Trust in Play :: Τι σημαίνει το παιχνίδι για εσάς; | Μια εμπειρία που μας άνοιξε τα μάτια!

Trust in Play :: Τι σημαίνει το παιχνίδι για εσάς; | Μια εμπειρία που μας άνοιξε τα μάτια!

Σάββατο 2 Νοεμβρίου και βρεθήκαμε, καλεσμένοι από το Ινστιτούτο Goethe, σε ένα διαφορετικό Innovathens από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Άνθρωποι έκαναν περίεργες φιγούρες στον περιβάλλοντα χώρο της Τεχνόπολης, αγόρια εγκυμονούσαν, δύο μύστες με μακριές κάπες σε καλούσαν να ανακαλύψεις την ουσία της ζωής, άλλοι ψάρευαν αστέρια, απόκοσμες μουσικές ακούγονταν, γρύλοι τραγουδούσαν, χειροκροτήματα και γέλια από μία παρέα 60 και πλέον ατόμων που επικοινωνούσαν στα αγγλικά με προφορές από όλον τον κόσμο.

 

Αυτή ήταν η κατάληξη του 5ήμερου εντατικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σχολείου Σχεδιασμού Αστικών Παιχνιδιών που ακούει στο όνομα Trust in Play και το οποίο είχαμε την τιμή να λαμβάνει χώρα στην πόλη μας. 

Για 5 ημέρες φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα άτομα από όλο τον πλανήτη που αγαπούν το παιχνίδι. Μεταξύ τους βρέθηκαν άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία στο χώρο κι άλλοι που κάτι τους «τρώει» και τους τραβάει στο να ενδιαφερθούν για τον σχεδιασμό του. Όλοι μαζί διέδρασαν παρακολουθώντας μαθήματα και εργαστήρια σχετικά με την έρευνα στην πόλη, τις οικονομίες του παιχνιδιού και τη βιωσιμότητα σχετικών εγχειρημάτων, την οργάνωση, την ανάπτυξη και την υλοποίηση παιχνιδιών και κυρίως την καλλιέργεια της εμπιστοσύνης.

Η όλη διοργάνωση ολοκληρώθηκε με ένα unconference, ένα συνέδριο δλδ όπου όλοι αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι ώστε ο ένας να μάθει από τον άλλον, και το game jam το οποίο μας φιλοξένησε και πραγματικά μας άνοιξε τα μάτια σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει το παιχνίδι σήμερα, τι έχει να προσφέρει στις κοινωνίες και τις τεράστιες δυνατότητες που δίνει σε όσους ασχοληθούν μαζί του.

 

Μέσα σε μία εκστατική ατμόσφαιρα καταφέραμε και μιλήσαμε με κάποιους από τους ανθρώπους που συνέβαλλαν στο πρόγραμμα και ιδού όσα μας είπαν:

Gabrielle Ferri / Καθηγητής στο Amsterdam University of Applied Sciences

 

Αυτές τις πέντε ημέρες συνειδητοποιήσαμε για άλλη μια φορά πως το σημαντικό είναι να αφήσεις τον κόσμο να μιλήσει και να ξετυλίξει τη δημιουργικότητά του. Έχουμε συνηθίσει οι «ειδήμονες» να έχουν πάντα τον πρώτο λόγο και πράγματι η γνώση που μεταφέρουν είναι πολύ σημαντική, παρόλα αυτά τα φρέσκα ακατέργαστα μυαλά είναι αυτά που προσφέρουν τις μεγάλες ιδέες.

Σήμερα τα παιχνίδια αποτελούν ένα niche market το οποίο θα αναπτυχθεί με γεωμετρική πρόοδο τα επόμενα χρόνια.

Δημόσιες αρχές, εμπορικές εταιρίες, ακόμη και κυβερνήσεις ψάχνουν νέους τρόπους να προσεγγίσουν το κοινό τους και να δεθούν μαζί του και το παιχνίδι αποτελεί τη λύση για αυτούς.

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο επίσης, οι επαγγελματικές συνεντεύξεις να γίνονται με μηχανισμούς παιχνιδιών.

Ήδη ξέρω αρκετούς ανθρώπους που βιοπορίζονται από το σχεδιασμό παιχνιδιών και αισθάνομαι πως όσοι έχουν ταλέντο στο να φτιάχνουν τέτοια προϊόντα θα έχουν μεγάλη ζήτηση στο άμεσο μέλλον!

Simon Johnson / Εμπορικός Διευθυντής του Scientific Games UK

 

Ό,τι έγινε αυτή την εβδομάδα εδώ ήταν απλά εκπληκτικό. Ένα πολυπολιτισμικό μείγμα ανθρώπων διαφόρων ηλικιών συνεργάστηκε και δούλεψε μαζί και μέσα σε μόλις 24 ώρες παρήγαγε 12 νέα παιχνίδια! Ξαφνικά βιώνουμε μία φεστιβαλική εμπειρία.

