Ένα -αποκλειστικά γυναικείο!- mixtape από τον Nomik

Ένα  -αποκλειστικά γυναικείο!- mixtape από τον Nomik

Ο Nomik, frontman του σπουδαίου ελληνικού psych rock συγκροτήματος Sleepin Pillow, ανεβαίνει στην σκηνή του Τριανόν την Παρασκευή 24 Μαρτίου (περισσότερα εδώ). Με αφορμή λοιπόν αυτή του την εμφάνιση, μας δίνει την δική του, ιδανική δεκάδα γυναικών-frontwoman που τον επηρρέασαν μουσικά. Απολαύστε τις!

1) Σωτηρία Μπέλλου -  Νταλίκα
Η Μπέλλου ήταν και θα είναι πάντα μία εκ των σημαιοφόρων του ρεμπέτικου στη χώρα μας. Η συγκλονιστική φωνή της, η συμπεριφορά και η στάση της στα χρόνια που αναμφισβήτητα στιγμάτισε, την κατατάσσουν πολύ ψηλά στην καρδιά μου μεταξύ των γυναικών που επηρέασαν την κοσμοθεωρία και την μουσική μου αισθητική.


2) Billie Holiday - Summertime
Aναμφίβολα μία απ τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες όλων των εποχών, ερμήνευσε τραγούδια τέτοιας αξίας που δε θα μπορούσε να μην με επηρεάσει στο μέγιστο βαθμό. Ο θρόνος πίσω από το μικρόφωνο ακόμα περιμένει τη Billie να επιστρέψει.


3) Νina Simone - Wild is the wind 
Oι ηρωίδες μου βρίσκουν την απόλυτη ταύτιση στο πρόσωπο της. Ακούγοντας και βλέποντας την, έχει κανείς την αίσθηση πως πρόκειται για κάποιο ον που μας ήρθε από αλλού.Και η Νίνα είναι ακόμα εδώ, δεν έφυγε ποτέ κι ούτε πρόκειται.


4) Mαρινέλλα - Σταλιά Σταλιά
Η Mαρινέλλα μου αρέσει όχι μόνο ως η γνωστή σε όλους show woman αλλά κι ως η νεαρή τραγουδίστρια πίσω από τον Καζαντζίδη. Λατρεύω το πάθος της, την εκφραστικότητα της, τον τρόπο που εννοεί κάθε λέξη από αυτές που τραγουδάει, στοιχείο που την κάνει μοναδική.


5) Μaria Callas - Casta Diva
Πρόκειται ασφαλώς για ένα φαινόμενο, για την κορυφαία φωνή στην ιστορία, για την απόλυτη performer. Καμία γυναίκα δε θα τραγουδήσει ποτέ σαν την Κάλλας. Δε θα ανέβει ποτέ καμία κυρία με τόση χάρη τη Σκάλα του Μιλάνου.


6) Beth Gibbons (Portishead) - Over
Μιλώντας για εσωστρέφεια πίσω από το μικρόφωνο, στο μυαλό μου έρχεται πάντα μία γυναίκα που με μάγεψε στα μέσα των 90ς με τη μαγεία της ερμηνείας της και τα τραγούδια του συγκροτήματός της. Ο τρόπος που στέκεται εκεί πάνω μου θυμίζει τον Bob Dylan.


7) Grace Slick (Jefferson Airplane) - White Rabbit
Και μόνο το white rabbit να είχε τραγουδήσει η Grace θα ήταν αρκετό για να την αγαπώ για πάντα. Κρυφός, εφηβικός, παντοτινός πόθος.


8) Janis Joplin - Piece of my heart 
Το female rock εξαντλήθηκε στο πρόσωπο της Joplin με το ίδιο πάθος που το αντίστοιχο male βρήκε τους εκφραστές του στον Hendrix και τον Morrison. Άκρως γοητευτική τόσο η παρουσία της όσο και η ενσάρκωση του live fast die young.


9) Bjork - Hunter
Tι να πει κανείς γι' αυτό το πλάσμα; Ζεσταίνει τις ψυχές μας με τα αριστουργήματα και τα δημιουργικά της καπρίτσια από εκεί πάνω, από τη μακρινή, παγωμένη Ισλανδία.


10) Pj Harvey - Down by the water
Μου αρέσουν οι καλλιτέχνες που αλλάζουν, που μεταμορφώνονται, που έχουν πάντα κάτι καινούργιο να πουν. Που λειτουργούν όπως οι χαμαιλέοντες στη φύση. Μία τέτοια περίπτωση είναι η P.J Harvey. Θυμάμαι πριν χρόνια στη Μαλακάσα που για 55 λεπτά δε μπορούσα να πάρω τα μάτια μου από πάνω της.

 

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.