Συνέντευξη με τη συγγραφέα Έφη Φωτεινού | Οδός Σχεδίας

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Έφη Φωτεινού | Οδός Σχεδίας

Η συγγραφέας Έφη Φωτεινού, μετά τα πετυχημένα παιδικά της βιβλία, επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα και έναν έρωτα που ψάχνει να βρει τον ιδανικό του προορισμό και ο τίτλος του; «ΟΔΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣ»…

Θα ήθελα να ακούσω για το ταξίδι σου στη συγγραφή. Πώς ξεκινάει η πορεία σου και πως οδηγήθηκες στην Οδό Σχεδίας;

Το ταξίδι μου ξεκίνησε αυθόρμητα χωρίς συγκεκριμένο προορισμό, όταν απέκτησα τα παιδιά μου και άρχισα να τους λέω δικές μου ιστορίες για να κοιμηθούν το βράδυ!

Εν τω μεταξύ, είχα και το Blog μου, το «Nουαζέτα με φουντούκι» που το ξεκίνησα χαλαρά ως Mom Blog, αλλά κατέληξα, 8 χρόνια τώρα, να γράφω με πάθος μικροδιηγήματα και ευθυμογραφήματα!

Κάποια στιγμή κατάλαβα ότι “this is my thing” που λέγαμε και ένα φεγγάρι στην Αγγλία όταν σπούδαζα εκεί, και έκανα μαθήματα δημιουργικής γραφής που οδήγησαν στην έκδοση δύο παραμυθιών και στην Οδό Σχεδίας μου.

Μάλιστα, τον τίτλο τον εμπνεύστηκα σε αυτά τα μαθήματα, πάνω σε άσκηση για το πεζό κείμενο, και όταν ο δάσκαλός μου είπε ότι είναι δυνατός, λόγω του συνδυασμού της «οδού» που είναι ακίνητη και σταθερή και της «σχεδίας» που πλέει και δεν ξέρεις αν θα σε βουλιάξει ή θα σε σώσει, «κλείδωσα» εκεί και σκέφτηκα ότι θα το κάνω βιβλίο.

Μίλησέ μας για την ιστορία που θα διαβάσουμε στις σελίδες του βιβλίου. Πώς την εμπνεύστηκες; Πρόκειται για μία ιστορία αγάπης;

Όλα ξεκίνησαν όταν έμαθα για τον αρχαίο ιαπωνικό μύθο που λέει ότι δύο άνθρωποι που ενώνονται με την αόρατη κόκκινη "κλωστή του σύμπαντος" είναι προορισμένοι να είναι μαζί, ανεξαρτήτως συνθηκών. Το βρήκα πολύ ρομαντικό και αν και ο μύθος έχει κενά, πιστεύω ότι  ταιριάζουμε με παραπάνω από έναν ανθρώπους, μου έκανε το κλικ για να αρχίσω να γράφω.

Οπότε ναι, είναι μια ιστορία αγάπης, ενός καρμικού έρωτα.

Οι ήρωες μου μπλέκονται με την αόρατη κλωστή, ενώνονται, χωρίζουν, κάνουν σχέσεις με άλλους, αγαπάνε, πονάνε, κλαίνε, κάνουν άλλους να κλαίνε, παίρνουν αποφάσεις που άλλοτε είναι σωστές, άλλοτε όχι, προσπαθούν να είναι όσο πιο ειλικρινείς γίνεται με τον εαυτό τους και τους γύρω τους.

Παράλληλα με την κεντρική ιστορία, βλέπουμε πόσο ισχυροί είναι οι οικογενειακοί δεσμοί, τη δύναμη της αδελφικής αγάπης, μέχρι πού μπορείς να φτάσεις για εκείνους που αγαπάς.

H πρωταγωνίστρια του βιβλίου, η Μέλια Λυρικού πάσχει όπως γράφεις από το «σύνδρομο του καλού παιδιού», πως θα τη σύστηνες σε κάποιον φίλο και πως την εμπνεύστηκες; Θα έλεγες πως έχετε κοινά στοιχεία;

Στο βιβλίο έχω αφήσει δικά μου κομμάτια ως εκ τούτου, υπάρχουν  κοινά με την ηρωίδα. Έχω εμπνευστεί από καταστάσεις της παιδικής μου ηλικίας, για παράδειγμα η γιαγιά της Μέλιας έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή της, όπως και η δικιά μου, και μάλιστα και για τους ίδιους λόγους, ωστόσο η ίδια αντιδράει σε αυτές πολύ διαφορετικά από μένα. Είναι και οι γύρω γύρω συνθήκες  που της έβαλα διαφορετικές, βέβαια.

Όχι μόνο η Μέλια αλλά και οι άντρες - ήρωές μου έχουν το σύνδρομο του καλού παιδιού. Προσπαθούν να κάνουν αυτό που πρέπει, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι καταπιέζουν τις δικές τους επιθυμίες και ανάγκες. Το τρίγωνο, ας το αποκαλέσω έτσι, των πρωταγωνιστών, για να αρχίσει να βάζει τα «θέλω» του στην εξίσωση, ταρακουνιέται από κάτι πολύ δυνατό και ποιο είναι αυτό; Ο έρωτας. Έρωτας ανίκατε μάχαν, άλλωστε.

Όλοι οι ήρωες του βιβλίου μου, είναι καλοί αλλά και ανθρώπινοι. Τι σημαίνει αυτό; Έχουν πάθη, κάνουν λάθη. Πρέπει να πάρουν αποφάσεις πολλές φορές βρίσκονται σε αδιέξοδα, δεν ξέρουν τι να κάνουν. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, εγώ, εσύ, όλοι μας.

