Τα μεσημέρια στην "Κάσο" | Σπιτική περιποίηση και ανεπιτήδευτο κλίμα από το καφενείο της οδού Σποράδων

Τα μεσημέρια στην "Κάσο" | Σπιτική περιποίηση και ανεπιτήδευτο κλίμα από το καφενείο της οδού Σποράδων

Ο Αλέξης μαγειρεύει στο σπίτι του ρολό κοτόπουλο και τυροκαυτερή για να το φέρει στην Κάσο να χορτάσουν οι συνδαιτημόνες. Δε υπάρχει βλέπεις κουζίνα μέσα στο μαγαζί. Μια γουρούνα δεσπόζει έξω από το καφενείο της οδού Σποράδων στην Κυψέλη και αν θέλεις αυθεντική οινοποσία ή ακόμη καλύτερα "τσιπουροποσία" δεν έχεις παρά να επισκεφτείς το παραδοσιακό καφενειο της Κάσου για να την ζήσεις.

 

Μαγειρευτά μαμαδίστικα φαγητά, ένα κάθε ημέρα, χαλαρό αυθεντικό κλίμα καφενείου και service εξυπηρετικό όσο λίγα από την Κωνσταντίνα, την γυναίκα του Αλέξη. Οι τωρινοί ιδιοκτήτες διαχειρίζονται το μαγαζί εδώ και 10 χρόνια ενώ η ιστόρία της Κάσου ξεκινάει 50 με 60 χρόνια πριν. Φαντάζομαι όλους τους παππούδες της εποχής του 70 να επισκέπτονται το μαγαζί για τον πρωινό ελληνικό καφέ τους ή το μεσημεριανό τσιπουράκι τους συνοδεία ταβλιού ή πόκας.

Νόστιμοι μεζέδες, σπιτική περιποίηση και ανεπιτήδευτο κλίμα σε έναν χώρο μη προσποιητό, αυθάδη στα νέα χιπσερικά δεδομένα της Κυψέλης και αβανταδόρικο αν σκεφτεί κανείς ότι η αναμονή στην παραγγελία και η κονσέρβα τόνου που σου σερβίρεται δεν αμαυρώνει την όλη εμπειρία.

Οι ιδιοκτήτες, απλοί και ζεστοί οικοδεσπότες σε καλωσορίζουν σε έναν χώρο καλτ με όλη την σημασία της λέξης, με γλάστρες που τυλίγονται με αλουμίνιο εν ελλείψει πιατακίου, με ξύλινες καρέκλες και μεταλλικά στρογγυλά τραπεζάκια που συναντάς ακόμη σε πλατείες νησιών.

Το πρόσημο; Πάντα θετικό αν λάβεις υπ' όψιν σου την καλοσύνη και την γλύκα του Αλέξη που θα σου φέρει τα τραταρίσματα με αγάπη και φροντίδα. Λευκό, αφράτο παραδοσιακό ψωμάκι και τοπικιστικό -ναι έτσι τολμώ να το χαρακτηρίσω- κλίμα που σε κερδίζει με την πρώτη επίσκεψη. Χαρακτηριστιό του μαγαζιού το φελιζόλ πάνω στην σκιά του εξωτερικού δέντρου που έχει τοποθετηθεί με χειρουσργική ακρίβεια στο σημείο για να μην χτυπούν οι επισκέπτες -ποτέ πελάτες- του καφενείου.
Εν κατακλείδει, ένας καφενές της δεκαετίας του 70 που καλοσωρίζει και ξέρει να “κρατά” το κοινό του το οποίο είναι στα σίγουρα ετερόκλητο αλλά φανατικό και ικανοποιημένο με τον αληθινό πλούτο της απλότητας. 

 

Καφενείο "Η Κάσος"
Σποράδων 3, Κυψέλη

Μαρίτα Αλημίση

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.