Ο Κώστας Ηλιάδης και η Underground Youth Orchestra

Ο Κώστας Ηλιάδης και η Underground Youth Orchestra

Αναρωτιέστε, γιατί underground και γιατί youth;
Underground γιατί εδρεύει στο υπόγειο του σπιτιού του Κώστα Ηλιάδη και youth, γιατί αποτελείται από παιδιά. Τα μικρότερα μέλη της είναι εννέα χρονών και συμμετέχουν κανονικά στις παρουσιάσεις της ορχήστρας. 

Η UYO ιδρύθηκε το 2010 με βασικό στόχο την ένταξη των παιδιών σε μια ομάδα, τον συντονισμό τους, την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και την επίτευξη ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των μελών. Με τον καιρό, αυτή η ομάδα μεγάλωσε, ωρίμασε και δέθηκε. Δημιουργήθηκε έτσι, μια παρέα, που το 2012, είχε κιόλας μετατραπεί σε ορχήστρα! Τότε ήταν που αποφασίστηκε η διοργάνωση παρουσιάσεων, που θα αποδείκνυαν στον κόσμο, πως ο επαγγελματισμός δεν είναι θέμα ηλικίας.

 

Ο Κώστας Ηλιάδης, καλλιτεχνικός διευθυντής, μαέστρος και ενορχηστρωτής της ορχήστρας, όντας φανερά επηρεασμένος από το El Sistema, οραματίζεται τη διεύρυνση της UYO και τη δημιουργία ενός πανελλαδικού μουσικού κινήματος. Έχει ήδη προσηλυτίσει νέους από διάφορες πόλεις της Ελλάδας -οι οποίοι, δε χάνουν ευκαιρία να έρθουν στην Αθήνα, για να μοιραστούν τον ελεύθερo χρόνο τους με την ορχήστρα- και συνεχίζει ακάθεκτος! 
Δηλώνει πως στην Ελλάδα υπάρχει μουσική παιδεία και πως ειδικευόμαστε στους σολίστες, αλλά δεν υπάρχουν ορχήστρες. Φαίνεται πως ο Έλληνας, δεν έχει μάθει να δουλεύει ομαδικά και δεν έχει μάθει να ακούει και συνεπώς να κάνει διάλογο.
Ρόλος της ορχήστρας λοιπόν, είναι να διδάξει τους νέους να ακούνε, γιατί μόνο τότε θα αναπτύξουν έναν γόνιμο μουσικό διάλογο και θα παρουσιάσουν μια αξιόλογη δουλειά.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια ορχήστρα που υποδέχεται αδιακρίτως, όποιον θέλει να συμμετάσχει και να γίνει μέλος της παρέας. Για μια ορχήστρα που έχει μετατρέψει ανήσυχους εφήβους σε πειθαρχημένους και ώριμους νέους. Για μια ορχήστρα που συνεργάζεται με την Έλλη Πασπαλά, αλλά έχει συνεργαστεί και με τη σοπράνο Ελπινίκη Ζερβού, την Μαρία Φαραντούρη και την Δήμητρα Γαλάνη.

Αν σας εξάψαμε τη φαντασία και σας κινήσαμε την περιέργεια, μπορείτε να διαπιστώσετε από κοντά όσα σας είπαμε, τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, όπου θα παρουσιαστεί η παράσταση Γέρμα, του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, με τη μορφή συμφωνικής σκηνικής μπαλάντας, σε μουσική σύνθεση του Νίκου Χατζηελευθερίου, μετάφραση του Περουλή Σακελλαρίδη και δραματουργική επεξεργασία του Εδουάρδου Γεωργίου και της Αναστασίας Διαμαντοπούλου.
Περισσότερα για την συγκεκριμένη παράσταση, εδώ.

Το πιο κολακευτικό σχόλιο που έχω ακούσει, είναι:
«Αν κλείσω τα μάτια μου, δεν καταλαβαίνω ότι παίζουν παιδιά»
Κώστας Ηλιάδης

Γι'αυτό κλείστε τα μάτια και ακούστε...
 


Underground Youth Orchestra
Website
Fb Page

Ιωάννα Γεωργιτσέα

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.