To πεπρωμένο φυγείν αδύνατον, αναφέρεται στην ιστορία, εσύ πιστεύεις στη μοίρα;

Πιστεύω στη μοίρα αλλά και στη δική μας δύναμη. Ακούγεται κάπως οξύμωρο αυτό, θα εξηγήσω. Πιστεύω ότι κάποια πράγματα δεν είναι στο χέρι μας, για παράδειγμα, το πού θα γεννηθούμε, ποια θα είναι η οικογένεια μας, τι μπορεί να μας συμβεί, αλλά το πώς θα χειριστούμε αυτά που μας έλαχαν, αν θα κάτσουμε άπραγοι ή θα παλέψουμε για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, είναι καθαρά δικό μας θέμα.

Στο βιβλίο μας ταξιδεύεις στην Αθήνα, στη Μάνη, στον Πειραιά και στη Βοστώνη, με τι κριτήριο έγινε αυτή η επιλογή;

Στην Αθήνα ζω, και αγαπώ και τις ωραίες, κινηματογραφικές θα λέγαμε, και τις λιγότερο ωραίες περιοχές της. Δεν την αλλάζω με τίποτα.

Η Μάνη είναι ο τόπος καταγωγής μου, κατά το ήμισυ δηλαδή, η υπόλοιπη, είμαι νησιώτισσα και ήθελα να τον τιμήσω. Ήθελα να ακουστεί το χωριό μου, τα Κορογονιάνικα και το παραθαλάσσιο κομμάτι από κάτω τους, το Πορτοκάγιο.

Ο Πειραιάς μπήκε στην εξίσωση γιατί κάποιες δεκαετίες πριν, πολλοί Μανιάτες έφυγαν από τον τόπο τους και πήγαν εκεί σε αναζήτηση εργασίας και μιας καλύτερης ζωής. Υπάρχει μια ολόκληρη συνοικία στον Πειραιά, όπως και στάση στο μετρό, που ονομάζεται «Μανιάτικα».

Όσον αφορά στην Αμερική, είχα αποφασίσει ότι θα τους ταξίδευα τους ήρωες μου, αλλά δεν ήξερα πού ακριβώς. Κατέληξα στην Βοστώνη που είναι γνωστό πολιτιστικό και πανεπιστημιακό κέντρο και λόγω αυτού την αποκαλούν «Αθήνα της Αμερικής». Έχει και μια υπέροχη βιβλιοθήκη που πολύ θέλω να επισκεφθώ κάποια στιγμή. Είναι στο μπάκετ λιστ μου, που λένε!

Ποια είναι τα μηνύματα που θέλησες να επικοινωνήσεις μέσα από τις σελίδες της βιβλιοσχεδίας σου;

Οι ήρωες μου δείχνουν ότι πρέπει να διεκδικούμε αυτό που θέλουμε και μας αξίζει. Ωφείλουμε να προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτά που μας συμβαίνουν ακόμη κι αν δεν είναι στο χέρι μας.

Ο έρωτας είναι ανίκητος! Μπορεί να μας ωθήσει να κάνουμε πράγματα που δεν πιστεύαμε. Το ίδιο και η αγάπη. Και τα δύο έχουν φοβερή δύναμη.

Και κάτι που είπε ο Μπόρχες «Ο παράδεισος και η κόλαση μου φαίνονται δυσανάλογοι. Οι πράξεις των ανθρώπων δεν αξίζουν τόσο» καθώς επίσης και «Χτίζεις στην άμμο και χτίζοντας και ξαναχτίζοντας κάνεις την άμμο πέτρα».

Πού και πώς μπορούμε να βρούμε τα βιβλίο; Πώς θα μπορούσαν οι αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί σου;

Το βιβλίο μου, βρίσκεται στον ΙΑΝΟ, το PUBLIC, σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία και φυσικά στο σάιτ του Εκδοτικού MEMENTO.

Πάντα όμως, θα προτείνω στους αναγνώστες να το ζητάνε στα μικρά βιβλιοπωλεία της γειτονιάς τους, που μπορούν να το παραγγείλουν και να τους το φέρουν την επόμενη μέρα!

Όποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου, μπορεί να το κάνει στα σόσιάλ μου που είμαι πολύ ενεργή, κυρίως με την περσόνα μου NOYAZETA, σε φέισμπουκ και ίνσταγκραμ. Είμαι λίγο Μπούμερ, με τα τικ τοκ, θρεντς και τα λοιπά, δεν ασχολούμαι!

Απαντώ σε όλους και χαίρομαι πάντα σαν μικρό παιδί όταν λαμβάνω μηνύματα!

Μάθετε περισσότερα γιια το βιβλίο του καλοκαιριού εδώ 

 

H Έφη Φωτεινού σκέφτεται και γράφει ιστορίες από τότε που θυμάται τον εαυτό της.
Σπούδασε μάρκετινγκ στην Αγγλία, αρθρογράφησε σε διάφορα site, και έκανε μαθήματα
Δημιουργικής Γραφής, μια απόφαση που πήρε τυχαία αλλά αποδείχθηκε μοιραία.
Ευθυμογραφήματα και μικροδιηγήματά της, όλα γύρω τριγύρω από την αγάπη και τον
έρωτα, καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων και ταινιών, μπορεί να διαβάσει κάποιος
καθημερινά στο Blog της, www.nouazetamefountouki.gr. Είναι παθιασμένη Blogger κι ως
εκ τούτου ακούει και στο «Νουαζέτα».
Έχουν εκδοθεί και κυκλοφορούν δύο παιδικά βιβλία της: «Ο Ξεχωριστός Μέλλιος» και «Ο ξεχωριστός Μέλλιος: Ο Χάρτης του Κρυμμένου Θησαυρού» από τις Εκδόσεις Παρισιάνου.
Η «Οδός Σχεδίας» από τις Εκδόσεις Memento είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.