Ιχνη Εμπορίου: Συνεργαστήριον

Ιχνη Εμπορίου: Συνεργαστήριον

Τετάρτη βράδυ στο κέντρο της πόλης και ύστερα απο δυο ποτήρια κρασί, περπατήσαμε τη Στοά Εμπόρων για να δούμε αν είναι κανείς.
Η στοά, ανενεργή για πάνω απο είκοσι χρόνια, ξαναγεννήθηκε μέσα απο το πρόγραμμα "'Ιχνη Εμπορίου" με την επιμέλεια των Χάρη Μπίσκου και Μάρθας Γιαννακοπούλου. Έτσι, γέμισε νέες ομάδες -καλλιτεχνικές και μη- που παρουσιάζουν τη δουλειά τους και προσφέρουν αφιλοκερδώς σεμινάρια, εργαστήρια και εκδηλώσεις που αφορούν στο αντικείμενό τους. Μια από αυτές είναι άλλωστε και το ίδιο το deBόp.

 

 Η Στοά ήταν ήρεμη και στο μέσον της φώτιζε το Συνεργαστήριον. Καθήσαμε μπροστά στη βιτρίνα και παρατηρούσαμε τρία παιδιά με ποδιές που πάλευαν με μια πρέσα, σχέδια και τυπώσεις. Μας κάλεσαν στο χώρο τους και μας πρότειναν κατευθείαν να μας δείξουν τι κάνουν.
Ξεναγοί μας στο Συνεργαστήριον ήταν η Μαργαρίτα της Καλών Τεχνών, ο Μανώλης ο οποίος είναι Μεταξοτύπης και η Κωνσταντίνα που σπουδάζει γραφιστική. Η τεχνική που μάθαμε είναι η Βαθυτυπία, χάραξη σκληρής επιφάνειας στην οποία απλώνεται άφθονο μελάνι και με προσοχή αφαιρείται αφήνοντας αυτό που χρειάζεται στην χαρακιές του σχεδίου. Στην συνέχεια τοποθετείται το χαρτί πάνω στην επιφάνεια και πιέζεται στην πρέσσα εκτυπώνοντας το σχέδιο. Γεμίσαμε μελάνια και πληροφορίες για τη βαθυτυπία και άλλες τεχνικές που διδάσκονται στο Συνεργαστήριον, αλλά το πιο σημαντικό ήταν η υποδοχή που μας έκαναν και η όρεξη τους για την τέχνη τους.

Η ομάδα απαρτίζεται απο πολύ κόσμο καθε ένας απο μια παρεμφερή τέχνη και ανανεώνεται συνεχώς.
Στο χώρο τους γίνονται σεμινάρια για το χειροποίητο χαρτί, την τυπογραφία, την εικονογράφηση και τη μεταξοτυπία.

Πληροφορίες για τα σεμινάρια μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/events/1536605113262877/.