Συζητώντας με τον υπέροχο Ορφέα Περίδη

Συζητώντας με τον υπέροχο Ορφέα Περίδη

Κάποιες από τις ομορφότερες αναμνήσεις μας «αντηχούν» από τα τραγούδια του Ορφέα Περίδη.
Φέτος, έχοντας την χαρά να τον δούμε τις Παρασκευές του Νοέμβρη στη σκηνή του Σταυρού του Νότου, πήραμε την αφορμή για μια μικρή, αλλά περιεκτική συζήτηση μαζί του.
Τον ευχαριστούμε. Για τα παρακάτω λόγια και για τις ιστορίες, τις εικόνες και τις μελωδίες του που συντροφεύουν τη ζωή μας.

- Κύριε Περίδη, τι είναι αυτό που σας κάνει ακόμα και τώρα να είστε ερωτευμένος με τη μουσική;

Η κλήση, η αγάπη μου για τη μουσική και το τραγούδι δεν στερεύει ποτέ όπως δεν στερεύει για τον ποιητή ή τον ζωγράφο. Γεννήθηκα τραγουδώντας που λέει ο λόγος.

- Έχετε διανύσει μια καταξιωμένη και αναγνωρισμένη πορεία στον χώρο του τραγουδιού και της τέχνης. Τι αισθάνεται αυτήν τη στιγμή ο Ορφέας Περίδης ως τραγουδοποιός;

Αισθάνομαι ότι τα κατάφερα. Η αγωνία που είχα για επαγγελματική αποκατάσταση ήταν μεγάλη, η οποία είναι και υπαρξιακή αγωνία. Διασκέδασα την αγωνία μου, τα κατάφερα.

- Από όταν ήμουν μικρός, θυμάμαι να μιλούν για σας με τα καλύτερα σχόλια, ακόμα και άνθρωποι που ακούνε τελείως διαφορετικά είδη μουσικής. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας;

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή όταν με ανέχεται, με αποδέχεται αυτός που δεν ακούει το δικό μου είδος μουσικής. Αυτό σημαίνει ότι ο φιλόμουσος βρίσκει πάντα το καλαίσθητο όπου το συναντάει και σε οποιοδήποτε είδος μουσικής .

- Στίχοι ή μουσική;

Το καθένα έχει τη δικιά του δυσκολία . Είμαι μουσικός πρωτίστως.

- Πώς βλέπετε την κατάσταση της ελληνικής μουσικής σήμερα;

Εξαίσια! Έχουμε προχωρήσει πολύ. Το Ωδείο Αθηνών έχει βγάλει μουσικούς πολύ υψηλού επιπέδου, με παγκόσμια ακτινοβολία, μουσικούς βιρτουόζους όπως ο κιθαρίστας Μιχαηλάγγελος Νιάρχος ή ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης που είναι φαινόμενα. Τα μουσικά σχολεία έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο σ' αυτή την πρόοδο επίσης. Οι συνθέτες είναι βέβαια λίγοι όπως ήταν πάντα, όμως πιστεύω πως το μέλλον μας επιφυλάσσει εκπλήξεις . 

- Υπάρχει κάτι που ξεχωρίζετε από τη σύγχρονη σκηνή;

Προτιμώ να μην μιλήσω συγκεκριμένα .

- Μοιραστείτε μαζί μας μια ιστορία από μια συναυλία σας που θα θυμάστε πάντα...

Μια συναυλία θυμάμαι με τον Μανωλη Ρασούλη στα Γιάννενα. Άρχισε να βρέχει στο τραγούδι «Για που το ‘βαλες καρδιά μου» και η συναυλία διεκόπει. Κοιμηθήκαμε εκεί και την άλλη μέρα το βράδυ συνεχίσαμε την συναυλία αρχίζοντας απο εκει που είχαμε μείνει, άνοιξα την συναυλία με το «Για που το ‘βαλες καρδιά μου», υπό φυσιλογικές συνθήκες δε θα έβαζα ποτέ πρώτο αυτό το τραγούδι σε μια παράσταση. Ήταν επιθυμία του Μανώλη .

- Τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Δεν έχω ωράριο εργασίας, όλος ο χρόνος μου ελεύθερος είναι.

- Πείτε μας μερικές συναυλίες που σας έμειναν αξέχαστες ως θεατής / ακροατής.

Του Peter Gabriel, του Mike Oldfield, του Keith Jarrett, των Jethro Tull, η παράσταση Αχαρνής του Δ. Σαββόπουλου, οι παραστάσεις του Τζίμη Πανούση .

- Πώς είναι μέχρι τώρα οι βραδιές στον Σταυρό του Νότου και τι άλλο ετοιμάζετε;

Ήρθαν οι παλιοί μου φίλοι στη γιορτή  μου για τα τριάντα χρόνια, με την αγνή καρδιά τους και με την ειλικρινή εκτίμηση και αγάπη που τρέφουν για μένα. Τι να πω; Το ευχαριστώ είναι λίγο. Τις επόμενες ημέρες κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group ένας επετειακός δίσκος αφιερωμένος στα 30 χρόνια της πορείας μου στη δισκογραφία με τραγούδια μου που έχουν αγαπηθεί από το κοινό και σε δεύτερη φάση θα κυκλοφορήσουν και κάποια νέα τραγούδια. Στις ζωντανές εμφανίσεις θα επανέλθω από τον Μάρτιο.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.