Πως να μην κοιμηθείτε ήσυχα στην πόλη του Γιώργου Χιώτη

Πως να μην κοιμηθείτε ήσυχα στην πόλη του Γιώργου Χιώτη

Ο πρωταγωνιστής της παράστασης «Η πόλη ή πως να κοιμηθείτε ήσυχα», Γιώργος Χιώτης μιλάει στο debop.gr για την σχέσε θεάτου και αστικού κόσμου αλλά και τι σημαίνει να είσαι ηθοποιός στην Ελλάδα σήμερα.

Τι πραγματεύεται η παράστασή σας, ποιός είναι ο θεματικός άξονας πάνω στον οποίο κινείται;

Τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης πόλης, ιδίως όπως διαμορφώνεται από τους ανθρώπους της. Το στοίχημα για όσους συμμετέχουμε στην παράσταση αφορά το πως εμείς αντιλαμβανόμαστε αυτό που σήμερα θεωρούμε σύγχρονη πόλη. Εντός αυτού του πεδίου μας απασχολεί πως διαγράφονται τα βιώματα και η πορεία μιας συγκεκριμένης κοπέλας, η οποία έχει τον πλέον διαπεραστικό ρόλο και η οποία δεν μπορεί να αναπνεύσει μέσα σε έναν κόσμο πνιγηρό κοινωνικά και πολιτικά. Θεματολογικά βασιζόμαστε στο έργο  “Υπό Έλεγχο” του Γάλλου Φρεντερίκ Σόνταγκ το οποίο διαπραγματεύεται την έννοια της δυστοπίας όπου ελέγχονται τα πάντα. Η διαφορά με την κλασική οργουελική έννοια εδώ είναι πως η δυστοπία αποτυπώνεται με κωμικό περισσότερο τρόπο και με μια κειμενική ευελιξία που σου επιτρέπει να χρωματίσεις το δικό σου σύμπαν.

Υπήρχε και στο αρχικό έργο ο κομβικός ρόλος της πρωταγωνίστριας ή εστιάσατε συγκεκριμένα εσείς;

Υπήρχε ένας ρόλος, ωστόσο δεν θα λέγαμε ότι είναι διαπεραστικός ο αρχικός χαρακτήρας, παραλάμε κάτι πιο θραυματικό στα χέρια μας. Αναδείξαμε τον συγκεκριμένο ρόλο, αναδιαμορφώσαμε αυτό το κειμενικό θραύσμα που αντιπροσωπεύει αυτός ο χαρακτήρας αλλά όχι επί τούτου, με έννοια επικαιρότητας. Σε πρώτο χρόνο έχει να κάνει η εκλογή αυτή με το τι άγγιξε περισσότερο τον σκηνοθέτη μας Παναγιώτη Γκιζώτη και πως έπειτα το πλαισιώσαμε σκηνικά και υποκριτικά, φωτίζοντάς τον. Μας συγκίνησε λοιπόν ένα κοινό σημείο αναφοράς περισσότερο, αυτή η φιγούρα ξεχωρίσαμε το αληθινό στοιχείο που διαπερνά αυτό το σύμπαν.

 

Το πιο δύσβατο κομμάτι στη διαδικασία της παράστασης αυτής ποιό ήταν θεωρείς για εσένα προσωπικά και γενικότερα;

Υπάρχει μια αποσπασματική αφήγη το έργο, οπότε η γλώσσα του έχει μια ιδιομορφία. Η δυσκολία αφορά ποιό είδος αφήγησης επιλέγεθς να συγκροτήσεις. Υπαρχει πέρα από τον γραμμικό, κλασικό τρόπο αφήγησης και η μορφή του αστερισμού, θα σου δείξω έναν κόσμο θραυσμάτων ως αστερισμό. Και μόνο ως στοίχημα αυτό, αυτή η επιλογή που αφήνεις να κληροδοτηθεί στον θεατή, είναι ένα στοίχημα πολύτιμο. Ακόμη κι αν δεν έχει συμβεί αυτή η συνάντηση αυτή μεταξύ θεατή και θεατρικού δρώντα είναι ό,τι σε κάθε περίπτωση θα πέσουμε γενναία.

 

Info:

«Η πόλη ή πώς να κοιμηθείτε ήσυχα»

Σύλληψη, σκηνοθεσία: Παναγιώτης Γκιζώτης
Δραματουργία: Παναγιώτης Γκιζώτης, Μαρίνος Ευτυχίου
Μουσική: Δημήτρης Ροΐδης
Βίντεο, φωτογραφίες: Γιάννης Παπαγεωργίου
Σκηνογραφία: Μαίρη Βασιλάκη
Κοστούμια: Στέβη Πάχη
Φωτισμοί: Χρήστος Μπαλαγιάννης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνος Ευτυχίου
Επικοινωνία: Μαριάννα Ράντου
Εμφανίζονται στο βίντεο: Μανώλης Μαυροματάκης, Άρης Μπαλής, Γκαλ Ρομπίσα, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Αγγελίνα Τερσενίδου, Αγγελική Τόμπρου

Παίζουν: Μαρία Καραγκιοζίδου, Δημήτρης Ροΐδης, Γιώργος Χιώτης

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή 19, 20, 21, 26, 27, 28 Απριλίου στις 21.00

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.