«Υπό εξέταση» με την Φιόνα Τζαβάρα

«Υπό εξέταση» με την Φιόνα Τζαβάρα

Η Φιόνα Τζαβάρα, με την ευαίσθητη και δυναμική συνάμα φωνή της, μας χαρίζει μια ερμηνεία υψηλών προδιαγραφών στο ολοκαίνουριο τραγούδι που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Λεμού. Από την πρώτη στιγμή εντυπωσιάζει η απλότητα και η προσήνειά της, η οποία μας επιτρέπει να την θέσουμε «υπό εξέταση».


Αυτό το τραγούδι είναι σε στίχους δικούς σου. Γράφεις συστηματικά;

Γράφω ανά περιόδους, όταν έχω έμπνευση. Τίποτε δεν είναι "κατασκευή".... Ό,τι βγαίνει μουσικά και στιχουργικά, είναι από ψυχή, καρδιά και φαντασία. Δεν σκέφτομαι το "σουξέ". Απλά εκφράζομαι.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Γιώργο Λεμό;

Μου έγινε πρόταση από τον ίδιο και πολύ ταλαντούχο αυτόν άνθρωπο. Η μουσική του τραγουδιού είναι δική του! Με συνεπήρε με το πρώτο άκουσμα κι έτσι έβαλα έναν αυτοβιογραφικό στίχο. Είναι ένα από τα ωραιότερα και δυσκολότερα τραγούδια που έχω ερμηνεύσει.

Το καινούριο σου τραγούδι δείχνει ότι έχεις δουλέψει πολύ με τη φωνή σου. Θα θέλαμε να μας πεις λίγα λόγια για τις σπουδές σου. Είσαι και vocal coach, σωστά;

Οι σπουδές μου γενικά στη μουσική και τον χορό ξεκίνησαν από παιδική ηλικία. Με το τραγούδι στα 18. Αρχικά ήμουν αυτοδίδακτη. Η πρώτη μου δασκάλα που δεν θα ξεχάσω ποτέ..ήταν η Γιολάντα Ντι Τάσο(κλασική σοπράνο), η Έφη Αδηλίνη επίσης σοπράνο και η Χαρά Σαβίνο με καριέρα στο εξωτερικό. Με βοήθησαν πολύ κάποια σεμινάρια στη Βοστώνη και εδώ και κάποια χρόνια διδάσκω τα όσα έμαθα στους αγαπημένους μαθητές μου! (Εννοείται ότι συνεχίζω να μελετώ, διότι η μουσική είναι σαν την ιατρική. Εξελίσσεται συνεχώς!) 

Κατά τη γνώμη σου είναι πιο εύκολα ή πιο δύσκολα τα πράγματα στη μουσική βιομηχανία τώρα σε σχέση με παλιότερες δεκαετίες, ποιος είναι ο ρόλος του διαδικτύου και πόσο βοηθούν τα reality shows;

Είναι πολύ δύσκολα πλέον!!!! Οι εταιρείες έχουν καταποντιστεί λόγω διαδικτύου και κρίσης. Το ίδιο και οι ζωντανές εμφανίσεις και η νυχτερινή ζωή του "κάποτε". Τα reality εξυπηρετούν μόνο τηλεοπτικούς σκοπούς. Η ταχύτητα είναι τεράστια και πολλά αξιόλογα ταλέντα γίνονται βορά κι εξαφανίζονται δυστυχώς σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. 

Τα social media βοηθούν τον καλλιτέχνη, τον φέρνουν πιο κοντά στο κοινό ή τον απομυθοποιούν;

Νομίζω, καλό είναι να υπάρχει μέτρο και σωστή χρήση για όλα αυτά. Είναι όμορφο ο καλλιτέχνης (όποιας μορφής)  να είναι απλός, φιλικός, με χιούμορ και χωρίς ύφος... Γιατί πίσω από όλα είναι άνθρωπος! 

Ποια είναι τα αγαπημένα σου σημεία στην Αθήνα; Τι θα άλλαζες αν μπορούσες σ’αυτήν;

Εννοείται η Πλάκα, το Μοναστηράκι, η Ακρόπολη!  Όλη αυτή η μαγική περιοχή με τα παλιά σπιτάκια και την τόση ενέργεια!  Θησείο κλπ...Πιστεύω πως το βασικό βήμα είναι η καθαρή πόλη και η αισθητική που σε πολλά σημεία είναι χάλια από παλιά λάθη που έγιναν την εποχή που γκρέμιζαν νεοκλασικά κτήρια για να χτίσουν άσχημες πολυκατοικίες. 

Ποια είναι τα επόμενα μουσικά σου σχέδια;

Γράφω τραγούδια, ασχολούμαι με τη μουσική τεχνολογία (εύχομαι να βγει ένα όμορφο αποτέλεσμα) στη σωστή στιγμή. Συνεχίζω με τους αγαπημένους μου μαθητές και οραματίζομαι το μέλλον αισιόδοξα...Όσο δύσκολα και να είναι τα πράγματα στη χώρα μας.   

Καρίνα Βέρδη

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.