητα. Βασική λοιπόν αρχή στη φιλοσοφία Μοντεσσόρι είναι η «ελεύθερη επιλογή», η οποία στηρίζεται σε ένα περιβάλλον διαμορφωμένο με τα "σωστά" ερεθίσματα. 

Η φιλοσοφία της δεν περιορίζεται μόνο στο σχολείο μα μπορεί να εφαρμοστεί παντού και φυσικά στο σπίτι του κάθε παιδιού. Ένα σκαμπό στο μπάνιο για να πλένει μόνο του τα χέρια. Μία βιβλιοθήκη με χαμηλά ράφια για να μπορεί να επιλέγει τα παιχνίδια και τα βιβλία που επιθυμεί ανά πάσα στιγμή. Λίγα και ώς επί το πλείστον απο φυσικά υλικά παιχνίδια στο δωμάτιο και στο σπίτι. Βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού απο πολύ μικρή ηλικία είναι λίγα απο εκείνα που μπορούμε να προσφέρουμε στο παιδί μας για να αυτονομηθεί.

Η τιμωρία στη μέθοδο αυτή δεν έχει θέση. Φυσικά και θα δοθούν όρια -ένα παιδί χωρίς όρια είναι ένα δυστυχισμένο παιδί- μα στη διαπαιδαγώγηση δεν χωρούν φωνές. Όταν χρειαστεί να πούμε «όχι» στο παιδί, αυτό το «όχι» θα είναι κοφτό χωρίς ένταση και σταθερό.

«Φανταστείτε το παιδί σαν ένα ποτάμι με μια τεράστια ορμή. Αν το ποτάμι δεν έχει όχθες, θα ανοίξει σε χιλιάδες παραπόταμους και θα χαθεί». Είχε πει η κ. Μοντεσσόρι. Αυτά είναι τα όρια. Τα λογικά, όμως, όρια. Δεν είναι φυσιολογικό π.χ. να ταΐζουμε ένα παιδί μέχρι τα 3 του χρόνια, αλλά είναι φυσιολογικό να του εξηγήσουμε πως αν ανεβαίνει στα κάγκελα του μπαλκονιού θα πέσει και θα γκεμοτσακιστεί.

Σε όλο αυτό τον καταιγισμό πληροφοριών σύντροφος και φίλος όπως πάντα για τους γονείς είναι τα βιβλία που κυκλοφορούν. Ένα απο τα δικά μας αγαπημένα -παιδικά- είναι και τα βιβλία μου Montessori απο τις Εκδόσεις Κεντικελένη.

Μία σειρά βιβλίων που μας αρέσει να διαβάζουμε με πρωταγωνιστές τον Νικόλα και τη Χλόη μέλη μίας πενταμελούς οικογένειας -έχουν και μία αδελφή μεγαλύτερη τη Μυρτώ. Αποτελείται απο τέσσερα βιβλία -Μπορώ να τα κάνω όλα μόνος μου, Μαθαίνω να τακτοποιώ, Μπορώ να ζω στη φύση και Μαθαίνω να συζητώ και απευθύνεται σε παιδιά απο 4 μέχρι 7 ετών. Εμείς με το κορίτσι που είναι δύο το διαβάζουμε- ξέρετε - αναφέροντας τα βασικά νοήματα χωρίς όλα τα λόγια και μετά ακολουθεί συζητησούλα που νομίζω πως είναι και η πιο σημαντική!

 

Στο βιβλίο -Μαθαίνω να συζητώ- το παιδί θα έρθει σε επαφή με ένα διασκεδαστικό τρόπο συζήτησης χρησιμοποιώντας "το μαγικό ραβδί της συζήτησης". Είναι ένα απο τα αγαπημένα μου βιβλία καθώς δείχνει τον τρόπο για να μιλάμε όμορφα μεταξύ μας με επίπεδο και σεβασμό. Επικεντρώνεται στο μοίραμα συναισθημάτων και στη συζήτηση που γίνεται με αφετηρία πώς νιώθει ο καθένας. όταν λοιπόν ο ένας μιλά ο άλλος ακούει προσεκτικά. Ένα απο τα πιο βοητικά αυτού του βιβλίου είναι και οι κανόνες του σπιτιού που αναφέρονται σε αυτό. Κανόνες που είναι πολύ ωραίοι και σαν ιδέα - δεν τρέχουμε στο σπίτι, μιλάμε ευγενικά μα το πιό πιό πιό σημαντικό που το λάτρεψα "πως όταν μιλάμε μεταξύ μας δεν χρησιμοποιούμε λέξεις που πληγώνουν την καρδιά!"

