Οι 4k architects μας μιλούν για τη «διαφυγή» και για το τριήμερο του ARCH POINTS 2016

 Οι 4k architects μας μιλούν για τη «διαφυγή» και για το τριήμερο του ARCH POINTS 2016

Μια ανάσα μακριά από το ARCH POINTS 2016, λοιπόν, μια αρχιτεκτονική δράση που οργανώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Περιλαμβάνει 5 διαδρομές στο κέντρο της πόλης, όπου ο κάθε ξεναγός θα οδηγεί το κοινό μέσα σε γραφεία νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων με σκοπό να γνωρίσουν τη έργο τους και εν τέλει να έρθουν σε μια πιο ουσιαστική επαφή με την πόλη, περπατώντας γνώριμα μέρη, ωστόσο παρατηρώντας τα με μια «αρχιτεκτονική» ματιά. Οι 4Κ architects, στις οποίες ανήκει η σύλληψη του Arch Points, μοιράστηκαν μαζί μας περισσότερα. 

Πίσω από την διοργάνωση, λοιπόν, βρίσκονται οι 4k architects. Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Arch Points;

Εμπνευστήκαμε από μία ανάλογη εμπειρία στο Παρίσι το 2012, «les architectes ouvrent leurs portes». Πράγματι, τα αρχιτεκτονικά γραφεία του Παρισιού τότε, ολόκληρης της Γαλλίας εδώ και 2 χρόνια, άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό παρουσιάζοντας δουλειά και ιδέες. Κάτι αντίστοιχο επιχειρούμε με το ArchPoints. Ανασύροντας αυτή την εμπειρία , κρατάμε ως υπόβαθρο τις «ανοιχτές πόρτες » της Γαλλίας, προσαρμόζουμε την ιδέα και αναδιατυπώνουμε τους στόχους του εγχειρήματος στην ιδιαιτερότητα του στιγμιότυπου της Αθήνας του 2016. Με την ελπίδα να γίνει και να ξαναγίνει, πέρα από τα όρια της Αθήνας και πέρα από τη χρονιά που έρχεται!
Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε πως πίσω από τη διοργάνωση βρίσκονται επίσης και οι: Θανάσης Ευθυμίου, υπεύθυνος για την οπτική επικοινωνία και το γραφιστικό σχεδιασμό, ο Κωνσταντίνος Σακκάς, υπεύθυνος για το συντονισμό και την οργάνωση της παραγωγής και η Χριστίνα Ζαφειρούλη, υπεύθυνη επικοινωνίας.

Ποιός είναι ο σκοπός του Arch Points και τι πιστεύετε ότι θα προσφέρει στην Αθήνα και τους κατοίκους της;

Στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι να επικοινωνήσουμε τη δραστηριότητά μας ως νέοι αρχιτέκτονες: ιδέες και προτάσεις που παραμένουν στα χαρτιά-υλοποιημένες παρεμβάσεις, «κρυμμένες» μέσα στην πόλη, αλλά και να αναδείξουμε το ρόλο και τη χρησιμότητα του αρχιτέκτονα σήμερα. Στα αρχιτεκτονικά γραφεία οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη δουλειά του κάθε γραφείου στον χώρο όπου παράγεται, ενώ το κοινό που θα ακολουθήσει τις αρχιτεκτονικές διαδρομές, θα ξαναγνωρίσει την Αθήνα, τις κρυφές της γωνιές και τα σημεία αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που έχει επιλέξει ο κάθε ξεναγός.

 


Τι σημαίνει για εσάς ο όρος «διαφυγή» και γιατί τον επιλέξατε ώς κεντρικό άξονα της δράσης;

Δεν είναι απαραίτητο να σημαίνει κάτι συγκεκριμένο καθώς για τον καθένα από μας η έννοια της διαφυγής στην πόλη μπορεί να νοηματοδοτείται με πολλούς τρόπους. Επιλέξαμε έναν όρο τόσο γενικό ώστε να μπορεί ο καθένας να το χρωματίσει με τον τρόπο που αυτός επιλέγει. Για εμάς, στο γενικευμένο περιβάλλον κρίσης, που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στην Αθήνα, και που δημιουργεί τάσεις φυγής, τόσο μακριά από την πόλη όσο και μέσα σε αυτήν: ένα πάρκο, ένας συναυλιακός χώρος, ένα μπαρ, ένα παγκάκι με θέα, μία εξοχική κατοικία, ακόμα και μία σχεδία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μέσα διαφυγής.

Τι σας οδήγησε στον σχεδιασμό 5 αρχιτεκτονικών διαδρομών, τις οποίες και θα ακολουθήσει το κοινό, κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων;

Ένας βασικός στόχος του Arch Points είναι να παρουσιάσει μία όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα της δραστηριότητας των αρχιτεκτόνων της γενιάς μας. Καθότι υπάρχουν σήμερα αρκετοί αρχιτέκτονες οι οποίοι ακολουθούν ακαδημαϊκή καριέρα, σκεφτήκαμε ότι ο καλύτερος τρόπος να παρουσιάσουν τη δουλειά τους είναι περπατώντας μέσα στην ίδια την πόλη που αποτελεί το ερευνητικό τους πεδίο. Συνδυαστικά με την κάθε διαδρομή ο ξεναγός θα οδηγεί το κοινό από γραφείο σε γραφείο.

