Οι προσωπικές οπτασίες του Steve Bart

Οι προσωπικές οπτασίες του Steve Bart

Σκηνοθέτης και συγγραφέας, ο Steve Bart, παρουσιάζει στη συλλογή διηγημάτων «Προσωπικές Οπτασίες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος ιστορίες, οι οποίες αντλούν έμπνευση από στίχους των Κατσιμίχα δίχως να αποτελούν μονοσήμαντες διασκευές των τραγουδιών τους. Με αφορμή έναν στίχο, έναν τίτλο ή ακόμα και κάποιον χαρακτήρα αναπτύσσεται μια νέα αφήγηση.

Γιατί ο τίτλος «Προσωπικές Οπτασίες» και από που εκκινεί η ανάγκη για γραφή;

Γράφω από τα 15 μου, στίχους που βασιζόντουσαν σε προυπάρχουσαν μουσικές, λειτουργούσα πάντοτε με ήχο. Κάποια στιγμή πέρασα στο κείμενο και όταν οι κουμπάροι μου έλειπαν ταξίδι και μου ζήτησαν να τους στείλω ένα κείμενό μου για να τους συνοδεύει στο road trip τους στην Ιταλία. Γράφω την ιστορία, τους τη στέλνω, τους άρεσε και τους έγραψα κι άλλες ιστορίες να συνοδεύουν το ταξίδι τους. Κάποια στιγμή ο κουμπάρος μου -και εξαιρετικός μουσικός- Θανάσης Χουλιαράς μου είπε πως εδώ υπάρχει ένα μουσικό αξιοποιήσιμο, πράγμα που το ήθελα από παιδί αλλά με τρόμαζε δεν κρύβω η συγκριτική συνύπαρξη με τους μεγάλους.

Και έτσι «σκάβοντας» έναν όγκο εκατοντάδων πραγμάτων καταλήγουμε συνολικά στις 14 ιστορίες που βλέπουμε στο βιβλίο. Ο τίτλος προήλθε εξαιτίας της αγάπης μου για την μουσική των αδερφών Κατσιμίχα, τους οποίος λατρεύω, και από τους οποίους έχω δανειστεί και τις επιμέρους ονομασίες των κεφαλαίων, ακριβώς επειδή ο κόσμος τους λειτουργεί σαν έναυσμα. Όταν μαζεύτηκε το υλικό και λόγω της μουσικής αυτής χροιάς που έχουν τα κείμενα θεώρησα πως ο «Μετρονόμος», που έχει μια εξαιρετική ιστορία μουσικών εκδόσεων ήταν η καταλληλότερη επιλογή.

Το μοτίβο σου εμπεριέχει έντονα την έννοια της βροχής και της κάθαρσης γενικότερα. Παράλληλα οι ήρωες σου είναι καθημερινοί, απτοί. Σε απασχόλησε εξαρχής μια τέτοια ισορροπία;

Όταν ξεκινάω να γράφω δεν έχω στο μυαλό μου την ιστορία, έχω μια πρόταση από την οποία θα ξεκινήσω, μια ατάκα, από την οποία θα πιαστώ και δουλεύω αυτόματα τη γραφή μου. Κατόπιν ξεπροβάλουν χαρακτήρες και διάλογοι, τους οποίους μετά επεξεργάζομαι.

Υπάρχουν ιστορίες τις οποίες ξεχωρίζει και στις οποίες επανέρχεσαι;

Υπάρχει μια ιστορία που την έχω μετατρέψει σε σενάριο για ταινία μικρού μήκους. Είναι το «Κατερινάκι» αυτή η ιστορία, ενέχει το ζήτημα της εκδίκησης και αφορά το ζήτημα των γυναικοκτονιών το οποίο δυστυχώς παραμένει επίκαιρο. Αγαπώ πολύ επίσης αυτή την ιστορία με το κορίτσι που μαζεύε τα φύλλα της, εμπνευσμένη από μια ταινία του 1910 η οποία ανήκε και στην πρώτη γυναίκα σκηνοθέτιδα.

 

Βρίσκεις καταγωγικά ίχνη στη γραφή σου και αν ναι ποια;

Υπάρχουν έντονα τα αποτυπώματα του Λουντέμη και του Καζαντζάκη μέσα μου. Περισσότερο του πρώτου ως πιο σύγχρονου, ο δεύτερος λειτουργούσε και αρχετυπικά, σε επίπεδο μορφών. Θα ξεχώριζα κύρια και ενσυνείδητα αυτούς τους δύο πραγματικά σπουδαίους ως πόλους αναφοράς και επιρροής για μένα.

Γιατί Steve Bart αλήθεια;

Όταν ταξίδεψα στην Αμερική με τους δικούς μου το Σταμάτης που είναι το πραγματικό μου όνομα έγινε Steve, καθότι το Σταμ δεν μπορούσε να μεταφραστεί τότε για να αντιστοιχίσει σε κάτι άλλο αμερικάνικο. Βάλε και το Bart ως σύντομη εκδοχή του επωνύμου μου που είναι Μπαρτατίλας και έχεις την απάντηση.

Με τη συλλογή ολοκληρωμένη πια, ποιό είναι το επόμενο σχέδιό σου συγγραφικά;

Ετοιμάζω ένα μυθιστόρημα, έχω βρει την βασική ιδέα, τον άξονα επί του οποίου θα κινηθώ και μένει να κάτσω να το γράψω. Η πλοκή είναι ολοκληρωμένη στο μυαλό μου και όταν μπω σε διαδικασία γραφής θα προσθέσω όλα τα ψύγματα που θα αναδειχθούν εκείνη την ώρα.

Και με την ταινία μικρού μήκους στην οποία αναφέρθηκες τι σχεδιάζεις;

Έχω γράψει το σενάριο, έχω καταθέσει στα Μικροφιλμ της ΕΡΤ την πρόταση και αναμένω έγκριση. Σκηνοθετώ εγώ και ο προαναφερθέντας Θανάσης Χουλιαράς, με τον οποίο ανακαλύψαμε ότι συνεργαζόμαστε και στον φακό άψογα. Άξονας όπως προανέφερα το «Κατερινάκι» και η ιστορία του αλλά με την απαραίτητη προσαρμογή για τους κώδικες του σινεμά.

Η συλλογή διηγήμάτων «Προσωπικές Οπτασίες» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος

Για την ευγενική παραχώρηση φωτογραφικού υλικού ευχαριστούμε τον Γιάννη Παπαΐωάννου και το Olafaq.gr.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.