Οι εφαρμογές των αστικών παιχνιδιών είναι πάρα πολλές, αυτό που τις ενδυναμώνει είναι πως το πνεύμα του παιχνιδιού είναι μέσα μας και είναι άμεσα συνδεδεμένο με το να μας δίνει χαρά!


Sebastian Quack / Καλλιτεχνικός Διευθυντής Trust in Play

 

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου όλοι μας ζητούν να τους έχουμε εμπιστοσύνη, όλοι θέλουν για κάτι να μας πείσουν. Έτσι, αναπόφευκτα η εμπιστοσύνη δεν είναι πάντοτε καλή, χτίζεται αλλά και σπάει. Αυτό το project μας έδωσε μεταξύ άλλων την ευκαιρία να καταλάβουμε πως δουλεύουν οι μηχανισμοί της εμπιστοσύνης στην κοινωνία μας.

Μέσα από τη δημιουργική διαδικασία γνωριστήκαμε καλύτερα και μάθαμε να παίζουμε μέσα στην πόλη χρησιμοποιώντας το σώμα, αλλά και το μυαλό μας.

Επιτρέψαμε στους γύρω μας να κάνουν λάθη χωρίς να νιώσουν πως κρίνονται από αυτά κι έτσι μάθαμε όλοι περισσότερα.

Η δημιουργικότητα γεννιέται μέσα από τις ατέλειες και το αναπάντεχο που θα μας έρθει στο μυαλό!

Μαρία Σαριδάκη / Καλλιτεχνική Διευθύντρια Trust in Play

 

Το Trust in Play έχει σαν σκοπό την ενίσχυση της κοινότητας των σχεδιαστών παιχνιδιών πόλης και αυτή η εβδομάδα ανέδειξε πόσο δημιουργικό, ανοιχτό και ευέλικτο είναι αυτό το οικοσύστημα και πόσο σημαντική είναι η έννοια της εμπιστοσύνης για όσους σχεδιάζουν παιγνιώδεις δράσεις και καλλιτεχνικές εμπειρίες μέσα στην πόλη.

 

 

 

Είμαστε ευγνώμονες για τα όσα συνέβησαν, για τις καρδιές που άνοιξαν για να μοιραστούν τα όσα έχουν μέσα τους και για το γεγονός πως δόθηκε η ευκαιρία σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αγαπούν τον χώρο να δείξουν ένα δείγμα των αδιανόητων δυνατοτήτων τους!

 

Στο επιμύθιο;

Το Σάββατο που μας πέρασε βρεθήκαμε να βιώνουμε μία ολοκαίνουρια εμπειρία που την αισθανθήκαμε παρόλα αυτά εξαιρετικά οικεία.

Ο λόγος είναι πως το παιχνίδι είναι συνυφασμένο με τη φύση μας, για αυτό και έχει άπειρες δυνατότητες. Δίνει την ευκαιρία σε αγνώστους να γίνουν γνωστοί, καλλιεργεί με δημοκρατικούς όρους την εμπιστοσύνη, αλλά και μία τρυφερότητα που η ζωή μας έχει ανάγκη και που παραγκωνίζεται μέσα στην καθημερινότητα.

Ευχόμαστε από καρδιάς αυτή η δράση να είναι μόνο η αρχή κι αν η ευχή μας δεν είναι αρκετή, ίσως να είναι αρκετό το γεγονός πως ενώ μόνο 20 από τα άτομα που συμμετείχαν είχαν χρηματοδοτηθεί για να έρθουν στην Αθήνα, άλλοι τόσοι και περισσότεροι έφτιαξαν τις βαλίτσες τους κι έφτασαν στην πόλη μας, από την Ασία ως την Αμερική, με δικά τους έξοδα για να συμμετέχουν σε αυτή την ελπιδοφόρα πρωτοβουλία.

Δοκιμάστε να παίξετε, λοιπόν. Το παιχνίδι είναι μία ακόμη από αυτές τις εξ ορισμού αγαπημένες μας συνήθειες που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Δοκιμάστε να φωνάξετε δυνατά, να γελάσετε, να γίνετε παιδιά κι ίσως έτσι, μέσα από το χιούμορ και τη διάδραση να ανακαλύψετε όχι μόνο την μεγαλοσύνη των όσων κρύβετε μέσα σας και των υπέροχων ανθρώπων που ζουν δίπλα σας, αλλά και μία ολόφρεσκια βιομηχανία, που διψά για δημιουργικούς ανθρώπους και που θα σας βάλει στις πρώτες θέσεις για ευκαιρία εργασίας σε πολιτιστικούς οργανισμούς, στην εκπαίδευση, την κοινωνιολογία, την ψυχολογία… βασικά παντού! 

Το «νέκταρ» της ζωής είναι η φαντασία μας!

 

Το Trust in Play είναι συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνεργάτες το Goethe-Institut, το Amsterdam University of Applied Sciences, το Innovathens του Δήμου Αθηναίων και τους Edgeryders.

Photo Credits: ©Technopolis City of Athens 2019 - Studio Kominis

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.