Βασικός στόχος της διοργάνωσης είναι η γνωριμία και επικοινωνία του κοινού με νέους αρχιτέκτονες που ζουν και εργάζονται στην πόλη. Πιστεύετε ότι θα επιτευχθεί;

To Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μαΐου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα όλα τα γραφεία που συμμετέχουν στο Arch Points θα έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους και θα υποδέχονται το κοινό. Έτσι πιστεύουμε πως ο κάθε επισκέπτης, ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγέλματος, θα έχει τη δυνατότητα εκτός από το να γνωρίσει τη δουλειά του κάθε γραφείου στον χώρο όπου παράγεται, να έρθει σε προσωπική επαφή με τους δημιουργούς και να συζητήσει μαζί τους.

 

 
Πιστεύετε ότι το Arch Points θα καταφέρει να αποζημιώσει τα σχέδια και τις προσδοκίες σας;


Μέχρι στιγμής τα πράγματα δείχνουν πως ναι! Η αλήθεια είναι ότι η ανταπόκριση από τους συμμετέχοντες, αλλά και το ενδιαφέρον από τον κόσμο έχουν ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες μας. Ανυπομονούμε για το τριήμερο ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε και τον απολογισμό μας.

Σκοπεύετε να διατηρήσετε το Arch Points ως θεσμό,που θα επαναλαμβάνεται στην πόλη παρουσιάζοντας διαφορετικές διαδρομές και αρχιτέκτονες, κάθε φορά;

Αυτή ήταν και η αρχική μας φιλοδοξία: να κάνουμε το πρώτο Arch Points πιλοτικά στο κέντρο της Αθήνας, που είναι η καρδιά της πόλης και στη συνέχεια να μπορέσει να εξαπλωθεί και σε άλλες γειτονιές της, προτείνοντας νέες διαδρομές και παρουσιάζοντας περισσότερα αρχιτεκτονικά γραφεία. Υπάρχει βέβαια και η σκέψη το Arch Points να ακτινοβολήσει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

 


Εκτός από τις 4k architects, 3 ακόμη γραφεία, που θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό, μας μίλησαν για το Arch Points και τη συμμετοχή τους.

Ως νέοι αρχιτέκτονες, πώς βιώνετε τις συνθήκες εργασίας που προσφέρει μια πόλη σαν την Αθήνα στο επάγγελμά σας;

Audo architects: Οι αντικειμενικές δυσκολίες της άσκησης του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα σε μια πόλη σε κρίση όπως η Αθήνα είναι λίγο-πολύ γνωστές: συρρίκνωση του αντικειμένου, μείωση των μέσων, υποβάθμιση των όρων εργασίας. Δεν αποτελούν όμως πραγματικά αποτρεπτικό παράγοντα για εμάς. Το γραφείο των AUDO δημιουργήθηκε ως απάντηση σε αυτές τις συνθήκες και επιδιώκει μέσω της συνεργασίας των μελών του να συνεχίσει την πρακτική υπεράσπιση της παραγωγής χώρου με υψηλή ποιότητα και αισθητική ενάντια στο υπάρχον αρνητικό κλίμα.

Hiboux: Στην Αθήνα το αρχιτεκτονικό αντικείμενο είναι αρκετά περιορισμένο και με μια επιπλέον συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια. Αυτή η συνθήκη δημιουργεί ενίοτε μια ασφυξία, η οποία μας δημιουργεί την ανάγκη μιας αλλαγής παραδείγματος. Με την έννοια του παραδείγματος εννοούμε την κοινή παραδοχή του πως λειτουργεί η αγορά μέχρι τώρα. Αυτό μας προκαλεί μια έντονη κινητικότητα, μια διάθεση επινόησης, μια αναζήτηση με σκοπό την «διαφυγή» προς ένα νέο παράδειγμα το οποίο αναζητούμε και προσπαθούμε να αφουγκραστούμε. Π.χ.: κάθε έργο που μας έρχεται με τους όρους της αγοράς, έχουμε απέναντι του μια διάθεση για hijack του αντικειμένου, μια διάθεση να συμπαρασύρουμε τον χρήστη στην έρευνα. Τι θα μπορούσε εάν… Αυτή την έρευνα (της διεύρυνσης του αντικειμένου) επιχειρούμε να εξελίξουμε μέσω της εμπλοκής μας στην εικαστική ομάδα Errands ή της συμμετοχής μας σε residencies.
Στην προσπάθεια λοιπόν να συμπαρασύρουμε τον χρήστη στην έρευνα επιδιώκουμε οποιαδήποτε συνθήκη συνάντησης. Όπως το Arch points, το Open House που έγινε πρόσφατα, το φεστιβάλ βραδύτητας που οργανώσαμε πριν δυο χρόνια...

