Οι ομάδες του φετινού In Progress Feedback Festival στο deBόp

Οι ομάδες του φετινού In Progress Feedback Festival στο deBόp

Tο In Progress Feedback Festival (IPFF), το φεστιβάλ-θεσμός του Κινητήρα, επιστρέφει για όγδοη χρονιά στις 18 και 19 Μαρτίου. Η θεματική ομπρέλα του IPFF για τη φετινή χρονιά είναι ο Έρωτας: η αναγκαιότητά του ως επανάσταση και κινητήριος δύναμη για αντίσταση. Καλλιτέχνες και ομάδες χορού και θεάτρου παρουσιάζουν στο κοινό έργα τους που βρίσκονται σε δημιουργική διαδικασία, δοκιμάζοντας τις σκέψεις και τις ιδέες τους. Ερχόμενοι σε άμεση επαφή με τους θεατές, που συμμετέχουν ενεργά στο τέλος κάθε παράστασης μέσα από δημιουργικές συζητήσεις, ερωτηματολόγια και άλλους ευφάνταστους τρόπους ανταλλαγής ιδεών, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν το feedback που θα τους οδηγήσει σε μια μελλοντική ολοκληρωμένη παράσταση. 

Για να πάρουμε μια γεύση από τις ομάδες και τα έργα που πρόκειται να παρακολουθήσουμε, τους ζητήσαμε να μοιραστούν μαζί μας μια φωτογραφία που να απεικονίζει μια στιγμή της παράστασής τους, κατά την οποία συντελείται η επανάσταση που έχει προκαλέσει ο έρωτας και τους ρωτήσαμε:

1) Αν έπρεπε να περιγράψετε τι είναι ο έρωτας με μία λέξη, ποια θα χρησιμοποιούσατε;

2) Πολλές φορές, ενώ είμαστε περιτριγυρισμένοι από πολλούς ανθρώπους, νιώθουμε μόνοι. Ποια είναι η ευθύνη του έρωτα για αυτό; Με άλλα λόγια, όπου δεν υπάρχει έρωτας, υπάρχει μοναξιά;

Η απαντήσεις που δόθηκαν είναι όλες ξεχωριστές. Κάντε scroll down και απολαύστε τις!

Ομάδα Almalibre.co - Αναστασία Μπρουζιώτη

 

Λίγα λόγια για τη φωτογραφία...
Η επανάσταση στον έρωτα δεν έχει μία μορφή αλλά πολλές. Ένας τρόπος για να αποδοθεί εμπεριέχοντας όλες τις πιθανές μορφές της είναι μέσω της έντονης κίνησης που προκαλείται ανάμεσα σε δύο σώματα λόγω της συνεχόμενης επαφής τους. Μία κίνηση μπορεί να μοιάζει με σύγκρουση και ένωση ταυτόχρονα, δύο δράσεις που εναλλάσσονται συνεχώς στον ερώτα.

Απαντήσεις:

1) Φωτιά

2) Όταν δεν υπάρχει έρωτας, υπάρχει η αναζήτηση του έρωτα. Όταν δεν υπάρχει έρωτας, υπάρχει η παραίτηση από τον έρωτα. Όταν δεν υπάρχει έρωτας, υπάρχει η αποδέσμευση από τον έρωτα. Όταν δεν υπάρχει έρωτας, υπάρχει η απογοήτευση από τον έρωτα. Όταν δεν υπάρχει έρωτας, υπάρχει το αποτύπωμα του έρωτα. Όταν δεν υπάρχει έρωτας, υπάρχει η ανάμνηση του έρωτα. Όταν δεν υπάρχει έρωτας υπάρχει η ανάγκη του έρωτα. Όταν δεν υπάρχει έρωτας, υπάρχει η υποψία του έρωτα. Όταν δεν υπάρχει έρωτας υπάρχει μοναξιά, μα αν δεν υπήρχε η μοναξιά δεν θα υπήρχε και ο έρωτας.

Ομάδα A(r)CT - Ελένη Παπαϊωάννου

 

Λίγα λόγια για τη φωτογραφία...
Το κυριότερο σημείο της επανάστασης είναι η απόφαση και η συνειδητή πρωτοβουλία για αυτή. Όταν η ανάγκη του ενός συναντά την ελπίδα του άλλου και μαζί αρχίζουν να βαδίζουν προς την επανάσταση. Ο έρωτας έχει τη δύναμη να μας φέρνει πιο κοντά, να γινόμαστε ένα, όπως οι φωνές των ανθρώπων που μαζεύονται στους δρόμους διεκδικόντας τα ίδια θέλω.

