Οι Halftwin Brother ξεδιπλώνουν τους εαυτούς και τα όνειρά τους στο deBόp

Οι Halftwin Brother ξεδιπλώνουν τους εαυτούς και τα όνειρά τους στο deBόp

Τους έμαθα μέσω κοινής παρέας . Όταν τους άκουσα, μου έβγαλαν μια νεανική ξενοιασιά και έφεραν στο μυαλό μου τον εαυτό μου όταν ξεκίνησα να παίζω σε μπάντες και τα όνειρα που έκανα. Μου κέντρισε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον με το ΕP Summertime  που έβγαλαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και ήθελα να τους μάθω περισσότερο. Σε μια εποχή που η τέχνη βάλλεται και η προβολή του πολιτισμού είναι ελάχιστη, η απάντηση θα έρχεται πάντα από τα υπόγεια, τα προβάδικα, τα δωμάτια και εκεί που πραγματοποιούνται ζυμώσεις. 

 

- Πώς δημιουργήθηκε το γκρουπ;
Η ιδέα του συγκροτήματος ξεκίνησε ως one man project, με πρώτη δουλειά το άλμπουμ One-Star. Στην πορεία για τις ανάγκες των live σχηματίστηκε η μπάντα. Είμαστε οι : Άλεξ Σπύρου (κιθάρα, φωνή), Ελένη Βρυώνη (πλήκτρα, φωνή), Άρης Θεοχάρης (κιθάρα), Πάνο Σπανός (μπάσο) και Nordi (τύμπανα). Στη συνέχεια, προχωρήσαμε και σε συλλογικό songwriting και νέες δουλειές μαζί.

- Γιατί αυτό το όνομα;
Το όνομα προέρχεται από δύο μεγάλες επιρροές, το άλμπουμ Twin Fantasy των Car Seat Headrest, και το κομμάτι Two Headed Boy των Neutral Milk Hotel,  τα οποία συστήνουμε και ανεπιφύλακτα στον αγαπητό αναγνώστη. Περιληπτικά, αυτό που προσπαθούσαμε να περάσουμε μέσα από το όνομα είναι η κατάσταση, στην οποία κανείς μπορεί να αγαπιέται τόσο πολύ από κάποιον ώστε να εκφράζονται και να μοιράζονται τη ζωή τους μαζί σαν αδέρφια. Αυτή είναι η εξήγηση που έχουμε δώσει εμείς. Αποκτά μεγαλύτερη ακρίβεια για κάποιον αν έχει επίγνωση των δύο έργων που αποτέλεσαν επιρροή γι’ αυτό το όνομα.

- Ποιες είναι οι επιρροές σας;
Έχουμε πέντε μουσικούς που τους θεωρούμε ως κύριους εμπνευστές της μουσικής μας και πολλούς άλλους που επίσης το έργο τους μας έχει επηρεάσει αρκετά. Επιπλέον, ο καθένας από εμάς έχει και δικές του προσωπικές μουσικές επιρροές. Αναφορικά, όμως, με το συλλογικό μας αποτέλεσμα οι κύριες επιρροές μας είναι:

Car Seat Headrest
Have a Nice Life
The Microphones
Neutral Milk Hotel
Elliott Smith

Καθώς και οι Xiu Xiu, Cloud Nothings, Florist, Sonic Youth, My Bloody Valentine, Modest Mouse, Nouns, Women, The Cure, The Strokes, Weatherday και η λίστα συνεχίζεται...

- Γιατί επιλέξατε τον αγγλικό στίχο;
Πρέπει να έπαιξε ρόλο ότι ακούγαμε κυρίως μουσική με αγγλικό στίχο για όλη μας τη ζωή, οπότε με κάποιο τρόπο ίσως αυτός ο στίχος να μας εκφράζει καλύτερα. Επιπλέον, η αγγλική γλώσσα είναι λίγο πιο εύκολη στιχουργικά, προσφέρεται για να παραμορφώνεις και να κόβεις τις λέξεις και είναι λίγο πιο εύκολο να χρησιμοποιηθεί.

 

 

- Πώς βλέπετε την ελληνική και την ξένη εναλλακτική σκηνή αυτήν τη στιγμή;
Η ελληνική εναλλακτική σκηνή είναι λίγο μέτρια. Άπειρα σχήματα απλά μιμούνται το αγγλικό ή αμερικάνικο είδωλό τους και σε πολλές περιπτώσεις απλά ψάχνεις να βρεις κάτι ξεχωριστό στον χαρακτήρα της μουσικής που ακούς, αλλά δυστυχώς αποτυγχάνεις να το βρεις. Συχνό φαινόμενο επίσης είναι το τεμπέλικο songwriting και ο άκρατος μιμητισμός. Αδερφικότητα μεταξύ των σχημάτων, επίσης, είναι σπάνιο να βρεις, όπως και κοινό που να ενδιαφέρεται για alternative μουσική. Ίσως είναι έλλειψη παιδείας, ίσως όμως να είναι απλά οι καιροί και τα γούστα που αλλάζουν. Υπάρχουν ωστόσο εξαιρετικοί μουσικοί που λατρεύουμε κι εμείς και πιστεύουμε ότι έχουν πολλές δυνατότητες και μουσική δημιουργικότητα. Κάποιοι από αυτούς είναι οι Jasper Project, Epithet of Mine, Grip on Reality, Οδυσσέας Τζιρίτας, Messier 13, Piel Fluida, Nala’s Naughty Dream, Bobya Cottisha, UsurumMaladie, Between Sky and Sea, Amalia and the Architects, Blom, Μαύρο Γάλα και pretty much όλες οι μπάντες από το Patari Records (Lame Beach, Film Jackey 35, Nerrves, Primo Bake, Hex, 7reep, κ.α.), επίσης πολλοί μουσικοί που ξεχνάμε αυτή τη στιγμή και επίσης πολλοί που έχουν λίγα πράγματα δημοσιευμένα, αλλά περιμένουμε κι άλλα καθώς φαίνονται οι δυνατότητές τους (Morphing Jar, Honeyshame, Nathan’s World). Η ξένη εναλλακτική σκηνή πάντα θα έχει τα διαμάντια της οπότε δεν νομίζω ότι βρίσκεται σε καλύτερη ή χειρότερη μέρα από παλιότερα. Όπως λέει κι ο κιθαρίστας μας, κάθε μέρα είναι καλύτερη από την προηγούμενη για τη διεθνή σκηνή, γιατί μπορείς να ακούσεις παραπάνω πράγματα και πάντα υπάρχει όμορφη μουσική αν ψάξεις.