Διοφάντου6: Έχει καθαρό μετρό, γρήγορο ίντερνετ και ωραία καφέ. Δεν έχει λογική, στόχους και ησυχία.

 

 


Πώς αποφασίσατε να λάβετε μέρος στη δράση του Arch Points και τί ελπίζετε να προκύψει μέσω της συμμετοχής σας;

Audo architects: Η πρόσκληση ήρθε από την ομάδα των 4Κ και ήταν αμέσως σαφές ότι πρόκειται για έναν θεσμό που γεννιέται και δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε. Η συμμετοχή μας στο τριήμερο ελπίζουμε να εμπλουτίσει εκατέρωθεν, το γραφείο μας και τους επισκέπτες, με γνώσεις τόσο για τον σχεδιασμό και την παραγωγή του χώρου όσο και για την οπτική των κατοίκων του.

Hiboux: Αρχικά λάβαμε αυτήν την πρόσκληση απ' τους 4Κ με το όραμα τους να ενώσουν νέα γραφεία σε ανοιχτές διαδρομές. Μας φάνηκε πολύ ζωντανό εγχείρημα και θέλαμε να είμαστε μέρος του. Έχει ήδη προκύψει μια πολύ ζεστή αίσθηση συνεργασίας και δυναμικής μεταξύ μας. Μια κοινότητα που ενισχύεται.
Ως προς την δράση σκεφτόμαστε ότι συνάδει με την λογική της συνάντησης που είπαμε παραπάνω. Δημιουργεί ένα ανοιχτό σύστημα. Με την συμμετοχή μας ευελπιστούμε να τροφοδοτήσουμε την προσέγγισή μας στον μοναδικό τρόπο κατοίκησης του κάθε ανθρώπου, στην υποκειμενικότητα του ζητήματος του χώρου.

Διοφάντου6: Μας αρέσει να μοιραζόμαστε τις ιδέες μας έξω από το περιορισμένο αρχιτεκτονικό περιβάλλον, να παρατηρούμε τις αντιδράσεις έξω από το χώρο. Ελπίζουμε να έχει ενδιαφέρον αυτός ο διάλογος.

 


Πιστεύετε πως το Arch Points θα φέρει τους κατοίκους της Αθήνας σε ουσιαστική επαφή με τα κτίριά της, την αρχιτεκτονική τους αλλά και μ’ εσάς τους ίδιους;

Audo architects: Η διοργάνωση Arch Points συνεισφέρει ενεργά στην αποκατάσταση της σχέσης ανάμεσα στους παραγωγούς της αρχιτεκτονικής και τους χρήστες της. Με την απλότητα της βόλτας στην πόλη, της ξενάγησης, της φιλοξενίας και της γνωριμίας με τα πρόσωπα που παράγουν ή αναλύουν τον αστικό χώρο δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους της Αθήνας να ξανα-δούν το χώρο τους αλλά και το χώρο γενικά χωρίς την απόσταση του θεάματος.

Hiboux: Οι διαδρομές του Arch points ειναι μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να ακολουθήσει αρχιτέκτονες οδηγούς. Δηλαδή με μεσολαβημένη γνώση να προσεγγίσει προοπτικές και ζητήματα της πόλης. Σίγουρα αυτό ανοίγει δρόμους συσχέτισης με το περιβάλλον που ζούμε, την πόλη δηλαδή.
Άλλωστε ζούμε συνέχεια μέσα στην αρχιτεκτονική, την πολεοδομία κ τις λοιπές τέχνες του χώρου και είναι μια ευκαιρία να τις προσεγγίσει το κοινό υπό ένα άλλο βλέμμα. Ευελπιστούμε με το άνοιγμα των χώρων μας, των χώρων όπου δουλεύουμε δηλαδή, να μπορέσει το κοινό της Αθήνας να γνωρίσει και να αλληλεπιδράσει και με μας, τους επαγγελματίες του σχεδιασμού της αρχιτεκτονικής, της πόλης.


Διοφάντου6: Τα γραφεία, οι αρχιτέκτονες και τα κτίρια αποτελούν τα «εκθέματα» του Arch Points. Απαιτείται χρόνος και προσοχή για να ανακαλύψεις τις κρυμμένες αξίες του καθενός. Το Arch Points, είναι μια πρώτη γεύση.

 

 


http://www.tesserakappa.gr/
http://www.a-u-d-o.com/
http://hiboux.gr/
http://diofantou6.tumblr.com/


Επισκεφθείτε τη σελίδα του Arch Points και ενημερωθείτε αναλυτικά για το πρόγραμμα, τις διαδρομές και τα αρχιτεκτονικά γραφεία που συμμετέχουν.

Έμιλυ Καποθανάση

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.