Το αόρατο χέρι της Αντωνίας Οικονόμου χορεύει σε λευκό καμβά

Το αόρατο χέρι της Αντωνίας Οικονόμου χορεύει σε λευκό καμβά

Το debop.gr μίλησε με την Αντωνία Οικονόμου με αφορμή την.χοροθεατρική παράσταση ΑΤΙΤΛΟΝ τπου φέρει την δημιουργική της υπογραφή και η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στον Πολυχώρο Άννα και Μαρία Καλουτά στον Νέο Κόσμο, για τρεις παραστάσεις στις 16, 17 και 18 Φεβρουαρίου 2024.

Γιατί Άτιτλον και ποιο το concept της performance;

Το Άτιτλον ως τίτλος προέκυψε το 2019 όταν πρωτοδουλεύαμε το project το και ήμουν κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στη Θεωρία της Τέχνης στη φάση της μετάβασης από την αναγγενησιακή στη μοντέρνα τέχνη. Παρατήρησα ότι συνηθίζεται ένας ζωγράφος να υπογράφει ως ατιτλα τα έργα του, ακριβώς γιατί μιλάμε γιατί δεν έχει ξεκάθαρο προηγούμενο, είναι μια ρευστή διαδικασία ανάμεσα σε αλλαγές και μεταβολές. Για αυτό και βλέπουμε εν προκειμένω ένα λευκό καμβά κι ένα αόρατο χέρι που ζωγραφίζει πάνω στον καμβά κι αυτό οδεύει προς μια εικόνα η οποία όμως είναι σε μια φάση άρσης, τίποτα δεν ολοκληρώνεται απόλυτα.

Κάνατε προσαρμογές σε σχέση με το αρχικό πλάνο μέσα στα χρόνια;

Αρκετές. Ξαναφτιάξαμε τη μουσική, έγινε εικαστικά μια επαναπροσέγγιση για να φτιαχτεί όλο το ασπρόμαυρο σύμπαν. Και γενικά μέσα στη καραντίνα μπήκαμε σε φάση αυτοσχεδιασμού. Αλλά δεν αποκλίναμε πάρα πολύ,γιατί το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει ήδη πολλές παρεμβάσεις και από ένα σημείο και μετά  θέλαμε να κρατήσουμε τον βασικό πυρήνα του έργου ανέπαφο.

 

Οι επιρροές σου σε ότι αφορά το δημιουργικό σκέλος;

Η γλυπτική ήδη από την φοίτησή μου με ενδιέφερε και αποτέλεσε δημιουργικό ερέθισμα, γιατί είναι ένα πεδίο πολύ κοντινό στην κίνηση του χορού και στις δημιουργικές του νόρμες.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στο να κάνεις χορό στην Ελλάδα;

Οικονομικά είναι δύσκολα βιώσιμο να εξασκείς τον χορό στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστική η ερώτηση «κάνεις κάτι άλλο;». Η χρηματοδότηση είναι τελεσίδικο εμπόδιο, αν και παίρνεις πολλές φορές την απόφαση να κάνεις κάτι έστω και με ρίσκο να μπεις μέσα και να είσαι εκτεθειμένος. Την πρώτη φορά είχαμε την πολύτιμη στήριξη του ΝΕΟΝ αλλά τώρα είχαμε ένα μήνα εντατικής πρόβας μετά από τέσσερα χρόνια δίχως την ίδια αρωγή, πράγμα λογικό αν σκεφτεί κανείς πως το restart δεν μπορεί να επανατροφοδοτηθεί οικονομικά. Πέρα από τα λεφτά πάντως ένα ζήτημα είναι οι διαθέσιμοι χώροι για τους νέους καλλιτέχνες. Ευτυχώς ωστόσο διακρίνω μια εξωστρέφεια των Ελλήνων χορευτών προς το εξωτερικό, τη διεθνή σκηνή.

 

Ετοιμάζεις κάτι νέο μέσα στο 2024 εκτός από το ΑΤΙΤΛΟΝ;

Φέτος, θα παρουσιάσουμε την επερχόμενη ταινία μικρού μήκους Scotόma και θα ξεκινήσουμε την έρευνα για το νέο μας χοροθεατρικό έργο που θα παρουσιαστεί τέλη του 2024. Είμαστε επίσης, πολύ χαρούμενοι που θα ανοίξουμε τις πόρτες του νέου μας χώρου, που θα ονομάζεται Τζάμια Κρύσταλλα στο Μεταξουργείο, ένας χώρος που θα λειτουργεί αποκλειστικά γύρω από την τέχνη και τις δράσεις του performance.

Info:

Συντελεστές
Σύλληψη - Εικαστικός χώρος - Σκηνοθεσία - Χορογραφία: Αντωνία Οικονόμου
Πρωτότυπη μουσική: Constantine Skourlis
Μουσική: Vivaldi “Pieta-Sacred Works (for alto)”
Βοηθός χορογράφου: Ειρήνη Δαμιανίδου

Μούσα | Ξένια Σταθούλη
Νάρκισσος | Παύλος Λυκούδης
Χάος | Νίκος Τσόλης
Έρως | Ορέστης Αλεξιάδης
Χορός: Ξένια Ταμπούρλου, Αλεξάνδρα Δρανδάκη, Klaus Shehaj, Ειρήνη Δαμιανίδου

Σκηνογραφία: Λυδία Λαμπροπούλου
Φωτιστικός σχεδιασμός: Βαγγέλης Μούντριχας
Κοστούμια/ ειδικές κατασκευές: Κωνσταντίνος Χαλδαίος
Βοηθός Ενδυματολόγου: Ίρις Μυρσίνη Σιδέρη
MUA: Πέτρος Τίγκας
Βοηθοί MUA: Σταμάτης Θεοχάρης, Αγγελική Γκλαβίνα
Κινηματογράφηση/ φιλμ: Χρήστος Αδριανόπουλος
Σχεδιασμός: Ζωή Κραββαρίτη
Halldorophone: Κωνσταντίνος Χίνης
Πιάνο: Χρήστος Σακελλαρίδης
Οργανωση παραγωγής: Λυδία Λαμπροπούλου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Κατερίνα Π. Τριχιά
Κινηματογράφηση/Φωτογραφίες: Χρήστος Αδριανόπουλος
Παραγωγη: ERGO

Πληροφορίες:
Τοποθεσία: Πολυχώρος Άννα και Μαρία Καλουτά, Τιμοκρέοντος 6A, Αθήνα 117 45
Ημερομηνίες: 16,17,18 Φεβρουαρίου 2024
Ώρα έναρξης: 21.00
Διάρκεια παράστασης: 40 λεπτά
Εισιτήρια: https://www.ticketservices.gr/event/atitlon/
Τις ημέρες των παραστάσεων και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα - θα υπάρχουν εισιτήρια και στο ταμείο του Πολυχώρου.

Με την Υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.