Το «Λεμόνι»: ένα ξεχωριστό βιβλιοπωλείο στο κέντρο της πόλης

Το «Λεμόνι»: ένα ξεχωριστό βιβλιοπωλείο στο κέντρο της πόλης

Μια ιστορία αγάπης που ξεκίνησε να εκτυλίσσεται τον Μάιο του 1998 και διαρκεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για την ιστορία του Σπύρου Ξένου και του ανομολόγητου έρωτά του για τα βιβλία. Παρά το γεγονός ότι μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που δεν του εξασφάλιζε εύκολη πρόσβαση στον κόσμο των βιβλίων, κατάφερε να τον προσεγγίσει και να τον αγαπήσει πριν καλά-καλά τον γνωρίσει. Ως παιδί αφιέρωνε πολύ χρόνο στα λιγοστά βιβλία του ταξινομώντας, ξεφυλλίζοντας και διαβάζοντας τα, μια ανάμνηση που επανήλθε στη μνήμη του λίγα χρόνια αργότερα.

Η πρώτη του επαφή με τη λογοτεχνία ήταν και η πρώτη του επαφή με τον Ντοστογιέφσκι, τον οποίο γνώρισε χάρη στον έναν από τους δύο εκπαιδευτικούς που αποτελούσαν τα πρότυπά του. Η συνέχεια ήταν προδιαγεγραμμένη. Ο ένας συγγραφέας του σύστηνε τον άλλον και το πάθος του για τη λογοτεχνία μεγάλωνε. Δεν είχε ποτέ σκεφτεί να γίνει βιβλιοπώλης μέχρι τη στιγμή που παραιτήθηκε από τη μέχρι τότε δουλειά του και συνειδητοποίησε ότι αυτό που ήθελε, ήταν να φτιάξει τον δικό του παράδεισο. Την ιδέα του ενστερνίστηκε και ο συνεργάτης του Αυγουστίνος Γαρουφαλής και τελικά δημιούργησαν μια όαση για πολυταξιδεμένους βιβλιοφάγους!

Το Λεμόνι γεννήθηκε σε μια γραφική γειτονιά του Θησείου που μυρίζει παλιά Αθήνα! Η αυλή του κτηρίου φώναζε «εγκατάλειψη» όταν πρωτοπήγε ο Σπύρος σε αυτό, όμως οι λεμονιές της καρποφορούσαν ζωή και αισιοδοξία. Έτσι τα πολλά λεμόνια της αυλής έδωσαν το όνομά τους στο ένα και μοναδικό Λεμόνι της Αθήνας! Πιστό στο ύφος των μικρών, συνοικιακών βιβλιοπωλείων του Παρισιού, που αποτέλεσαν το πρότυπό του, το Λεμόνι έγινε ένας χώρος τόσο οικείος που πολλοί το ταυτίζουν με την προσωπική τους βιβλιοθήκη.

Στα ράφια του θα βρείτε λιγότερο εμπορικά, αλλά επιλεγμένα ένα προς ένα βιβλία με πλούσια θεματολογία: κλασική και αξιόλογη νεοελληνική λογοτεχνία, ποίηση, φιλοσοφία, ενδιαφέροντα περιοδικά, αξιόλογα παιδικά βιβλία, γιατί «το καλό παιδικό βιβλίο είναι αυτό που δεν βάζει όρια στη φαντασία», αλλά και θέατρο! Επίσης θα βρείτε dvd με χορό, χοροθέατρο και θεατρικές παραστάσεις από το εξωτερικό, αλλά και cd κλασικής κυρίως μουσικής. Τέλος, θα βρείτε μια υπέροχη και μαγική αυλή κρυμμένη στο βάθος του βιβλιοπωλείου, στην οποία μπορείτε να απολαύσετε το βιβλίο σας, αλλά και διάφορες εκθέσεις ή παρουσιάσεις και αναγνώσεις βιβλίων που λαμβάνουν χώρα σε αυτή. 

«Αυτό που κάνει τον κόσμο να ξεχωρίσει το Λεμόνι είναι η προσωπική μας σχέση με αυτόν και η μικρή κλίμακα του χώρου. Ξέρεις, τα πρώτα χρόνια με προβλημάτιζε ο μικρός χώρος αλλά αργότερα κατάλαβα ότι αυτό είναι που αγαπάει ο κόσμος. Ο μικρός χώρος σου δίνει τη δυνατότητα να συγκεντρωθείς στα ουσιώδη.»

Το «Λεμόνι», Ηρακλειδών 22, Θησείο
Site: http://www.lemoni.gr/bookshop/
Fb page: https://www.facebook.com/www.lemoni.gr