Παυλάκης: αν υπάρχει τέλειο παγωτό, το βρήκαμε

Παυλάκης: αν υπάρχει τέλειο παγωτό, το βρήκαμε

Είμαι άνθρωπος μετριοπαθής. Δεν μου αρέσει η λέξη «τέλειο» -- πώς μπορεί ποτέ να ξέρουμε ποιος είναι ο ορισμός της τελειότητας; Με άλλα λόγια, μπορεί όλοι μας να έχουμε μοναδικούς όρισμούς, περισσότερο συναισθηματικούς παρά λογικούς και πολύ δύσκολους να εξηγήσουμε σε τρίτους.

Παρά την εισαγωγή αυτή, πρέπει να ομολογήσω ότι ο Παυλάκης στο Κερατσίνι κάνει το τελειότερο παγωτό που είχα ποτέ την τύχη να δοκιμάσω -- σίγουρα σε κλίμακα Αθήνας, αλλά γιατί όχι, και Ελλάδας και ακόμα πιο μακριά. Θαρρείτε πως υπερβάλω; Αυτό είναι το καλό με τα υποκειμενικά κριτήρια: ποτέ δεν μπορούν να είναι υπερβολικά φιλόδοξα!

Αυτό το ζαχαροπλαστείο είναι στην όχι και τόσο πολυσύχναστη οδό Σπάρτης και εξωτερικά δεν θα σας γεμίσει ποτέ, και για κανέναν λόγο, το μάτι. Είναι σαν ένα οποιοδήποτε συνοικιακό ζαχαροπλαστείο... αλλά αυτό το καμουφλάζ είναι το μυστικό του όπλο (και πάντα, μα πάντα έχει ουρά, οπότε ίσως ευτυχώς η κάλυψη-απόκρυψη να είναι όση ακριβώς χρειάζεται).

 

Ανακάλυψα τον Παυλάκη σιγά-σιγά. Η πρώτη φορά που επισκέφτηκα αυτόν τον θρύλο ήταν μετά από μια εξόρμηση για φαγητό κάπου από Κερατσίνι και προς Πέραμα -- δεν θυμάμαι ακριβώς. Το μόνο που ξέρω είναι ότι αν δεν είχα γνωρίσει την Μαριλένα και αν δεν είχα ακολουθήσει τους φίλους της μια μέρα που πήγανε για μπανόφι, δεν θα είχα ποτέ λόγο να πάω από εκείνες τις ακόμα και τώρα άγνωστες για μένα γειτονιές. Δεν θα είχα ποτέ λόγο να ανακαλύψω την τελειότητα.

Το μπανόφι του βέβαια δεν με ξετρέλανε, αλλά έδωσα στον Παυλάκη άλλη μια ευκαιρία όταν μετά από κάποιον καιρό ανακάλυψα ότι ο κολλητός μου έμενε τρία τετράγωνα μακριά και μια μέρα είχα ξεμείνει σπίτι του. Εκείνη η τεράστια φυστίκι-ρόδι μπάλα του 1.50€ θα με σημάδευε βαθιά με το πλούσιο βαθυπράσινο χρώμα της, την ατόφια γεύση πραλίνας και την γλυκιά ισορροπία μεταξύ αυτών και της κρέμας και του σιροπιού από ρόδι.

Από εκείνη τη μέρα και μετά, κάθε επίσκεψη στον Παυλάκη είνα ταξίδι στην ηδονή, στην διονυσιακή ιεροτελεστία. Απίστευτη ποιότητα, τεράστιες μπάλες, χαμηλότατες τιμές. Κάθε φορά που περιμένω στην ουρά, νιώθω ότι με τους υπόλοιπους που περιμένουν συνθέτουμε μια αίρεση. Με όσους φίλους και οικογένεια έχουμε μοιραστεί το μυστικό, σχεδόν όλοι έχουν αναπάντεχα πάθει την πλάκα τους (μαζί τους και ιδιαίτερα απαιτητικά κουτάλια), με τις απόψεις να δίστανται αν τελικά το τσουρέκι, το εκμέκ καταΐφι, το απλό φυστίκι ή η αλμυρή καραμέλα είναι η καλύτερη γεύση. Προτείνω απλά να τις δοκιμάσετε με κάθε επίσκεψη (γιατί ΘΑ επιστρέψετε, και από την άλλη άκρη της Αθήνας, όπως κάνουν πολλοί εκτός από εμάς), μέχρι να καταλήξετε στο δικό σας τοπ.

 

Γίνετε κι εσείς μέρος της πιο γλυκιάς αίρεσης. Θυσιάστε χρόνο/βενζίνη για να φτάσετε Κερατσίνι, φάτε Παυλάκη, νιώστε την ιερή εμπειρία του να έχετε βρει την τελειότητα στη ζωή, έστω στο παγωτό. Όλοι από κάπου πρέπει να αρχίσουμε.

Παυλάκης
Σπάρτης 129α, Πειραιάς
Δευτέρα - Παρασκευή 08:00 - 23:00
Σάββατο - Κυραική 09:00 - 23:00
​2104615267

 

Περισσότερα από τα αγαπημένα spots του Δημήτρη στο Spotted by Locals Athens

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.