«This is not a feminist project» | Ένας Χάρτης ομάδων/πρωτοβουλιών σχετικών με ζητήματα φύλου

«This is not a feminist project» | Ένας Χάρτης ομάδων/πρωτοβουλιών σχετικών με ζητήματα φύλου

Πώς αναδύθηκαν οι ομάδες και οι πρωτοβουλίες που ασχολούνται με ζητήματα φύλου κάτω από τις τωρινές πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες στην Ελλάδα; Ποιός είναι οι ιδιαίτερος χαρακτήρας τους και γιατί μας αφορά; Πώς μπορεί η ποικιλομορφία και η ενεργοποίησή τους να οπτικοποιηθούν και να παρουσιαστούν ψηφιακά ώστε να είναι προσβάσιμες από όλες, όλους και όλα;

Το This is not a feminist project είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει τον δικό του ψηφιακό χάρτη ως μια απόπειρα να ανιχνεύσει, να συγκεντρώσει και να παρουσιάσει γεωγραφικά τον αστερισμό διαφορετικών σύγχρονων ομάδων, πρωτοβουλιών, συλλογικοτήτων και σωματείων με δημόσια δράση πάνω σε έμφυλα θέματα στην Ελλάδα, αξιοποιώντας παράλληλα ποικίλα μέσα.

Ο χάρτης εστιάζει στην παρουσίαση πιο πρόσφατων περιπτώσεων έτσι ώστε να διερευνήσει το σύγχρονο πεδίο δραστηριοποίησης και να αποτυπώσει αρχικά ένα μικρό δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στο ελληνικό πλαίσιο όσον αφορά την έμφυλη εμπειρία. Προς το παρόν φιλοξενεί 15 ομάδες συνοδευόμενες από σχετικό γραπτό και οπτικοακουστικό υλικό, ωστόσο θα ενημερώνεται οργανικά και θα είναι ανοιχτός για όσες, όσους και όσα θα ήθελαν να συμπεριληφθούν σε αυτόν. Ταυτόχρονα στον χάρτη συμπεριλαμβάνεται η συνολική χαρτογράφηση των ενεργών ομάδων που έχει διεξαχθεί έως τώρα με τη μορφή λίστας.

Απώτερος σκοπός του χάρτη είναι να εξασφαλίσει τη διαδικτυακή παρουσία και την ορατότητα της εκάστοτε ομάδας, να μοιραστεί τις προσωπικότητες, τις εμπειρίες και τις ιστορίες τους, να τονίσει τη σημασία και την αξία τους χωρίς να τις εξομοιώνει και χωρίς αλλοιώνει τον χαρακτήρα τους, να γνωστοποιήσει τις δράσεις τους και τις διεκδικήσεις τους, και να τους προσφέρει τη δυνατότητα να μιλήσουν για τις τρέχουσες προκλήσεις και τις δυνατότητες του φεμινιστικού κινήματος στη χώρα μας.

Οι 15 ομάδες που περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής καταπιάνονται με τα έμφυλα στερεότυπα, την έμφυλη βία και τη σεξουαλικότητα, προσφέρουν χώρους συνάντησης και έκφρασης, βοηθούν λιγότερο προνομιούχες κοινωνικές ομάδες, εκδίδουν περιοδικά και βιβλία, διατηρούν χώρους για καφέ και ποτό, ασχολούνται με ζητήματα ψυχικής υγείας, βγαίνουν στους δρόμους για τα ανθρώπινα, κοινωνικά και τα εργασιακά δικαιώματα, οργανώνουν πάρτι, performances, συνελεύσεις, συνέδρια, εργαστήρια, εκθέσεις τέχνης και άλλα δρώμενα, παίζουν μουσική, παράγουν έργα τέχνης, ερευνούν και εκπαιδεύουν πάνω σε θέματα φύλου και ισότητας και δραστηριοποιούνται με ποικίλους άλλους τρόπους που μπορείτε να ανακαλύψετε εξερευνώντας το περιεχόμενο του χάρτη.

Επιπλέον οι ομάδες αυτές έχουν συμβάλει στον εμπλουτισμό του αρχείου / χρονολογίου της ψηφιακής πλατφόρμας του This is not a feminist project με την ευγενική παραχώρηση αρχειακού υλικού.

Ο χάρτης λαμβάνει την ευγενική υποστήριξη του Guerrilla Foundation και του ινστιτούτου State of Concept Athens.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον χάρτη εδώ: https://notafeministproject.gr/map

και να δείτε τα νέα αρχεία εδώ: https://notafeministproject.gr/timeline

 

Διαχείριση, Παραγωγή & Οπτικοακουστική Καταγραφή: Βάσια Ντούλια

Έρευνα, Επιμέλεια & Επικοινωνία: Μάρη Σπανουδάκη

Οπτική Ταυτότητα & Σχεδιασμός / Ανάπτυξη Ψηφιακού Χάρτη: Γιώργος Τριανταφυλλάκος

Μετάφραση & Υποτιτλισμός: Αλεξάνδρα Δυράνη - Μαούνη

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.