Περί γης... η «αγία» κεραμική της Τίνας Πανταζέλου

Περί γης... η «αγία» κεραμική της Τίνας Πανταζέλου

Ακούς πηλό και αργιλόχωμα και γη και φυσικό υλικό... Και όπου ακούς όμορφα πράγματα, που σε γεμίζουν μνήμες αθωότητας, θέλεις να πηγαίνεις.
Η εμπειρία ενασχόλησης με τον πηλό σαν πρώτο άκουσμα σου φέρνει στο μυαλό εικόνες και συναισθήματα ελευθερίας - απ’ όταν ήσουν μικρός και ήταν φυσικό, ή τουλάχιστον αναμενόμενο, να λερώνεσαι... Ακόμη «λερώνεσαι», κι ακόμη είναι φυσικό, μα κανείς δεν το θεωρεί αναμενόμενο ε; Ίσως αυτό να έχουμε ανάγκη: έναν χώρο όπου το «λέρωμα» επιτρέπεται!
Η κεραμίστρια Τίνα Πανταζέλου σου προσφέρει ακριβώς αυτόν τον τόπο «ελευθερίας». Το όνομά του; Περί γης. Σε αφήνει να εκφραστείς, να πειραματιστείς, να παίξεις και να το διασκεδάσεις μαθαίνοντας την τέχνη της κεραμικής σε ένα δημιουργικό εργαστήρι στον Άγιο Δημήτριο.
Σε υποδέχεται χαμογελαστά και σε προτρέπει να πάρεις ένα κομμάτι πηλό και να κάνεις σα να είσαι στο νηπιαγωγείο - να αφήσεις αυτό το παιδάκι που ζει μέσα σου να δουλέψει με τα χέρια του και να δώσει ζωή στο προϊόν της φαντασίας του (αχ... πόσο πιο συχνά θα έπρεπε να το κάνεις αυτό στη ζωή σου... Αυτό το παιδάκι, σίγουρα, επιλέγει καλύτερα από τον ενήλικο εαυτό σου!). Η Τίνα λοιπόν, «ξυπνά αυτό το παιδάκι»! Πως; Σε προσκαλεί, ουσιαστικά, να ανοιχτείς, να εκτεθείς - γιατί η τέχνη είναι έκθεση!

Η σχέση της με τον πηλό ξεκίνησε απ’ το 1996 και την καθόρισε για όλα τα επόμενα χρόνια. Όπως μας λέει η ίδια είναι μια σχέση έρωτα, ψυχοθεραπείας, δημιουργίας, τέχνης, έκφρασης, εκτόνωσης και θεραπείας. Ένα κράμα συναισθημάτων που σε περιβάλλει μόλις αφεθείς κι ασχοληθείς με το υλικό που έχεις μπροστά σου.
Το πιο όμορφο είναι πως δε χρειάζεται να φοβηθείς μήπως κάνεις λάθος. Σε μια κοινωνία και εποχή που όλοι αγχωνόμαστε για την τελειότητα εδώ μπορείς να πειραματιστείς και να απελευθερωθείς, χωρίς κίνδυνο μήπως κάτι δε βγει «σωστό». Εδώ, όλα είναι σωστά!

Περί Γης, λοιπόν, περί χώματος, περί πηλού, περί πρώτης χωματένιας ύλης, περί βάσης.
Ένας μικρός χώρος που ξεκίνησε το 2005, ένας χώρος με γέλια, καλή διάθεση και ομαδικότητα. Η Τίνα νιώθει τυχερή που βρήκε το δρόμο της - αυτός την έφερε σε επαφή με το «μέσα» της και αυτό θέλει να περάσει και στους μαθητές της. Να βγάλουν αυτό που έχουν μέσα τους, τον καλύτερο εαυτό τους, το δημιουργικά εκφραστικό κομμάτι τους δια μέσω του πηλού.
Μόλις τον πιάσεις στα χέρια σου και ξεκινήσεις να τον μαλάζεις, αυτόματα σε εκτονώνει, απορροφά την όποια ένταση σου. Όσο τον δουλεύεις το μυαλό σου αδειάζει, είσαι εσύ και το υλικό σου το οποίο είναι ζωντανό, παίρνει μορφή και σχήμα από εσένα, δημιουργείς μαζί του μια επαφή ξεχωριστή.
«Η σχέση με τον πηλό», συμπληρώνει η Τίνα, «εκτός από αντικαταθλιπτική, είναι και ανταποδοτική. Ότι δίνεις αυτό και παίρνεις.»

Η τέχνη της κεραμικής απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Στο παιδικό τμήμα -ηλικιών από 5 έως 12 ετών- είναι πιο ελεύθερα τα πράγματα, το μότο εκεί είναι «το φτιάχνουμε μαζί».
Στο ενήλικο τμήμα, ξεκινάς να «γεννάς» αντικείμενα από τον πρώτο μήνα και -πίστεψέ με- η χαρά είναι πέραν κάθε προσδοκίας! Χρειάζεσαι μια διετία για να πάρεις τη βασική γνώση, αλλά είναι κάτι που δεν τελειώνει ποτέ, συνέχεια εξελίσσεται.

Τα μαθήματα γίνονται μια φορά την εβδομάδα, ένα τρίωρο.
Τι λες, πάμε να λερωθούμε;


Περισσότερες Πληροφορίες:
Περί γης: Εργαστήριο Κεραμικής και Καλλιτεχνικής Έκφρασης της Τίνας Πανταζέλου
Διεύθυνση: Ιωάννη Μεταξά 13, Άγιος Δημήτριος
Τηλέφωνο: 2109764781, 6944632698
Ιστότοπος: www.perigis.eu
Facebook: https://www.facebook.com/perigis?fref=ts