#MomAndTheCity :: Επιχείρηση Ανάπτυξη // Τέσσερα βιβλία για να ξεπεράσετε μαζί με το παιδί τις προκλήσεις της νηπιακής ηλικίας

#MomAndTheCity :: Επιχείρηση Ανάπτυξη // Τέσσερα βιβλία για να ξεπεράσετε μαζί με το παιδί τις προκλήσεις της νηπιακής ηλικίας

Ανάπτυξη για ένα παιδί σημαίνει να γεμίζει το συναισθηματικό του "σακίδιο" με μικρές καθημερινές κατακτήσεις. Να νιώθει αυτόνομο και δυνατό να διαχειριστεί τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής έτσι ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να την αντιμετωπίσει με τρόπο υγιή.

Απο πολύ μικρή ηλικία το παιδί χρειάζεται να νιώθει πως είναι χρήσιμο. Γι' αυτό και μικρές αρμοδιότητες είναι κατάλληλο να του οριστούν. Από το "τρώω μόνος μου το φαγητό μου" μέχρι το "μαζεύω τα πράγματά μου, πλένω τα δόντια μου και ντύνομαι όπως μπορώ".

 

Στην αρχή φυσικά δεν μπορούμε να περιμένουμε τα τέλεια αποτελέσματα, όμως, απο την ηλικία των 3 ετών και μετά οι προσπάθειες αυτές θα μας δείξουν μία πρόοδο ανάπτυξης που δεν είχαμε καν φανταστεί. Πόσα πράγματα μπορούν να κάνουν τα παιδιά μας μόνα τους και πόσο αυτό θα τα βοηθήσει στη στάση που θα διαμορφώσουν για την μετέπειτα ζωή!

Κάθε κατάκτηση δίνει στο παιδί μία αίσθηση δύναμης και θάρρους και κάθε πρόκληση εφοδιάζει το παιδί έτσι ώστε να νιώσει ασφαλές και δυνατό. 

Τέσσερις συχνές προκλήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά στην νηπιακή ηλικία για τις οποίες θα σας μιλήσω μέσα απο την παιδική σειρά βιβλίων του Alberto Pellai -γιατρού και ψυχοθεραπευτή νηπιακής ηλικίας και της Barbara Tamborini ψυχοπαιδαγωγού, απο τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. 

 

Στο πρώτο βιβλίο της σειράς "Είναι ώρα για ύπνο" οι συγγραφείς μας προσκαλούν να μάθουμε στο παιδί να κοιμάται μόνο στο κρεβάτι του αν φυσικά είναι αυτό που επιθυμούν και οι γονείς. 

 

Αρχικά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα παιδιά συνδέουν πράξεις με συνέπειες και κάνουν προβλέψεις. Γι' αυτό το λόγο σε κάθε αλλαγή πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο στόχου μεατρέποντας την πρόκληση σε ευκαιρία για να συνεργαστούμε με το παιδί.

Στο διπλό κρεβάτι, λοιπόν, της μαμάς και του μπαμπά απο τώρα θησαυρέ μου λίγη ώρα θα περνάς...

 

Με ήρωα ένα αγοράκι στις σελίδες του θα βρείτε όμορφες εικόνες και προτάσεις για να διαμορφώσετε τον πιο ζεστό χώρο για το παιδί με στόχο να οικειοποιηθεί το δωμάτιό του. 

Στις τελευταίες σελίδες θα βρείτε πρωτότυπες συμβουλές για να κάνετε ευχάριστο τον ύπνο του παιδιού στο κρεβάτι του. Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα ήταν πως οι τρόποι που προτείνονται είναι πρακτικοί και δεν στέκονται μόνο στην θεωρία π.χ φράσεις που μπορούμε να πούμε στο παιδί όπως πως όταν κοιμόμαστε όλοι άνετα ξεκουραζόμαστε πιο πολύ ή πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε την βραδινή ρουτίνα μαζί με το παιδί και άλλα πολλά που όταν τα διαβάζεις φαίνονται γνωστά μα εδώ θα τα εμπεδώσετε στην ουσία τους. Άλλωστε και εμείς οι γονείς δεν είμαστε ρομπότ. Μία καθοδήγηση είναι πάντα ευπρόσδεκτη. 

 

Αγαπημένο σημείο στο βιβλίο οι δραστηριότητες που προτείνονται στο τέλος για να μάθει το παιδί μέσω παιχνιδιού πως ο ύπνος είναι μία γλυκιά ανθρώπινη βασική ανάγκη. 

 

Στο δεύτερο βιβλίο "Δεν θέλω σούπα" το μικρό αγοράκι μαθαίνει για τη σωστή διατροφή. Εκφράζει τα δικά του θέλω

"σουβλάκι, πίτσα και γλυκά" μα ακούει και για την ενέργεια και τη δύναμη που δίνουν οι βιταμίνες μέσα απο τα φρούτα και τα λαχανικά.

Για τα παιδιά απο 2 έως 6 ετών η πρόκληση του φαγητού είναι διπλή.

 

Αρχικά έχουν να αναπτύξουν την αίσθηση της γεύσης και να πειραματιστούν με την ερώτηση "Τι θα φάμε σήμερα".

Δεύτερον καλούνται να μάθουν να παραμένουν στο τραπέζι έως το τέλος του γεύματος "Πώς και πόσο πρέπει να κάθομαι".

 

Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να βοηθήσει τους γονείς να μετατρέψουν το γεύμα σε μία θετική και ωφέλιμη εμπειρία. Να καταλάβει το παιδί τη σημασία της υγιεινής διατροφής μα και τη σημασία του να μοιράζεσαι αυτήν την στιγμή.

