Οι SOCIAL WASTE στο debόp!

Οι SOCIAL WASTE στο debόp!

Οι Social Waste μετά από δύο χρόνια αποχής φορτώνουν γκάιντες, λαούτα, μπαγλαμάδες, αρχαίες και ποντιακές λύρες και ξεκινούν μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία.

Τύμπανα, ποντιακή λύρα, γκάιντα, λαούτο, μπάσο και τρία μικρόφωνα που ραπάρουν ασταμάτητα οργώνοντας τη σκηνή, δεν είναι δα και πολύ συνηθισμένο φαινόμενο ούτε στην εγχώρια ούτε και στην ευρωπαϊκή μουσική σκηνή, ειδικά όταν οι στίχοι και οι μουσικές που τους συνοδεύουν, έχουν αυτή την ιδιαίτερη, μεσογειακή αλλά και παγκόσμια ταυτότητα που χαρακτηρίζει τους Social Waste και το χιπ χοπ της Μεσογείου τους. Σε αυτό άλλωστε και έγκειται και η μοναδικότητα αυτής της μπάντας.

Σε τι φάση βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή;

Κλείνουμε μια σειρά από καλοκαιρινές συναυλίες, πάνω από 15, που μας έφεραν από την Κρήτη μέχρι την Καβάλα. Παίξαμε τα τραγούδια του τελευταίου μας δίσκου, που δεν προλάβαμε να παρουσιάσουμε όπως θα θέλαμε όταν κυκλοφόρησε λόγω των λοκντάουν, και πλέον ετοιμαζόμαστε να ανασκουμπωθούμε. Να μπούμε στο στούντιο και να γράψουμε καινούρια τραγούδια….

 

Υπάρχει στην Ελλάδα μια συμπαγής σκηνή όπου οι καλλιτέχνες και τα σχήματα αλληλοϋποστηρίζονται;

Δεν ξέρουμε αν είναι συμπαγής η σκηνή (ποια σκηνή;), σίγουρα εμείς δεν έχουμε αντιμετωπίσει έχθρες σαμποτάζ κ.λπ. Και όσο μπορούμε βοηθάμε και τα καινούρια γκρουπ όταν μας ζητούν συμβουλές, όντας παλαιότεροι και πιο έμπειροι.

Κοιτώντας το παρελθόν, το παρόν έχει επιβραβεύσει τις προσδοκίες και τους κόπους σας

Μετά από ...20 χρόνια θα λέγαμε πως έχουμε ξεπεράσει τις προσδοκίες μας.

Δεν περιμέναμε 20 χρόνια πριν ότι κάποτε θα παίζαμε σε μια σκηνή με μουσικούς που παίζουν μεσογειακά όργανα, λαούτα, λύρες, γκάιντες κ.λπ. και εμείς θα ραπάρουμε από πάνω! Δεν υπήρχε και ποτέ κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, ίσως δεν υπάρχει ούτε και στην Ευρώπη. Οπότε μάλλον τις ξεπεράσαμε τις προσδοκίες μας!

Πώς διατηρείται η συνοχή σε ένα σύνολο πολλών ατόμων;

Δεν υπάρχει συνταγή, Εμείς προσπαθούμε να τηρούμε το δόγμα «από τον καθένα ανάλογα με τις δεξιότητές του, στο συγκρότημα ανάλογα με τις ανάγκες του». Δεν είμαστε όλοι το ίδιο καλοί σε όλα, δεν είμαστε μια μπάντα που αποτελείται «από τους καλύτερους» σε αυτό που κάνουν και τέτοια. Κάποιοι το ‘χουν καλύτερα με το στίχο, άλλοι με τη σύνθεση, άλλοι με τα οργανωτικά. Βάζει ο καθένας ό,τι δεξιότητα έχει, και απο τη σύνθεση αυτών των δεξιοτήτων προκύπτουν οι Social Waste.

Πώς χαρακτηρίζετε τη μουσική σας;

Εμείς την ονομάζουμε Το ΧιπΧοπ της Μεσογείου. Έχει τη ρυθμική απαγγελία στίχου που είναι μέρος της κουλτούρας του χιπ χοπ, συνοδεύεται όμως από ζωντανή (και όχι προηχογραφημένη) μουσική η οποία έχει μεσογειακά χαρακτηριστικά και παίζεται από όργανα της λεκάνης της Μεσογείου. Οι θεματικές μας προσπαθούμε βέβαια να είναι και παγκόσμιες, glocal, που λένε και οι ανθρωπολόγοι, global/local συγχρόνως τοπικές και παγκόσμιες.

Πείτε μας μια αστεία ιστορία από συναυλία.

Μια φορά στο Βερολίνο, μπερδέψαμε το σπίτι που μας φιλοξενούσε με ένα...άλλο. Μάλιστα μπήκαμε και μέσα, το πήραμε χαμπάρι και τρέχαμε μετά να φύγουμε. Σχεδόν διάρρηξη!

