«Υπό Εξέταση» με τον σκηνοθέτη της Σονάτας του Σεληνόφωτος, Σταμάτη Πακάκη

«Υπό Εξέταση» με τον σκηνοθέτη της Σονάτας του Σεληνόφωτος, Σταμάτη Πακάκη

Με την Πανσέληνο του Μαρτίου, το «Υπό Εξέταση» έχει τη χαρά να συνομιλεί με τον σκηνοθέτη-ηθοποιό Σταμάτη Πακάκη, ο οποίος διασκεύασε την αγαπημένη «Σονάτα του Σεληνόφωτος», του Γιάννη Ρίτσου.
Το έργο γράφτηκε το 1956 και περιλαμβάνεται στην ποιητική συλλογή Τέταρτη Διάσταση. Η ιδιαίτερη, αγωνιώδης και εξομολογητική μορφή του έργου σκηνοθετείται τολμηρά και με εμβρίθεια, από έναν δημιουργό, ο οποίος ξεχωρίζει για τα πολλά ταλέντα αλλά και την εργατικότητά του. Ο ίδιος, στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας, έχει δοκιμαστεί στη γραφή, στη σκηνοθεσία, αλλά και στην υποκριτική, επιτυγχάνοντας άρτια αποτελέσματα, σε μια εποχή δύσκολη για τους νέους δημιουργούς.

Η παράσταση θα βρίσκεται για λίγες ακόμη παραστάσεις στη σκηνή του Φάουστ και αξίζει να την παρακολουθήσουμε.

Έχετε πει ότι η Σονάτα του Σεληνόφωτος αποτελούσε για σας επιθυμία να ασχοληθείτε μαζί της από τα μαθητικά σας χρόνια. Ποιο είναι το στοιχείο αυτού του έργου που σας είχε γοητεύει τόσο πολύ;
Στην ηλικία των δεκαέξι, που ήρθα σε επαφή με το κείμενο αυτό, γοητεύτηκα από τα σχήματα λόγου και τις εικόνες που δημιουργεί στον αναγνώστη. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα.

Μετά από αυτή την σκηνοθετική εμπειρία τι μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας σε σχέση με τη δραματοποιημένη ποίηση στο θέατρο;
Είναι ένα είδος θεάτρου που θέλει πειθαρχία, σεβασμό στο κείμενο και σημειολογική προσέγγιση. Επίσης θέλει ένα κοινό εκπαιδευμένο στον ποιητικό λόγο και στη λογοτεχνία.

Είστε κάπως «άνθρωπος -ορχήστρα». Γράφετε, σκηνοθετείτε, υποδύεστε ενώ παίζετε και μουσικά όργανα! Πώς αντεπεξέρχεστε σε όλους αυτούς τους ρόλους;
Με λέμε πολυεργαλείο κάποιοι φίλοι! Δεν τα κάνω όλα σε κάθε δουλειά. Αν υπάρχει σωστός προγραμματισμός και συνέπεια μπορείς να τα κάνεις όλα. Σίγουρα όμως όταν σκηνοθετείς και παίζεις έχει μία δυσκολία παραπάνω.

Έχετε μια άνεση στη γραφή. Δουλεύετε παράλληλα διαφορετικά κείμενα ή αφοσιώνεστε σε ένα μέχρι την ολοκλήρωσή του;
Όντως γράφω έργα διαφορετικού ύφους, ωστόσο υπάρχουν κοινά σημεία και κοινή δομή εάν το προσέξει κάποιος. Δουλεύω αποκλειστικά ένα κείμενο μόνο όταν είναι να το ανεβάσω εκείνη την περίοδο, αλλιώς γράφω παράλληλα. Αυτή την περίοδο έχω σχεδόν ολοκληρώσει τρία διαφορετικά κείμενα. Ένα ψυχολογικό θρίλερ, μία σαπουνόπερα και ένα κοινωνικό. Μετά το Πάσχα θα εστιάσω σε ένα από αυτά που θα ανέβει και στην αρχή της επόμενης χρονιάς.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η μεγαλύτερη δυσκολία στις θεατρικές παραγωγές στη σημερινή Ελληνική πραγματικότητα;
Θα μιλήσω για εμάς τους νέους και μη διάσημους. Η δυσκολία είναι η επικοινωνία της δουλειάς μας σε ένα ευρύ κοινό, καθώς και η αδιαφορία των παραγωγών για τους νέους δημιουργούς.

Τι γνώμη έχετε για τους θεατρικούς διαγωνισμούς;
Είναι μια ωραία διαδικασία για νέες ομάδες στο να επικοινωνήσουν τη δουλειά τους με ελάχιστα έξοδα. Είναι μία κάποια αρχή.

Ποια είναι η αγαπημένη σας εποχή στην ιστορία του θεάτρου;
Δεν έχω κάποια αγαπημένη εποχή. Έχω αγαπημένα έργα διαφορετικής εποχής, είδους και ύφους.

Προλαβαίνετε να δείτε παραστάσεις συναδέλφων σας;
Επειδή για να ζήσω αποκλειστικά από την τέχνη μου δουλεύω σχεδόν τρία πρότζεκτ ταυτόχρονα, έχω ελάχιστο ελεύθερο χρόνο σε ώρες που παίζονται παραστάσεις. Το γνωστό: "Δεν μπορώ, έχω πρόβα". Ωστόσο προσπαθώ να παρακολουθώ νέες ομάδες και γνωστούς μου στο θέατρο. Δεν τα καταφέρνω πάντα.

Υπήρξε στιγμή που σκεφτήκατε να τα παρατήσετε; Και εάν ναι από τι πήρατε τη δύναμη να συνεχίσετε;
Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Είμαι από τους τυχερούς που δεν έχουν κάνει κάποια άλλη δουλειά έξω από την τέχνη. Δουλεύω από τα δεκα-εννιά μου παράλληλα με τις σπουδές μου.

Τι θα δούμε το επόμενο διάστημα από τα πολλά projects που γνωρίζω ότι έχετε στα σκαριά;
Η" Σονάτα του Σεληνόφωτος" του Γιάννη Ρίτσου που σκηνοθετώ θα παρουσιάζεται έως 03 Απριλίου στο θέατρο Faust, κάθε Παρασκευή στις 21:00. Επίσης κάνω πρεμιέρα με την όπερα "ORFEAS 2020"  14 Μαρτίου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Είναι μια queer ανάγνωση της όπερας του Μοντεβέρντι  "Ορφέας". Επόμενο δικό μου πρότζεκτ θα παρουσιάζω το επόμενο Φθινόπωρο. Θα σας το ανακοινώσω εν καιρώ.

Στο «Υπό Εξέταση» αγαπάμε πολύ την Αθήνα. Εσάς ποια μέρη της πόλης σας αρέσουν;
Αγαπώ την Αθήνα. Είμαι από Ρόδο αλλά μένω Αθήνα από τα δεκα-εφτά μου. Δεν φαντάζομαι τη ζωή μου μακριά από την Αθήνα. Μέρη που αγαπώ είναι το κέντρο (ιστορικό και μη), όπου χάνεσαι μέσα στο πλήθος όπως και στις σκέψεις σου, αλλά και κάποιες όμορφες γειτονιές της Αθήνας όπως η περιοχή πίσω από το Hilton όπου κατοικώ.

 

 

Καρίνα Βέρδη

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.