- Είναι η Αθήνα φιλική πόλη για τους μουσικούς;
Όχι. Τα μαγαζιά διακρίνονται από έλλειψη συνεννόησης, οι πόροι ελάχιστοι, το κοινό και οι μουσικοί κουρασμένοι. Είναι καλύτερη η κατάσταση από άλλες ελληνικές πόλεις, αλλά και πάλι... Ωστόσο μπράβο σε όλους αυτούς που παρά τις αντιξοότητες ακολουθούν το πάθος τους, είμαστε τυχεροί που τους έχουμε!

- Πώς διατηρείται η συνοχή σε ένα σύνολο;
 Δύσκολα. Απαιτείται αρχικά αγάπη για αυτό που κάνεις και έπειτα γερά νεύρα, συνεχείς υπενθυμίσεις, πρόγραμμα και όσο το δυνατόν καλύτερο περιβάλλον και συνθήκες. Στο τέλος, όμως, όλα εξαρτώνται από το πάθος αυτών που αποτελούν το σύνολο, το χάρισμά τους και το ταλέντο τους. Δύο συμβουλές για όλους που επιθυμούν να εκφραστούν μέσα από ένα σύνολο. Βρείτε τους σωστούς ανθρώπους να μοιραστείτε το πάθος σας μαζί τους. Σπρώξτε τα όρια σας να γίνετε καλύτεροι για να μπορέσετε να τους εμπνεύσετε.

- Πείτε μας λίγα λόγια για τον χώρο όπου κάνετε πρόβες.
Στην κρεαταγορά του Πειραιά υπάρχει ένα κτίριο που νοικιάζονται δωμάτια σε μουσικούς για να κάνουν πρόβες. Είμαστε πολύ τυχεροί που βρήκαμε αυτό το μέρος, καθώς προσφέρει χαμηλό ενοίκιο και απεριόριστο χρόνο για πρόβα και σύνθεση. Σημαντικό κομμάτι είναι και οι γείτονες, γιατί διαμορφώνεται μια ωραία ατμόσφαιρα, όταν συναναστρέφεσαι μουσικούς σαν εσένα που μπορείτε να μιλήσετε για μουσική.

- Υπάρχει κάποιο αστείο σκηνικό από live σας που σας έχει μείνει αξέχαστο;
Έχουμε κάποια ωραία σκηνικά αλλά η κορυφή όλων ήταν όταν ο κιθαρίστας μας έριξε την πέννα του εν μέσω live session και φαίνεται στην κάμερα να σκύβει με χάρη για να την πιάσει. Δεν ακούγεται και τίποτα το ιδιαίτερο αλλά μέσα στο άγχος μας ήταν μοναδικό comedy relief. Το κάναμε και gif και γελάμε ακόμα.

- Πώς διαχειρίζεστε ένα λάθος που μπορεί να συμβεί στη σκηνή;
Παριστάνουμε ότι δεν ακούσαμε τίποτα λάθος, μέχρι τη στιγμή της πρόβας όπου παίζουμε και το αντίστοιχο κομμάτι δέκα χιλιάδες φορές μέχρι να στρώσει.

- Πώς σας φαίνονται τα πράγματα αυτήν τη στιγμή μέσα στην πανδημία;

 


Χάλια. Μαγαζιά κλείνουν και σχήματα διαλύονται. Το σημαντικό είναι να προσπαθείς σε τέτοιες καταστάσεις να κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Εμείς γράψαμε δύο άλμπουμ και ένα EP και προσπαθούμε να παίξουμε όσο περισσότερα live sessions γίνεται. Όσο χάλια κι αν είναι, δεν πρέπει να τα παρατάς.

- Ποια είναι τα σχέδιά σας;
Έχουμε πολλά στα σκαριά. Έχουμε 2 άλμπουμ και 1 EP προς ηχογράφηση και 4 ακόμα προς συγγραφή. Γράφουμε και κάπου στα 5-6 singles και ένα cover. Ετοιμάζουμε ένα live session στην κρεαταγορά και στο μεταξύ κοιτάμε να κάνουμε όσα περισσότερα live μπορούμε. Έχουμε κανονισμένα 2 στο Six Dogs και ένα υπαίθριο που ετοιμάζουμε το καλοκαίρι. Και φυσικά ό,τι άλλο προκύψει που να συναντάει το πρόγραμμά μας, είναι καλοδεχούμενο.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.