Εσύ γνωρίζεις την Wise Greece;

Εσύ γνωρίζεις την Wise Greece;

Ομολογώ πως ανακάλυψα την Wise Greece αρκετά καθυστερημένα, σε μία τυχαία βραδινή, διαδικτυακή βόλτα. Από εκείνη τη μέρα έπεφτα συνεχώς τριγύρω μου, πάνω σε αναφορές στην ομάδα που κρύβεται πίσω από αυτή την κίνηση και δεν θα μπορούσαμε παρά να τους φιλοξενήσουμε στο debop.gr!

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Η Wise Greece είναι μία μη κερδοσκοπική κίνηση. Πίσω από αυτήν κρύβονται άνθρωποι που θέλησαν να εφαρμόσουνε στην πράξη την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, μια έννοια ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό αλλά για πολλούς άγνωστη ακόμη, εδώ στην Ελλάδα. Αυτό που κάνει, λοιπόν, η Wise Greece είναι πως προωθεί αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και όλα της τα κέρδη δίνονται ώστε να αγοραστούν τρόφιμα και να διατεθούν σε άστεγους, ηλικιωμένους και παιδιά. Από αυτές τις λίγες σειρές που έχεις διαβάσει, καταλαβαίνεις ήδη το τεράστιο έργο κάθε αντίστοιχης κίνησης σε μια περίοδο που το φαγητό λείπει από πολλά τραπέζια, παρότι θα ευχόμουν από την καρδιά μου να είναι ένα μεγάλο ψέμα αυτό!

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα η Wise Greece πραγματοποιεί διανομές τροφίμων πρώτης ανάγκης (όσπρια, ελαιόλαδο, ρύζι, μακαρόνια κ.α.) σε Ιδρύματα, Ορφανοτροφεία, Κοινωνικά Παντοπωλεία και συσσίτια. Ήδη, έχουν διανεμηθεί εκατοντάδες κιλά τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες, τα οποία έχουν αγοραστεί από τα κέρδη των πωλήσεις των προϊόντων Wise Greece. Αυτή η προσπάθεα στηρίζεται από εθελοντές, τους ίδιους τους παραγωγούς αλλά και από όλους αυτούς τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν οι ίδιοι τα προϊόντα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Wise Greece δεν αποδίδει ποτέ χρήματα, παρά μόνο τρόφιμα.

 
 

Σε δεύτερο επίπεδο, η Wise Greece εκλπηρώνει ακόμη έναν εξαιρετικό σκοπό! Προωθεί τα ελληνικά προϊόντα και τη δουλειά των Ελλήνων παραγωγών σε πολλές πόλεις του κόσμου, ενισχύοντας έτσι τους ίδιους τους παραγωγούς και την τοπική οικονομία.   

Στην κίνηση αυτή συμμετέχουν περισσότεροι από 100 Έλληνες παραγωγοί και πάνω από 400 προϊόντα. Όλα φέρουν επάνω στη συσκευασία το ειδικό σήμα της Wise Greece και τοποθετούνται σε ειδικά διαμορφωμένα corner σε διάφορα καταστήματα (παντοπωλεία, delicatessen, εστιατόρια, mini market, ακόμα και αλυσίδες εστίασης) τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (ήδη βρίσκονται στη Σουηδία, τη Ν. Υόρκη, στην Ολλανδία και πρόσφατα στην Πολωνία).

Ελαιόλαδο, όσπρια και ρύζι, χειροποίητα ζυμαρικά και γλυκά, μαρμελάδες και βότανα, μέλι, αρτοσκευάσματα, ελιές και κρασί είναι μερικά μονάχα από όσα μπορείς να βρεις. Επειδή όμως οι καλές ιδέες δεν σταματούν εδώ, διάβασε το παρακάτω: Δύο παραγωγοί που υποστηρίζουν την Κίνηση, η Simply Greek και η Amvrosia Gourmet, δημιούργησαν και μία αποκλειστική σειρά για τη Wise Greece, όπου «κλείστηκαν οι ελληνικές γεύσεις σε ένα βαζάκι». Έτσι, δημιουργήθηκε η σάλτσα «Χωριάτικη σαλάτα», το πατέ «Γεμιστά» και πολλά ακόμα, που έχουν κάνει θραύση στο εξωτερικό! 

 

Δεν είναι μόνο οι ωραίοι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από την αρχική ιδέα της Wise Greece αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί, άνθρωποι νέοι, με πολύ αγάπη τόσο για τους γύρω τους όσο και για τη δουλειά τους. Κάπως έτσι, λοιπόν, επιλέγονται οι παραγωγοί! Αρκεί να χαμογελούν πολύ και να αγαπούν περισσότερο. Να κρύβουν μπόλικες φιλοδοξίες στις τσέπες τους και μια δεκάδα αισιοδοξίας στη χαρτοσακούλα που κρατούν.

 

Όσο δύσκολα και αν υπήρξαν τα πράγματα στην αρχή για την Wise Greece και όσο δύσκολα και αν παραμένουν ακόμη και τώρα, καθώς είναι μια τόσο ''φρέσκια'' ιδέα για τα δεδομένα της Ελλάδας, το έργο που έχει γίνει τον, μόλις, 1,5 χρόνο λειτουργίας της είναι τεράστιο! Και τα καλύτερα έρχονται... (stay tuned!)

 

Τώρα λοιπόν, γνωρίζεις ό,τι χρειάζεται πίσω από την Wise Greece και μπορείς να αποφασίσεις αν θα βοηθήσεις και εσύ σε ένα παρόμοιο έργο. Είτε ως παραγωγός είτε και ως ιδιώτης, χρησιμοποιώντας τα προϊόντα στην καθημερινή σου διατροφή. Όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις, τα σημεία πώλησης, την εθελοντική σου συμμετοχή αλλά και τη συνεργασία σου με την Wise Greece, θα τις βρεις εδώ.