Κενό | Μουσικές για τις άδειες ώρες μας από τον dj George Koukopoulos

Στην κλασική φυσική, ως κενό ορίζεται η απουσία ύλης σε μια περιοχή του χώρου. Θα μπορούσαμε να αναλύουμε για ώρες την ορολογία του κενού, για το διάστημα, τη μηχανική και σε τόσες άλλες επιστήμες. 
Κενό υπάρχει και μέσα μας. Ανατομικά αλλά και ψυχικά, και θα λέγαμε ότι το δεύτερο βασανίζει πολλούς ανθρώπους. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορεί να μετρηθεί αλλά όλοι το νιώθουμε και το αντιλαμβανόμαστε. Ίσως όχι το ίδιο αλλά παρόμοια.

Πόσες φορές δεν ξύπνησες το πρωί νιώθοντας σαν αδειανή μποτίλια, μην γνωρίζοντας που να πας και τι να κάνεις; Την τελευταία φορά που είδες τα μάτια, που κάποτε σε κοιτούσαν με πόθο, να έχουν γίνει ψυχρά κι απόκοσμα, αφήνοντας σε, σαν ακούνητο στύλο στο πέρασμα του χρόνου; 

Το κενό όμως μπορεί να αποτελεί και την προσμονή μας για κάτι. Όπως για παράδειγμα στη μουσική, οπού συναντάμε το κενό που υπάρχει μεταξύ των τραγουδιών και πολλές φορές μπορεί το επόμενο να είναι το αγαπημένο μας τραγούδι. Επίσης το κενό που υπάρχει την ώρα που κάποιος σου χτυπάει την πόρτα και μέχρι να ανέβει στο σπίτι αναρωτιέσαι ποιός να είναι. Το κενό της νυχτερινής ησυχίας που ακούγεται το απόλυτο τίποτα. 

Σε γενικές γραμμές το κενό που νιώθουμε ή βλέπουμε (συμβαίνει κι αυτό), μπορεί να είναι καλό ή κακό. Όλοι μας θυμόμαστε τη στιγμή που κρατάμε την ανάσα μας και για λίγο νανοδευτερόλεπτα, έπειτα βρισκόμαστε στον αέρα και καταλήγουμε να κάνουμε βουτιά στη θάλασσα. Το κενό που υπάρχει μεταξύ της κάθε ανάσας που παίρνουμε, μέχρι που κάποια στιγμή καταλήγει να είναι και η τελευταία μας. 

Το κενό εντέλει, υπάρχει παντού και δεν είναι μόνο όρος της φυσικής ή κάποιας άλλη επιστήμης. Είναι μέρος της ζωής μας ολόκληρης. Για αυτό την επόμενη φορά, δώσε μεγαλύτερη σημασία στο κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας, είναι ίσως πολύ διαφορετικό από όσο φαντάζεσαι.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.