Ημέρα Νέλσον Μαντέλα, Εκατό Χρόνια και η Δύναμη του Εθελοντισμού!

Ημέρα Νέλσον Μαντέλα, Εκατό Χρόνια και η Δύναμη του Εθελοντισμού!

Άλλη μια χρονιά που η Πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής μαζί με την φαρμακευτική εταιρία Aspen Greece και όλους εμάς τους φίλους της Νοτίου Αφρικής ενώσαμε τις δυνάμεις μας, για να τιμήσουμε, αυτή τη φορά,  τα εκατό χρόνια από την γέννηση του Νέλσον Μαντέλα.

 

Η 18η Ιουλίου είναι η ημέρα που καλούμαστε να προσφέρουμε εθελοντικά τουλάχιστον 67 λεπτά από τον χρόνο μας για καλό σκοπό. Τα 67 λεπτά συμβολίζουν τον αριθμό των ετών που ο Ν. Μαντέλα συμμετείχε ενεργά στον αγώνα κατά όλων των μορφών καταπίεσης.  Έτσι επισκεφτήκαμε το Σικιαρίδειο Ίδρυμα και περάσαμε μαζί με τα παιδιά μια δημιουργική ημέρα.

 
 

 

 

Το Σικιαρίδειο Ίδρυμα είναι Κέντρο κατάρτισης νέων 14 μέχρι 21 ετών, με νοητική υστέρηση. Ο σκοπός του Ιδρύματος είναι διττός :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-H ψυχική, κοινωνική και θεραπευτική φροντίδα   των παιδιών με νοητική υστέρηση, 
 αγοριών και κοριτσιών, και η ομαλή τους ένταξη   στην οικογένεια και την κοινωνία.  

 

 

 

 

 

 

 

 

-Η προ-επαγγελματική και επαγγελματική κατάρτιση των εφήβων με νοητική υστέρηση
με στόχο την καλύτερη προσαρμογή τους σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

 

 

 

 

 

 Είναι πραγματικά συγκινητικό να αντικρίζεις τόσα   χαμόγελα γύρω σου. Χαμόγελα από παιδιά με   νοητική υστέρηση που σε πλησιάζουν, βλέμματα   περιεργαστικά και τρυφερά, αγγίγματα που   μαρτυρούν ζεστασιά και αγάπη.

 

 

 

 

 

 

Από τις 10.00 το πρωί ξεκίνησε η περιήγηση    στους χώρους του Ιδρύματος και οι ομάδες δημιουργηθήκαν για να καταπιαστούν σε  δράσεις όπως η κεραμική,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

η κηροπλαστική, 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

η ζωγραφική και το ντεκουπάζ.

 

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια ο πρέσβης της Ν. Αφρικής Μαρτίνους Φαν Σκάλβεϊκ μαζί με τα παιδιά βοήθησε στη φύτευση μιας κερασιάς στον κήπο του Σικιαριδείου. 

 

 

Επίσης παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα και δώρο το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ν. Μαντέλα  "Ο μακρύς δρόμος προς την ελευθερία" εκ μέρους της Πρεσβείας στον Διευθυντή του Ιδρύματος Θ. Παρασκευόπουλο. 

 
 

 

 

 

Ακολούθησε η κοπή της συμβολικής τούρτας για τον εορτασμό των εκατό χρόνων

 

 

 

 

 

 

 

 

και μοιραστήκαμε και κάποια σνακ.

 

 

 

 

 

 Αργότερα η Κλικ Νγκουέρε άνοιξε τον χορό με νοτιοαφρικάνικους ρυθμούς. 

 

Παιδιά κι εθελοντές προσπαθούσαμε να μιμηθούμε τα βήματά της σε ένα κλίμα χαράς.

 

Μεγάλωνε ο κύκλος με όλους μας, πιασμένοι χέρι χέρι.

 

Η ομαδικότητα, η αλληλεγγύη και η συμπόνια αποτελούν προϋπόθεση για μια ευτυχισμένη και υγιής κοινωνία.

 Εντυπωσιάζομαι κάθε φορά από την αυθεντικότητα των συναισθημάτων αυτών των ανθρώπων οι οποίοι με γεμίζουν ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

 

Αφιερώνω αυτό το κείμενο στους πληγέντες των πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου, σε όλους αυτούς που χάθηκαν τόσο τραγικά, στους πυροσβέστες που με θάρρος μάχονται με τις φλόγες και φυσικά στους εθελοντές, τους αφανείς ήρωες που έσπευσαν να δώσουν ένα χέρι βοηθείας.

 

Ο εθελοντισμός είναι προσφορά ψυχής. Η κινητήρια δύναμή του είναι η αγάπη και η στήριξη στον συνάνθρωπό του. Δεν γνωρίζει διακρίσεις ούτε σύνορα.

 

Όσο ασχολούμαστε ουσιαστικά, με συνέπεια, αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη με τον άνθρωπο και με τη φύση εξελισσόμαστε ψυχικά, σωματικά και πνευματικά.

 

Ο εθελοντισμός είναι δύναμη. Όλοι μέσα μας διαθέτουμε λίγη από αυτή τη μαγεία που μας δίνει τη δύναμη να ονειρευτούμε, να βγάλουμε όλα τα καλά στοιχεία του εαυτού μας προς όφελος της κοινωνίας, του συνανθρωπού μας και φυσικά προς δικό μας όφελος.  

 

Ας γίνει η στάση ζωής μας!

 

Θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο; Γίνε κι εσύ εθελοντής!  Πίστεψε στην μαγεία της ζωής και κυνήγησέ την!

 

"Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ.."

~Νίκος Καζαντζάκης~

 

Προηγούμενη δράση της Παγκόσμιας Ημέρας Νέλσον Μαντέλα εδώ. 

Κείμενο - Φωτογραφίες: Μαρία Μιχαλινού

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.