Πείτε μας μια ενδιαφέρουσα ιστορία για το πώς γράφτηκε ένα κομμάτι σας.

Το Ποτοσί ένας φίλος το ονομάζει Χιπ Χοπ μάθημα πολιτικής οικονομίας, με ιστορικές διαστάσεις και αναφορές που ξεκινούν απότο 16ο αιώνα και το ορυχείο ασημιού του Ποτοσί, και φτάνουν μέχρι τη Χαλκιδική και την εξόρυξη χρυσού σήμερα. Μάλιστα τα έβαλε μαζί μας η εν λόγω πολυεθνική εταιρεία εξαιτίας αυτού του τραγουδιού.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας δικό σας τραγούδι;

Ε, ο καθένας μας έχει διαφορετικό!

Οι αναφορές σας στη λογοτεχνία και την ποίηση είναι ξεκάθαρες. Αναφέρετε κάποιες επιρροές που προέρχονται τόσο από τη λογοτεχνία, την ποίηση και τη μουσική, όσο και από οτιδήποτε άλλο.

Εντάξει είμαστε άνθρωποι που διαβάζουν, ενδιαφέρονται για την πολιτική, την κοινωνία, τη λογοτεχνία, τις τέχνες, κάποιοι από εμάς περισσότερο και άλλοι λιγότερο, δεν ισχύει σε απόλυτο βαθμό για όλους, μη φανταστείτε. Αλλά όλο αυτό βρίσκει διέξοδο και στα τραγούδια μας. Θα βρεις αναφορές από τον Μάρκες, το Νερούδα, τον Αναγνωστάκη, το Μοντιλιάνι, το Χικμέτ, μέχρι τον Υποδιοικητή Μάρκος των Ζαπατίστας.

Για ποιον λόγο πιστεύετε ότι ο Χρόνης Μίσσιος «μιλάει» τόσο πολύ στους αναγνώστες και συνεχίζει να εμπνέει;

Γιατί έζησε τη σύγχρονη πολιτική ιστορία αυτού του τόπου στο πετσί του, και γράφει για αυτή του την εμπειρία με τρόπο άμεσο και ειλικρινή. Γι αυτό και τον κάναμε τραγούδι!

Πόση σημασία έχει στο τέλος κάθε κομμάτι μιας παρουσίας (π.χ. τα σκηνικά σε μια συναυλία, το logo κτλ.), μιας και τα δικά σας γνωρίσματα είναι χαρακτηριστικά και αξιοπρόσεκτα;

Είναι μέρος του «πακέτου» που συνοδεύει τη μπάντα και, εντάξει το πιο σημαντικό κομμάτι είναι το τραγούδι, αλλά θέλουμε να το παρουσιάζουμε με ένα αισθητικά ικανοποιητικό τρόπο. Τα γραφιστικά ας πούμε τα κάνει ο Γιάννης ο Οικονομάκης απότην πρώτη εμφάνιση της μπάντας μέχρι και σήμερα.

Υπάρχουν ονόματα που ξεχωρίζετε από τη σύγχρονη ελληνική σκηνή;

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου σίγουρα, οι Χαΐνηδες, και άλλοι άνθρωποι που κάνουν αξιοπρεπώς αυτό που διάλεξαν να κάνουν.

Έχετε περιοδεύσει στο εξωτερικό. Ποια ήταν η αίσθηση όταν βρεθήκατε σε άλλους τόπους;

Έχουμε ναι. Έχουμε παίξει από τη Γερμανία μέχρι τη Νορβηγία, ιδιαίτερες εμπειρίες όλες. Εκεί υπάρχει η αδυναμία της γλώσσας, το ραπ είναι κατά μεγάλο ποσοστό στίχος και αν ο άλλος δεν τον καταλαβαίνει, αν δεν έχει και τις ανάλογες πολιτισμικές αναφορές -δεν είναι μόνο γλωσσική η μετάφραση που πρέπει να κάνει, είναι και πολιτισμική – είναι δύσκολο να αντιληφθεί πλήρως τα τραγούδια μας. Αλλά με αυτό πορευόμαστε, δεν τραγουδάμε στα αγγλικά ή τα ισπανικά ή τα κινέζικα να έχουμε πρόσβαση σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρώπινου πληθυσμού. Η μουσική μας κάπως καλύπτει αυτό το κενό.

Πιστεύετε ότι το ελληνικό κοινό έχει ανοιχτούς ορίζοντες;

Ελπίζουμε πως ναι!!!

Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια;

Όπως σας είπαμε και νωρίτερα, πλέον ετοιμαζόμαστε να ανασκουμπωθούμε. Να μπούμε στο στούντιο και να γράψουμε καινούρια τραγούδια…

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.