 

"Μπορώ να ζω στη φύση"Μία ιστορία για την πιο όμορφη και εκπαιδευτική βόλτα στη φύση. Στον κήπο με μεγεθυντικό φακό τα παιδιά παρατηρούν τα έντομα, τα λουλούδια και καταγράφουν σε κάρτες τις παρατηρήσεις τους. Φυτεύουν λουλούδια και φροντίζουν τα ήδη υπάρχοντα. Μαζεύουν φράουλες για να φτιάξουν μία τάρτα με τη μαμά και τον μπαμπά. Εμπλουτίζουν τα φυτολόγιά τους και μαθαίνουν για τη συγκομιδή των φρούτων και των λαχανικών. Με τραγούδια και χαρές αφού τα παιδιά έκαναν δουλίτσες με ευχάριστο τρόπο και ένιωσαν ικανά η νύχτα τα βρίσκει γλυκά κουρασμένα κάνοντας πικ- νικ κάτω απο τα αστέρια στην αυλή.

 

"Μπορώ να τα κάνω όλα μόνος μου" Στο σπίτι της γιαγιάς, αρχίζουν τα μαγικά αφού πρώτα τα παιδιά ετοιμάζονται -πλένουν τα δόντια τους, χτενίζονται κτλπ. όμως η Νικόλας δυσκολεύεται να κουμπώσει τα κουμπιά του πουκάμισού του και η Χλόη δεν μπορεί να βάλει τα παππούτσια της καλά. Έτσι βοηθάει ο ένας τον άλλο και η λύση βρίσκεται αμέσως. Το βιβλίο συνεχίζει με όμορφες δουλίτσες που απολαμβάνουν τα παιδιά -γεμίζουν λουλούδια το βάζο, σερβίρουν και φτιάχνουν πρωινό, μαζεύουν τις ζημιές τους και Άμπρα Κατάμπρα όταν επιστρέφει η γιαγιά είναι όλα έτοιμα πια!

 

"Μπορώ να τακτοποιώ" Μία καινούργια μέρα ξεκινά με μεταμφιέσεις, σαίτες και αστεία. Είναι τα γενέθλια του Νικόλα και όλοι νιώθουν χαρά. Αφού παίζουν όμως το σπίτι είναι τόσο ακατάστατο που φαίνεται βουνό να συμμαζευτεί. Τα παιδιά καταστρώνουν σχέδιο και χρησιμοποιώντας διαφορετικά κουτιά με συνεργασία ταξινομούν τα παιχνίδια τους διασκεδαστικά.  Ο νικόλας μάλιστα με προτροπή του μπαμπά κρύβει κάποια παιχνίδια στην αποθήκη με σκοπό όταν τα ξαναανοίξει να παίξει με μεγαλύτερη χαρά με αυτά. Κάποια μάλιστα τα χαρίζει στην μικρή του αδελφή γιατί αποφασίζει πως είναι πια για πιο μικρά παιδιά τα παιχνίδια αυτά.

 

Αυτά λοιπόν είναι και τα βιβλία του διαγωνσιμού μας και εύχομαι να τα χαρείτε όπως τα απολαύσαμε κι εμείς.

Διαγωνισμός

Στο facebook 2 νικητές απο 2 βιβλία

Στο instagram 1 νικητής από 2 βιβλία

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή είτε στη σελίδα του fb Mom And The City Sofia Alexiou http://ttps://www.facebook.com/sophiealfin 

1) Κάνοντας like στις σελίδες Εκδόσεις Κεντικελένη https://www.facebook.com/ekdoseis.kentikelenis/
και Mom And The City -Sofia Alexiou http://ttps://www.facebook.com/sophiealfin και Debop.gr  https://www.facebook.com/debop.gr/
2) share το άρθρο -ποστ του διαγωνισμού που θα βρείτε στη σελίδα Mom And The City -Sofia Alexiou http://ttps://www.facebook.com/sophiealfin 

3) Αφήνοντας comment απο κάτω απο το άρθρο στη σελίδα Mom And The City -Sofia Alexiou με το βιβλίο που θέλετε να κερδίσετε.

Είτε μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στη σελίδα του instagram Mom And The City- Sofia Alexiou https://www.instagram.com/sophiealfin/

1) Κάνοντας like στο ποστ-ανάρτηση για τον διαγωνισμό. 

2) ακολουθώντας- follow -το Mom And The City- Sofia Alexiou https://www.instagram.com/sophiealfin/ και https://www.instagram.com/ekdosis_kentikeleni/?hl=en και 

3) αφήνοντας σχόλιο με το βιβλίο που θέλετε να κερδίσετε κάτω απο το post.

Ο διαγωνισμός θα λήξει στις 11 Απριλίου. Όσοι διαμένουν Αθήνα θα το παραλάβουν κατόπιν συννενόησης απο το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Κεντικελένη ενώ εκτός Αττικής θα τους αποσταλεί δωρεάν. Ο διαγωνισμός ισχύει για την Ελλάδα. Σε όλους τους διαγωνισμούς μας με το debop.gr οι νικήτριε/ες ενημερώνονται με προσωπικό μήνυμα. Έχει τύχει συχνά στο παρελθόν να παραλαμβάνουν βιβλία κια προσκλήσεις με το όνομα των νικητών άλλοι, γι αυτό και απο τότε είμαστε πιό προσεκτικοί για την ασφάλεια των συμμετέχοντων!

Καλή επιτυχία!!!

Για περισσότερο Mom And The City facebook https://www.facebook.com/sophiealfin/ instagram https://www.instagram.com/sophiealfin/

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.