Απαντήσεις:

1) Δύναμη

2) Ο έρωτας, ένα συναίσθημα που είτε απομονώνει είτε ενώνει. Ενίοτε, καταφέρνει και τα δύο. Ζώντας σε μία κοινωνία που αποσκοπεί στην συναισθηματική μας φυλάκιση και εκθείαση του ΕΓΩ, ο έρωτας μοιάζει με κάτι ριψοκίνδυνο και σχεδόν καταστροφικό. Ένα φως που προσπαθεί να φωτίσει τις γκρίζες ψυχές των ανθρώπων μιας πόλης μίζερης και μοναχικής. Παρασύροντάς τους σε καινούργια μονοπάτια, αδιέξοδα, με την ψευδαίσθηση της συντροφιάς. Καλώντας τους να ορίσουν τη δική τους πορεία και να επιλέξουν να ερωτευτούν τη φύση, τους ανθρώπους, τα χρώματα, τη μουσική, το χορό, τη ζωή. Ή να ζήσουν μόνοι, περιτριγυρισμένοι από τις μικρές φωτιές του έρωτα που φοβήθηκαν να αγγίξουν. Μέσα σε μία συνεχή πάλη μεταξύ του ΕΓΩ, του ΕΣΥ και του ΕΜΕΙΣ. Μέχρι να συνειδητοποιήσουν πως από τη στάχτη του έρωτα γεννιέται η μοναξιά και από αυτή τη μοναξιά μερικές φορές ξαναγεννιέται ο έρωτας.

Μαριέλα Νέστορα και Stephanie Felber

 

Λίγα λόγια για τη φωτογραφία...
Για να σκεφτούμε και να παράγουμε εναλλακτικές, υπενθυμίσεις, προτάσεις και ελπίδες, οι οποίες καθιστούν την καθημερινότητα (ακόμη κι αν μονο εφήμερα και ελαφρά) πιο πλούσια, αντλούμε δύναμη από την αγάπη. Τελικά  είναι η αγάπη που ενώνει τους ανθρώπους και  τους καλλιτέχνες, όπως και η αγάπη από/προς/μέσα στη δουλειά μας είναι ο χώρος στον οποίο επενδύουμε στο μαζί, στην ομαδικότητα, στη συντροφικότητα.

«Ολα τα πράγματα εμφανίζονται σ’ εμάς όπως εμφανίζονται σ’εμάς και τους είναι αδύνατο να εμφανιστούν διαφορετικά.»  Ουμπέρτο Εκο

Απαντήσεις:

1) Revolution

2) Αν ο έρωτας βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας, είναι επειδή απειλεί τον πυρήνα καταναλωτικού πολιτισμού μας. Όλα γύρω μας κατασκευάζονται για να μας κάνουν να ξεχάσουμε, ότι o έρωτας ειναι η πιο ζωντανή εκδήλωσή μας, η κοινή και πιο ζωτική δύναμη που έχουμε μέσα μας. Raoul Vaneigem

Ζωή Παπαδοπούλου

 

Λίγα λόγια για τη φωτογραφία...
«Ένα αόρατο άστρο ανάμεσά μας δημιουργεί την έλξη της σάρκας. Κι αυτή η έλξη τους ήρωες και τους αυτόχειρες, την τέχνη και το έγκλημα. Σαρώνοντας κάθε φραγμό, σαν την τέλεια επανάσταση.» Δημήτρης Βάρος

Απαντήσεις:

1) Έκρηξη

2) Όταν είμαστε πετριγυρισμένοι από πολλούς ανθρώπους αλλά νιώθουμε μόνοι, τότε αυτό σημαίνει κυρίως ότι δεν έχουμε χτίσει αληθινές σχέσεις με τους γύρω μας και τον εαυτό μας. Κάτι συμβαίνει μέσα μας, κάτι μας απασχολεί και δεν μας αφήνει να είμαστε παρόντες. Σαφώς ο έρωτας παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή μας. Οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση φιλική ή ερωτική, αν δεν είναι ουσιαστική και αν εμείς δεν είμαστε εκεί γιατί θέλουμε πραγματικά να μοιραστούμε σκέψεις και συναισθήματα, τότε πολύ πιθανόν αυτή η σχέση να μην μας γεμίσει και άρα τελικά να νιώθουμε μοναξιά. Η μοναξιά στη ζωή μας μπορεί να εμφανιστεί με ή χωρίς τον Έρωτα... Το σημαντικότερο για μένα είναι πάντα να προσπαθούμε να κάνουμε σχέσεις με βάθος και ουσία.

