Μία ψυχολόγος δίνει πνοή στην αρχαία ελληνική τέχνη συγκομιδής αλατιού και παρασκευάζει επιτέλους ένα αλάτι που κάνει καλό.

Μία ψυχολόγος δίνει πνοή στην αρχαία ελληνική τέχνη συγκομιδής αλατιού και παρασκευάζει επιτέλους ένα αλάτι που κάνει καλό.

Τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά προϊόντα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν σε ποιότητα από εκείνα που εισάγονται από το εξωτερικό συνεχώς κερδίζουν έδαφος και αποκτούν τη θέση που τους αξίζει στα ράφια των καταστημάτων. Ταλαντούχοι Έλληνες με μεράκι και αγάπη για την χώρα πρωτοστατούν επιχειρώντας να πάνε την «κίνηση» αυτή ένα βήμα πιο πέρα. Πρωταρχικός στόχος τους, να αναδείξουν τα ελληνικά προϊόντα διεθνώς με περίτρανο παράδειγμα την Βίβιαν Καραβία, νικήτρια του τρίτου βραβείου στον διαγωνισμό καινοτομίας για τη θαλάσσια οικονομία «Blue Growth Pireus», η οποία δημιούργησε το Nostimo, μία start up εταιρία που ευελπιστεί να εξαγάγει το φυσικό αλάτι των ελληνικών θαλασσών που μέχρι σήμερα παρέμενε ανεκμετάλλευτο.

 

«Πριν αρχίσει η χημική επεξεργασία του αλατιού, το αλάτι συλλεγόταν με το χέρι από τις αλυκές, είχε τη φήμη φαρμάκου σωματικών και διανοητικών διαταραχών και η αξία του στην αγορά υπερέβαινε την αξία του χρυσού» μου λέει η Βίβιαν χαμογελώντας «Με το πέρασμα των αιώνων όμως το επιτραπέζιο αλάτι πέρασε στην χημική επεξεργασία και παραγωγή με αποτέλεσμα να χάνει σταδιακά τις ευεργετικές ιδιότητες του ανεπεξέργαστου φυσικού αλατιού... Με αυτή τη σκέψη στο μυαλό, ξύπνησε μέσα μου η επιθυμία να δράσω και γεννήθηκε η ιδέα του Νostimo.
Αφορμή ένα καλοκαίρι τέσσερα χρόνια πριν στη Νάξο, ένας ψαράς και μια κασέλα γεμάτη κρυστάλλους αλατιού που στέγνωναν στον ήλιο. Η γεύση, η υφή και η αίσθηση που μου άφησε εκείνο το αλάτι με έκανε να σκεφτώ προς πρέπει να ασχοληθώ σοβαρά με αυτό. Δεν είχε καμία σχέση με οτιδήποτε είχα δοκιμάσει στο παρελθόν. Ήταν σαν αναλαμπή.

 

Η ιδέα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στη βάφτιση του γιου μου που φτιάξαμε αντί για μπουμπουνιέρες κουτάκια με θαλασσινό αλάτι από την Νάξο προσθέτοντας άγρια ρίγανη και φασκόμηλο. Το αλάτι αυτό είχε τέτοια επιτυχία που υπήρξε το έναυσμα για να ξεκινήσω την έρευνα γύρω από το φυσικό θαλασσινό αλάτι, τις επιπτώσεις του στην υγεία, αλλά και τους τρόπους παραγωγής του.»

«Άρχισα να πειραματίζομαι με συνταγές και να φτιάχνω μείγματα. Ξεκίνησα όμορφα ταξίδια σε όλη την Ελλάδα, δοκίμασα φυσικά αλάτια και ήρθα σε επαφή με παραγωγούς που το έλεγε η ψυχή τους. Οι εμπειρίες που βίωσα μαζί τους με έφεραν κοντά σε θησαυρούς παράδοσης που κινδύνευαν να εκλείψουν. Η παλιά τέχνη της συγκομιδής αλατιού... Πρωινά σε άγρια τοπία με καθαρά απόκρημνα βράχια, παρέα με τον αέρα και τη θάλασσα, ανάμεσα σε μικρές λακούβες όπου σχηματίζονταν λεπτές φλούδες αλατιού, τόσο εύθραυστες που για να τις μαζέψεις ήθελε μεγάλη προσοχή και υπομονή. Διαδικασία που με έκανε να νιώσω πόσο πολύτιμο είναι το αλάτι που μαζεύεται χούφτα χούφτα. Φρέσκια αλμύρα στο χέρι, δυσεύρετη και μοναδική

Ήταν τεράστια η έκπληξη όταν ανακάλυψα πως το ελληνικό φυσικό αλάτι σε μία χώρα γεμάτη θάλασσες, δεν είναι από τα πιο δυνατά «χαρτιά» παραγωγής της Ελλάδας. Ο κόσμος δεν το γνώριζε ούτε οι προμηθευτές καταστημάτων. Έγινε προσωπικό το στοίχημα λοιπόν να βοηθήσω επαγγελματικά τους ανθρώπους που το παράγουν και παραμένουν στο περιθώριο, να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για την ανάγκη προστασίας των  θαλασσών και φυσικά να μάθει ο κόσμος τα οφέλη του φυσικού αλατιού για την υγεία και την ευημερία του ανθρώπινου οργανισμού.

