Βιολετέρα στην ανοιξιάτικη Αθήνα | Η Χριστίνα Ψύχα στο deBόp

Βιολετέρα στην ανοιξιάτικη Αθήνα | Η Χριστίνα Ψύχα στο deBόp

Η Χριστίνα Ψύχα είναι μια νεαρή κοπέλα και μουσικός με καταγωγή από το Αίγιο που ζει και εργάζεται πλέον στην Αθήνα. Με κλασσικές σπουδές, αρχικά, μεγαλώνοντας καταπιάστηκε με τη τζαζ, όσο και με τις λεγόμενες "μουσικές του κόσμου" διευρύνοντας του μουσικούς της ορίζοντες. Συμμετέχοντας η ίδια ως μουσικός σε διάφορα πρότζεκτ, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να κυκλοφορήσει η πρώτη ολοκληρωμένη προσωπική της δουλειά στην οποία υπογράφει τους στίχους και τις συνθέσεις, ενώ την ενορχήστρωση και παραγωγή του album ανέλαβε ο Νικόλας Αναδολής.

 

Ο δίσκος έχει τον τίτλο "Βιολετέρα",  μια λέξη που χρησιμοποιούσαν παλιότερα στην Ισπανία για τις κοπέλες που προσέφεραν βιολέτες και άλλα λουλούδια στους περαστικούς στον δρόμο. Τόσο ο τίτλος, όσο και το εξώφυλλο του δίσκου μας προδιαθέτουν κατάλληλα για αυτό που θα ακούσουμε: μεσογειακά ηχοχρώματα, αιθέρια φωνητικά, ηλεκτρονικές πινελιές και άλλα πολλά στοιχεία συνθέτουν ένα μωσαικό που χαρακηρίζεται από φρεσκάδα και αισιοδοξία. 

> Aρχικά θα θέλαμε να μας πεις λίγα λόγια για τη διαδικασία ηχογράφησης του πρώτου album του πρότζεκτ Βιολετέρα , και ιδιαίτερα για τη συνεργασία σου με τον πιανίστα και συνθέτη Νικόλα Αναδολή, υπεύθυνο για την παραγωγή.

Η διαδικασία των ηχογραφήσεων για τον δίσκο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν την κυκλοφορία. Για μένα ήταν οι πιο χαρούμενες μέρες. Οργάνωνα αυτή τη διαδικασία πολύ καιρό πριν με πολλή δουλειά, αλλά και με υπομονή και αφοσίωση στο υλικό και στους συνεργάτες μου. Όταν έφτασε ο καιρός να μπούμε στο στούντιο, χαλάρωσα και το απόλαυσα πολύ. Με τον Νικόλα Αναδολή ξεκινήσαμε να δουλεύουμε έχοντας τον ίδιο στόχο και προσεγγίζοντας τη μουσική με την ίδια πρόθεση. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς στην αισθητική που επιλέγουμε και πιστοί στη ρομαντική κατεύθυνση. Αυτά ήταν τα στοιχεία που αποτέλεσαν τον συνδετικό κρίκο της συνεργασίας μας και η αγάπη του ενός για τον άλλον.

> Στον ήχο της Βιολετέρα διακρίνουμε διάφορες επιρροές, τόσο από την ελληνική μουσική, όσο και από άλλες μουσικές του κόσμου. Ποιοι καλλιτέχνες πιστεύεις ότι έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μουσικού σου ύφους;

Έχω επηρεαστεί από Fado και Jazz τραγουδίστριες κατά βάση. Ιστορικές φωνές όπως Amalia Rodriguez, Dulce Pontes, Caetano Veloso, Sarah Vaughan, Billy Holiday και σύγχρονες όπως η αγαπημένη μου Silvia Perez Cruz, Sarah Tavares, Rosalia. Στο στυλιστικά πλαίσιο αυτού του δίσκου εντάσσονται πολλά είδη μουσικής και στο προσωπικό μου ύφος γενικότερα, μου αρέσουν οι μίξεις από διάφορες κουλτούρες και ήχους.

> Προσωπικά η μουσική σου μου προκαλεί μια αίσθηση ευφορίας και ανεμελιάς που ταιριάζει περισσότερο στη ζωή κοντά στη φύση, την επαρχία. Παρ’όλα αυτά εσύ ζεις και  κινείσαι κυρίως στην Αθήνα. Πώς επιδρά η πόλη πάνω σου ως συνθέτη και δημιουργό;

Εγώ αν και μεγάλωσα στην επαρχία του Αιγίου, μου αρέσει η πόλη γιατί δίνει εντονότερα ερεθίσματα και πληθώρα επιλογών. Μια βόλτα στο κέντρο και λίγη παρατηρητικότητα αρκούν για να ερεθιστεί η καλλιτεχνική φαντασία. Επίσης, καμία φορά η φασαρία της έχει έναν απελευθερωτικό χαρακτήρα. Στην πολλή ησυχία νιώθεις ότι με το παραμικρό μπορεί να ενοχλήσεις. Από την άλλη κουράζει και κάπως εύκολα. Ευτυχώς το Αίγιο είναι δίπλα!


> Η κυκλοφορία του πρώτου σου δίσκου συνέπεσε με μια δυσάρεστη συγκυρία για ολόκληρο τον πλανήτη, πόσο μάλλον για τον καλλιτεχνικό κόσμο. Πώς βιώνεις εσύ αυτή τη συγκυρία και πως προσπαθείς να αντεπεξέλθεις προκειμένου να επικοινωνήσεις την δουλειά σου στον κόσμο;

Προσπαθώ να είμαι ενεργή στα κοινωνικά δίκτυα και να επικοινωνώ τη δουλειά μου με κάθε τρόπο. Η συνθήκη που βιώνουμε είναι από δυσάρεστη ως εξοντωτική για πολύ κόσμο. Το παλεύω κι εγώ όπως όλοι.

> Αν και είναι ακόμη νωρίς, πως φαντάζεσαι την πορεία σου στη μουσική τα επόμενα χρόνια, μέσω της Βιολετέρα αλλά και γενικότερα;

Ο πρώτος μου δίσκος βγήκε τώρα αλλά ασχολούμαι με τη μουσική από πολύ μικρή, δημιουργώντας μουσικά πρότζεκτ κ παραστάσεις και δουλεύοντας ως μουσικός και δασκάλα τραγουδιού. Δεν νομίζω να αλλάξει ο τρόπος ζωής μου, μου αρέσει. Θα συνεχίσω να κάνω δημιουργικά πράγματα, να γράφω νέα τραγούδια και να συνεργάζομαι με ανθρώπους που θαυμάζω και ταιριαζω.

> Για το τέλος θα θέλαμε να μοιραστείς μαζί μας τα τρία album που ακούς περισσότερο το τελευταίο διάστημα

Farsa - Silvia Perez Cruz
Ella fitzgerald & Joe Pass - Take love easy
Γιανάτου, Πλάτωνος - Καρυωτάκης 13 τραγούδια

Ο δίσκος κυκλοφορεί ψηφιακά από την Ankh Productions Publishing. 

https://christinapsycha.fanlink.to/Violetera

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.