Τα πολλά πρόσωπα της Φωτεινής Ζαγλάρα | Μια συνέντευξη με μία νέα, ιδιαίτερη φωτογράφο

Τα πολλά πρόσωπα της Φωτεινής Ζαγλάρα | Μια συνέντευξη με μία νέα, ιδιαίτερη φωτογράφο

Μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης με την Fine Art & Self-Portrait φωτογράφο Φωτεινή Ζαγλάρα (instagram @foteinizaglara) - μια νέα, φρέσκια, βραβευμένη φωτογράφο, με πολλές ιδεές και ιδιαίτερη ματιά.

 

Ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείς με τη φωτογραφία και τι είναι αυτό που αποτελεί έμπνευση για σένα.

Πριν από 6 χρόνια οι γονείς μου, μου έκαναν δώρο μια DSLR και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι στον κόσμο της φωτογραφίας. Μόλις είχα ξεκινήσει τις σπουδές μου στα Παιδαγωγικά, αλλά ταυτόχρονα ήθελα να μάθω περισσότερα για την φωτογραφία. Έτσι ξεκίνησα να μελετάω έργα άλλων καλλιτεχνών, να βλέπω βίντεο, αλλά και να πειραματίζομαι μόνη μου.

Θεωρώ πως η έμπνευση δεν προέρχεται από κάποια μεμονωμένη πηγή, τα πάντα γύρω μας μπορούν να μας εμπνεύσουν, μπορεί να είναι ένα συναίσθημα, μια ανάμνηση ή ακόμα κάποιο μέρος ή αντικείμενο.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σου θέμα ως φωτογράφος και ποιο ύφος θα έλεγες ότι σε χαρακτηρίζει.

Τα θέματα που παρουσιάζω στις φωτογραφίες μου συνδέονται άρρηκτα με εμένα, τον ψυχικό μου κόσμο και τους προβληματισμούς μου. Για αυτό το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μου αποτελείται από αυτοπορτραίτα, μέσω των οποίων δραπετεύω από την πραγματικότητα, την βλέπω από μια άλλη σκοπιά και την παρουσιάζω ξανά στον κόσμο. 

Αυτό που χαρακτηρίζει τις φωτογραφίες μου είναι η συνύπαρξη του σουρεαλισμού με το φαντασιακό στοιχείο, μέσα στο οποίο δημιουργείται, ένα αποτέλεσμα γήινο, πραγματικό. Θέλω ο καθένας που βλέπει μια φωτογραφία μου να βγάζει το δικό του συμπέρασμα, να λαμβάνει τα μηνύματα που αυτός θέλει και όχι να του δίνω κάτι στοχευμένο.

 

Απο τις συνεργασίες σου ποια θα έλεγες ότι ήταν η αγαπημένη σου και ποιο είναι το θέμα που προτιμάς να φωτογραφίζεις.

Οι συνεργασίες μου ξεκίνησαν τα δύο τελευταία χρόνια, όταν άρχισαν να με προσεγγίζουν άτομα επειδή τους άρεσε η αισθητική μου και τα concept των φωτογραφιών μου. Μου είναι δύσκολο να διαλέξω κάποια συγκεκριμένη γιατί όλες είχαν να με διδάξουν κάτι και να με βγάλουν από το "comfort zone" μου. 

 

Ποιο θα έλεγες πώς είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στη ζωή ενός φωτογράφου αλλά και ποιο είναι αυτό που σε ανταμείβει.

Δεν μπορώ να πω ότι κάτι είναι πιο δύσκολο από κάτι άλλο. Συνήθως το πιο δύσκολο είναι και το πιο συναρπαστικό, οπότε υπό αυτή την έννοια το πιο δύσκολο κομμάτι είναι το να ξεπερνάς συνέχεια τον εαυτό σου. Σε κάθε προτζεκτ καλείσαι να πειραματιστείς με νέα πράγματα, να συνυπάρξεις με διαφορετικούς συνεργάτες και γενικά να κάνεις "μια νέα αρχή". Κάθε μία από αυτές τις εμπειρίες με βοηθά να εξελιχθώ και να προχωρήσω παρακάτω, οπότε μπορώ με σιγουριά να πω ότι αυτή είναι η καλύτερη ανταμοιβή μου.

 

Τέλος, ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια.

Αυτό τον καιρό εκτός από τα προτζεκτ με διάφορους συνεργάτες, ασχολούμαι και με ένα προσωπικό έργο ενώ αυτό που περιμένω με ανυπομονησία είναι οι δύο εκθέσεις στις οποίες συμμετέχω, αυτή στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας στις 13 Ιουνίου η Paris Photo Off στο Παρίσι στις 12-14 Νοεμβρίου.

 
 
 

 

Μένη Στεργιάκη

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.