Ένα παιδί 2-3 ετών έχει αναπτύξει τις γεύσεις του. Ο γονιός έχει την ευθύνη να διευρύνει την περιέργεια για την τροφή και να του δώσει τα κατάλληλα εργαλεία για να φάει σωστά. 

Φυσικά όπως σε όλα, έτσι και στο τραπέζι το παιδί μαθαίνει απο την παρατήρηση και τη μίμηση. Άν θέλουμε δηλαδή να τρώει υγιεινά οφείλουμε να προσέχουμε πρώτα τη δική μας διατροφή.

Στις τελευταίες σελίδες του θα βρείτε τα βήματα της διαδικασίας "Μαθαίνω στο παιδί μου να τρώει σωστά". Τα κλασικά λάθη που κάνουμε οι γονείς μα και δραστηριότητες για να καταλάβει το παιδί γιατί δεν πρέπει να καταναλώνει πολύ λίπος.

 

Τρίτο βιβλίο της σειράς "Θέλω τα πάντα, είμαι βασιλιάς".

Εδώ αγαπημένοι ερχόμαστε σε επαφή με μία κλασική συμπεριφορά της νηπιακής ηλικίας -ειδικά αν έχετε μοναχοπαίδι όπως εγώ. 

Το μικρό αγόρι μας λέει στις σελίδες του βιβλίου πως τα θέλει όλα και είναι βασιλιάς. 

 

"Θέλω μόνο να διατάζω να φωνάζω και να μου κάνουν όλοι χάρη. Να 'ρθει κάτω το φεγγάρι μαζί και ένα καλαμάρι...."

 

Εδώ λοιπόν θα βρείτε συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί να σταματήσει τα καπρίτσια. Θα διαβάσετε τα στάδια της πρόκλησης, τις πρακτικές για να το βοηθήσετε να ηρεμήσει, τους τρόπους επιβράβευσης για τις κατακτήσεις του μα και δραστηριότητες για την πρακτική κατανόηση και διαχείριση του θυμού του στα αναγκαία "όχι" των γονιών του.

 

Τέλος στο τέταρτο βιβλίο "Ουφ ένας αδελφούλης" ο ήρωας του βιβλίου μας, αντιμετωπίζει το νέο αδελφάκι στο σπίτι. Μία ιστορία που θα βοηθήσει το παιδί να καταλάβει τι είναι το καινούργιο αδελφάκι, πώς μοιράζεται η αγάπη της μαμάς και του μπαμπά έτσι ώστε αισίως να αποδεχθεί τη νέα άφιξη. 

 

Εδώ θα βρείτε την προετοιμασία που χρειάζεται να κάνετε σαν γονείς, τις επιβεβαιώσεις δικαιοσύνης και ισότητας που θα επιβάλλετε έτσι ώστε το μεγάλο αδελφάκι να μην νιώθει παραγκωνισμένο, τα συχνά λάθη που πρέπει να αποφεύγονται και φυσικά μία ωραία δραστηριότητα κατανόησης των μεγεθών "μικρού, μεσαίου και μεγάλου".

 

Συμπέρασμα: Σε αυτήν τη σειρά θα επωφεληθείτε και οι γονείς και το παιδί. Θα ξεπεράσετε τις αμφιβολίες σας, θα μάθετε να αποφεύγετε τα συχνά λάθη και τις αδιέξοδες καταστάσεις που προκαλούν εντάσεις ενώ το πιο σημαντικό .. Όλα αυτά θα γίνουν με γνώμονα τη διαφορετικότητα κάθε παιδιού και γονιού -παντρεύοντας τις σκέψεις του παιδιού με τη σύνθετη αντίληψη των ενηλίκων για να χτιστεί ένα μέρος μαγικό... Μία σχέση συνεργασίας που θα βοηθήσει το παιδί να είναι λειτουργικό σε όλη του τη ζωή!

 

Για να χαρείτε τα βιβλία αυτά όπως τα απολαύσαμε κι εμείς θα τα χαρίσουμε με διαγωνισμό σε 4 τυχερούς! Δύο νικητές θα κληρωθούν στο fb και δύο στο instagram.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο Facebook

1) Κάντε like στις σελίδες Mom And The City facebook https://www.facebook.com/sophiealfin/ & https://www.facebook.com/debop.gr/ & https://www.facebook.com/ellinikagrammata2016/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARCQiEJkHDQQKqvQdm5vFbo7-lAX3fDm2IW5ET0NAl9eXrqMYYz4VVvzfseVEXA4OncJ_WZzE93pD5AW

2) κάντε like και share στο άρθρο που θα βρείτε στη σελίδα http://facebook https://www.facebook.com/sophiealfin/

3) αφήστε ένα σχόλιο με τo βιβλίo που επιθυμείτε να κερδίσετε!

Ο διαγωνισμός θα λήξει 14/5.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να ακολουθήσουν όλα τα βήματα. 

Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα.

Άν δεν εμφανιστούν εντός μίας ημέρας θα επαναληφθεί η κλήρωση.

Καλή επιτυχία!

Για να συμμετέχετε στο instagram

1) Ακολουθήστε τους λογαριασμούς instagram https://www.instagram.com/sophiealfin/ & https://www.instagram.com/ellinikagrammata2017/

2) Κάντε like στο post του διαγωνισμού που θα βρείτε στο https://www.instagram.com/sophiealfin/ και

3) αφήστε σχόλιο με το βιβλίο που θα θέλατε να κερδίσετε.

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους!

Για περισσότερο Mom And The City facebook https://www.facebook.com/sophiealfin/ ξεφυλλίστε μαζί μου τα βιβλιαράκια του post στο instagram https://www.instagram.com/sophiealfin/

Eκδόσεις Ελληνικά Γράμματα https://www.facebook.com/ellinikagrammata2016/

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.