Ομάδα Scraps - Βασιλική Σκευοφύλαξ και Μάριος Σουγιουτζόγλου

 

Λίγα λόγια για τη φωτογραφία...
Έχετε την καρδιά στο στήθος σας -Άρχοντα -είναι στην ίδια θέση με τη δική μου; -λίγο αριστερά; -ανησυχεί -αν ίσως ξυπνήσει τη νύχτα -κι αντικρίσει τον εαυτό της -είναι τύμπανο; -τραγούδι η ίδια για τον εαυτό της;

Απαντήσεις:

1) Αναμονή

2) {1695}

Υπάρχει μοναξιά του χώρου
Και μοναξιά των θαλασσών
Και μοναξιά θανάτου, κι όλες
Μοιάζουν εσμοί πρωτευουσών

Μπροστά στο πολικό τοπίο
-μια περατή απεραντότης-
Εκεί που η ψυχή ανοίγει
Και δέχεται τον εαυτό της.

Μετάφραση: Δ. Καψάλης

{L 248} Προς άγνωστο παραλήπτη

«Έχετε την καρδιά στο στήθος σας-Άρχοντα- είναι στην ίδια θέση με τη δική μου;- λίγο αριστερά;-ανησυχεί- αν ίσως- ξυπνήσει τη νύχτα- κι αντικρύσει τον εαυτό της- είναι τύμπανο;- τραγούδι η ίδια για τον εαυτό της;»         

Μετάφραση: Ε. Σόφρας

Ομάδα Φ/2 - Βαρβάρα Μπαρδακά και Φώτης Τσαλουμάς

 

Λίγα λόγια για τη φωτογραφία...
Mια εύθραυστη στιγμή όπου δύο οντότητες ενώνονται σε ελάχιστο χρόνο. Η ορμή είναι η αφορμή να χτιστεί η εμπιστοσύνη. Αυτή θα διατηρήσει το κάθε επακόλουθο αυτού του στιγμιαίου γεγονότος: της δημιουργίας ενός κοινού χώρου, χρόνου και το κίνητρο για την διατήρησή του. Κάπως έτσι αποκτά διάσταση καθετί καινούργιο. Ακαριαία.

Απαντήσεις:

1) Momentum

2) Ο έρωτας αποτελεί την έλξη μεταξύ σωμάτων, ιδεών ή οτιδήποτε άλλου. Για κάποιους ο «Έρως» είναι ένας άνθρωπος, για άλλους η τέχνη τους. Όπου δεν υπάρχει έρωτας, δεν υπάρχει μοναξιά, υπάρχει η μοναχικότητα του παρατηρητή. Ο «Έρωτας» δίνει κίνητρα να συνεχίζεις, ενώ η μοναχικότητα αποτελεί μια εσωτερική αναζήτηση. Το καθένα έχει τη θέση του στο χρόνο και στη διαδικασία της διαδοχής. Κάπως έτσι εξελισσόμαστε.

Ομάδα Yellow - Μαρία Ζαχαρογιάννη

 

Λίγα λόγια για τη φωτογραφία...
Μέσα σε ένα συνονθύλευμα σκέψεων γεγονότων και μεταλλάξεων συμβαίνει η καταγραφή μιας μετατόπισης της συνθήκης, όπου ό, τι είναι, είναι πάλι με ή χωρίς, με έρωτα χωρίς έρωτα με πόλεμο χωρίς πόλεμο, η επανάσταση συντελείται την στιγμή της μετάλλαξης και αποθηκεύεται μέσα μας σαν κύτταρο. Μετά επιμένει, και ο έρωτας είναι πια παρόν σε ιστορικό πλαίσιο ακόμα και αν συμβαίνει μέσα σε ένα απομονωμένο ποτάμι.

Απαντήσεις:

1) Συνθήκη - ατέλεια, προς μια εξιδανίκευση μέσω συνδιαλλαγής

2) Πέρα από τα εξιδανικευμένα πλαίσια του έρωτα του πρίγκιπα με το άσπρο άλογο, ζούμε την συνθήκη έρωτας καθημερινά, αγαπώντας τον ήλιο, το χαμόγελο, την φιλία, την μητέρα. Ο έρωτας ιδανική τέτοια συντροφιά απευθύνεται στον άλλο -εγώ, που μετά από τα στάδια του έρωτα- πυροτέχνημα, του έρωτα- της μιας βραδιάς και του έρωτα- αγάπη, βρίσκουμε την ισορροπία μεταξύ του εγώ και του άλλου- όλον. Μέσα από τα πολλά πρόσωπα του άλλου που είναι ένα, είναι ο δρόμος της επαλήθευσης του εγώ, εγώ ίσον ο άλλος. Η μοναξιά συντελείται όταν δεν έχει συμβεί η ένωση εγώ- άλλος, όλον, όταν κυκλοθυμικά γυρίζουμε γύρω από τον ανεπαρκή εαυτό, όταν δεν γυρίζουμε τα μάτια μας προς τα έξω, προς τις αδυναμίες άλλων υποκειμένων, προς τον κόσμο.

Σας ευχαριστούμε όλους και όλες πολύ!

Περισσότερα για το In Progress Feedback Festival εδώ

Ιωάννα Γεωργιτσέα

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.