 

Τι είναι εκείνο όμως που το κάνει να ξεχωρίζει; -τη ρωτάω- γιατί άλλα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για το αλάτι από τους ιατρικούς φορείς.

Αρχικά πρέπει εξηγήσουμε την διαφορά του φυσικού ανεπεξέργαστου θαλασσινού αλατιού με το ραφιναρισμένο (προϊόν των χημικών βιομηχανιών) που κυκλοφορεί στο εμπόριο.

«Το φυσικό αλάτι είναι κόκκοι θάλασσας συμπυκνωμένης. Δεν έχει καμία σχέση με το φτηνό, ομοιόμορφο, πικρό και ραφιναρισμένο αλάτι του εμπορίου που έχει ενοχοποιηθεί για προβλήματα υγείας. Το φυσικό αλάτι δεν διαταράσσει την υδροηλεκτρική ισορροπία, σταθεροποιεί τον καρδιακό παλμό, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, εξουδετερώνει την υπερβολική οξύτητα από τα εγκεφαλικά κύτταρα, εξισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα – δράση ιδιαίτερα σημαντική για τους διαβητικούς, διευκολύνει την πέψη, είναι απαραίτητο για την διάσπαση των υδατανθράκων και παράλληλα δυναμώνει τα οστά. Κι αυτές είναι απλά οι ευεργετικές του ιδιότητες για να μην μιλήσουμε για τη διαφορά στην γεύση που υπερέχει εντυπωσιακά.»

«Αξίζει να αναφέρω πως το φυσικό αλάτι που συλλέγουμε προέρχεται από φυσικές αλυκές στα Κύθηρα, τη Μάνη, και την Κρήτη στις οποίες οι ντόπιοι, κάθε καλοκαίρι μαζεύουν το αλάτι με το χέρι. Το αφήνουν να στεγνώσει στον ήλιο και το καθαρίζουν από φύλλα ή πετραδάκια ακολουθώντας την παράδοση. Τίποτα τεχνητό που δεν ακολουθεί τους νόμους της φύσης. Υπάρχει άλλωστε μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο περιβάλλον, με τη χρήση φιλικών προς αυτό πρακτικών, σε κάθε πτυχή της δραστηριότητας της επιχείρησης.»

«Σκοπός μας είναι να διαθέτουμε χειροποίητα αλάτια από διάφορες περιοχές. Σαν ταξίδι στις ελληνικές θάλασσες και όχι στις βουνοκορφές εξωτικών τοποθεσιών του εξωτερικού, στη χώρα μας έχουμε ανεκμετάλλευτους θησαυρούς που χρειάζονται την υποστήριξή μας.»

 

Ως προς τις συνταγές μου εξηγεί πως έχουν δημιουργήσει έξι γευστικούς συνδυασμούς, το αλάτι με χυμό από ρόδι, που δοκίμασα επιτόπου στο εργαστήριό τους σε κομμάτια σοκολάτας, κολασμένος συνδυασμός (ιδανικό για να φτιάξεις ποπ κορν το κάνει ροζ και πεντανόστιμο), αλάτι με κόκκινο κρασί - άψογο για ψητά κρεατικά και κόκκινες σάλτσες, αλάτι με ούζο και γλυκάνισο για θαλασσινά,  αλάτι με άγρια ρίγανη και φασκόμηλο, που απογειώνει πατάτες, κοτόπουλο και λαχανικά, καθώς και τον περίφημο ανθό αλατιού, τον αφρό του αλατιού δηλαδή που διαθέτει κορυφαία γεύση και θεωρείται ένα από τα καλύτερα αλάτια ανά τον κόσμο.

 

Ύστερα από αυτή τη συνάντηση έχω πια πειστεί πως οι προοπτικές ανάπτυξης για το αλάτι της Ελλάδας είναι μεγάλες. Η ζήτηση ποιοτικού αλατιού στο εξωτερικό ανεβαίνει συνεχώς και η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστεί. «Έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με Αγγλία και Βέλγιο ενώ τελευταία δείχνουν ενδιαφέρον η Γερμανία, ο Καναδάς και η ΗΠΑ, κινήσεις που μας δίνουν κουράγιο για να αντιμετωπίσουμε τις γραφειοκρατικές ελληνικές «παράνοιες» που μας κωλυσιεργούν» μου εκμυστηρεύεται η Βίβιαν. «Το premium αυτό προϊόν πρέπει να πάρει τη θέση που του αξίζει.»

Δεν είναι εποχή για αδράνεια, τώρα περισσότερο από ποτέ θέλει ελπιδοφόρα διάθεση και προσπάθεια να δοθεί ώθηση στην οικονομία μας, να δείξουμε στις κακές γλώσσες πως greeks do it better και να το υποστηρίξουμε με πράξεις, ελπίζοντας για το καλύτερο, προχωρώντας με οργάνωση και αποφασιστικότητα, τις δυο βασικές αρετές για να πάμε μπροστά.

Nostimo, τηλ. 211 1840.366, www.nostimosalt.com

Μπορείτε να βρείτε το αλάτι nostimo στο on line κατάστημα www.fava.gr και στα καταστήματα που θα βρείτε πατώντας εδώ.