Γρανάζι

Γρανάζι

-Πάμε Γρανάζι το βράδυ..!
-Που;; Καινούργιο;
-Μόνο 30+ χρόνια στο ίδιο σημείο.
-Και που είναι αυτό το σημείο;
-Α..οι θαμώνες δίνουν όρκο σιωπής. Μόνο να σε πάω μπορώ..

Το ‘’Γρανάζι’’, είναι ένα ημιυπόγειο, ιστορικό, jazz bar, στον Ιερόθεο. Περνάς την πόρτα, κατεβαίνεις την ξύλινη σκάλα και βρίσκεσαι κάπου αλλού, σε μια άλλη δεκαετία.
Μετρά ήδη 33 χρόνια λειτουργίας με τον άψογο κύριο Θανάση πίσω από τη μπάρα ο οποίος μας κατευθύνει με τις άπειρες μουσικές του γνώσεις αλλά και την ειδική του ‘’ποτογνωσία’’. Ενδεικτικά να σου πω ότι οι εισαγόμενες μπύρες μπήκαν στο μαγαζί το 1983.
Η μουσική έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που δημιουργήθηκε το bar για να μπορεί να ακούει και να παίζει ο αυθεντικός πρώην πειρατής του ραδιοφώνου κύριος Θανάσης τη μουσική και το είδος που αγαπάει. Και η μεγάλη αγάπη για τη μουσική των blues του Μισσισσιπή είναι εμφανής, με μια τεράστια συλλογή από cds και βινύλια του είδους αλλά και με τα όμορφα λόγια που μιλά γι’αύτην.
Όσοι γνωρίζουν το μέρος ξέρουν και από μια ιστορία που το συνοδεύει, είναι αστικός και τοπικός θρύλος. Από εκεί πέρασαν σημαντικές blues μπάντες ελληνικές και ξένες. Ακόμα και σήμερα διοργανώνονται live τα οποία δε γίνονται ευρέως γνωστά εκτός και αν ενημερώνεσαι από το blog του μαγαζιού. Δεν έχει τηλέφωνο. ‘’Οι άνθρωποι δε το χρειάζονταν παλιά, γιατί να το χρειάζονται τώρα;’’ μου λέει εκείνος χαρούμενα. Έχει jukebox(!)το οποίο και με ενθουσίασε. Τα παλιά ξύλινα έπιπλα, το πιάνο, οι όμορφες γωνίες, η ξυλόσομπα δίνουν μια άλλη αίσθηση στο χώρο.
Δε θα σου πω άλλα, το να το επισκεφθείς είναι μια εμπειρία από μόνη της. Και αν θες να ακούσεις την ιστορία, ρώτα από πού πήρε το όνομα του.

Γρανάζι, Αινείου 1, Αγ. Ιερόθεος, Περιστέρι