Συντρίμμι: μια όαση στο Θησείο

Συντρίμμι: μια όαση στο Θησείο

Πολλοί έχουν περάσει από αυτό το μέρος και τις διάφορες του ενσαρκώσεις στο πέρας των δεκαετιών, κι ας μην το ξέρουν με το τωρινό του όνομα. Η πρώτη του, ίσαμε έναν αιώνα πριν, ήταν δύο σπίτια τα οποία ενώνονταν με τον υπαίθριο χώρο της φωτογραφίας και απ' ό,τι έμαθα φιλοξενούσε τρεις οικογένεις το καθένα. Μιλάμε για άλλες εποχές, όπου οι προσωπικές φούσκες του καθενός ήταν αναγκαστικά μικρότερες και δεν μπορούσες να κάνεις και πολλά αν οι διπλανοί κάναν φασαρία.

Συνεχίζοντας στο ενδιαφέρον οικιστικό μοντέλο μιας άλλης εποχής, το θυμάμαι όταν ήταν και το καφέ «χωρίς όνομα», στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Τότε έμοιαζε κάπως με το πώς είναι σήμερα, αλλά δεν το θυμάμαι ακριβώς για να πω την αλήθεια -- οι φορές που είχα πάει ήταν λίγες και η ματιά μου εφηβική. Για πολλά χρόνια αργότερα είχε κλείσει, νόμιζα οριστικά τότε. Αργότερα ξανάνοιξε και έκλεισε ως ένα reggae bar με το όνομα Paralelo 33 (και δεν πήρα πρέφα) και μετά επανήλθε ως το Συντρίμμι, το συνεργατικό καφενείο που έμελλε να γίνει ένα από τα αγαπημένα μου μέρη στην Αθήνα, και αυτό που θα διάλεγα αν έπρεπε να διαλέξω μόνο ένα.

 

Πάνω η φωτογραφία από τη φορά που πήγα όταν συνειδητοποίησα ότι ένα από τα μέρη που αγάπησα από πριν 12 χρόνια είχε ξανανοίξει.

Από πού να ξεκινήσω; Το μοναδικό αίθριο με το πάτωμα-σκακιέρα, τα παστέλ χρώματα και τα φυτά που θα μπορούσε να είναι ο προθάλαμος για τον προσωπικό μου παράδεισο; Τα ξύλινα έπιπλα και τις επενδύσεις στους δύο χώρους του που του δίνουν μια καταπληκτική ζεστασιά; Την ομάδα παιδιών που το τρέχουν που είναι ο ένας πιο συμπαθητικός από τον άλλον και μου φτιάχνουν πάντα το κέφι και τη διάθεση; Τις μουσικές επιλογές που είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι κάθε φορά; Τα πεντανόστιμα μεζεδάκια που φτιάχνουν για να συνοδεύσει το πάμφθηνο βιολογικό κρασί, τις ρακές ή τις μπύρες από μικροζυθοποιίες;

Το Συντρίμμι είναι όλα όσα είναι όμορφα στην Αθήνα του σήμερα σε ένα ωραίο πακετάκι, και συμφέρει. Όποιον έχω πάει εκεί το έχει αγαπήσει εξίσου με εμένα -- φίλοι, ξένοι και φιλοξενούμενοι. Έχουν και ζωντανή μουσική (ρεμπέτικα) κάθε Κυριακή μεσημέρι, αλλά αυτό αλλάζει, πριν κάποιους μήνες ήταν Πέμπτες, οπότε διπλοτσεκάρετε το. Δεν έχω κάτι άλλο να πω -- απλά πηγαίντε.

Συντρίμμι
Αμφικτύωνος 33, Θησείο
Τρίτη - Κυριακή 10:00 - 02:00
2130446962

Περισσότερα από τα αγαπημένα spots του Δημήτρη στο Spotted by Locals Athens

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.