Οι «Εννέα» μας μιλούν για την μπάντα τους και μας εξηγούν πως δεν υπακούν σε συνταγές

Οι «Εννέα» μας μιλούν για την μπάντα τους και μας εξηγούν πως δεν υπακούν σε συνταγές

Την Κυριακή 8 Γενάρη, στο IΛΙΟΝ plus, η ροκ μπάντα «Εννέα» θα μας παρουσιάσει το πρωτότοκο τέκνο της, τον ομότιτλό τους δίσκο, με τα -ταρα ταν ταν- εννέα κομμάτια του. Παρακάτω μας μιλούν για πρόβες, ιδέες, λιγάκι για τους ίδιους, που αράζουν, τι σκέφτονται και τι θα μοιραστούμε την Κυριακή. Α,ναι. Και για φαΐ. 

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε ο πρώτος σας δίσκος σε συνεργασία με τη Λοκομοτίβα Cooperativa. Πώς νιώθετε που τον έχετε -και τον έχουμε- πλέον στα χέρια μας;

Γεια σου Γιώτα και σε ευχαριστούμε πολύ... Όπως καταλαβαίνεις είμαστε πολύ χαρούμενοι... Υπάρχει ικανοποίηση, υπάρχει βέβαια και ανακούφιση όχι μόνο γιατί ολοκληρώθηκε ένα εγχείρημα αλλά και επειδή όταν έκλεισε αυτός ο κύκλος, είχαν πάει όλα καλά. Είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστο, είναι απολαυστικό που μπορούμε μοιραστούμε αυτήν τη δουλειά μαζί σας και είναι ένα μοίρασμα που -μαζί με την αγωνία που σίγουρα το συνοδεύει- έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Τι σας άρεσε και τι σας εξέπληξε περισσότερο στη διαδρομή; Τι μάθατε για τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια;

Η διαδρομή για τη δημιουργία του δίσκου ήταν κάτι αρκετά διαφορετικό από ό,τι κάναμε μέχρι εκείνο το σημείο. Από τη στιγμή που πήραμε την απόφαση να ηχογραφήσουμε είχαμε μπροστά μας κάτι πολύ συγκεκριμένο που έπρεπε να δούμε πώς θα λυθεί. Μας άρεσε αυτό το συγκεκριμένο, μας κινητοποίησε και μας προσανατόλισε. Έπρεπε να διαλέξουμε τα κομμάτια, να οριστικοποιήσουμε συνθέσεις, στίχους, ενορχηστρώσεις και κυρίως να καταλήξουμε σε έναν ενιαίο ήχο. Μάθαμε να δουλεύουμε μαζί πιο εντατικά, να επικοινωνούμε ακόμα καλύτερα και τελικά να παίζουμε και καλύτερα. Η διαδικασία της ηχογράφησης και οι ώρες στο στούντιο ήταν επίσης μια πολύ δυνατή εμπειρία. Επιλέξαμε να γράψουμε ζωντανά όλοι μαζί και αυτή η live αίσθηση πιστεύουμε ότι έχει αποτυπωθεί στο δίσκο. 

 

 

Τι σημασία και τι χώρο έχει η μουσική στη ζωή σας; Τι μουσική ακούτε;

Πολύ μεγάλη σημασία και αμείωτη ένταση. Παρότι -ή και επειδή- είμαστε όλοι ερασιτέχνες, με την έννοια ότι δεν βιοποριζόμαστε από τη μουσική, η μουσική είναι για μας εξαιρετικά σημαντική -μπορείς να πεις ότι είναι ένας χώρος ελευθερίας. Τώρα σε σχέση με τα ακούσματα, ο ήχος μας είναι κυρίως επηρεασμένος από το κλασικό και ψυχεδελικό ροκ του ‘60 και του ’70, όμως ως ακροατές είμαστε αρκετά πιο ανοιχτοί. Ο καθένας μας έχει τις δικές του αδυναμίες και το ροκ αυτών των δεκαετιών είναι περισσότερο ο κοινός τόπος που συναντηθήκαμε και η αφετηρία για να ψάξουμε το δικό μας ιδίωμα. Από εκεί και πέρα επιδιώκουμε να μαθαίνουμε τι γίνεται σήμερα στον κόσμο και να χωνεύουμε τα διάφορα ακούσματα στον ήχο που φτιάξαμε για τους εαυτούς μας.

 

 

Αν η μουσική σας ήταν πίνακας και είχε χρώματα πώς θα την περιγράφατε;

Γιώτα, τι ερώτηση είναι αυτή;

Δε ξέρω, παγίδα...

Είναι αμφιλεγόμενη και επικίνδυνη.

Το αγαπημένο μου είδος.

Τότε να απαντήσουμε...  Ίσως βέβαια και να μη θέλουμε να ξέρουμε... Ναι, μάλλον δεν θα απαντήσουμε. Πάντως αν ήταν φαγητό σίγουρα θα έμπλεκε με σκόρδα, κρεμμύδια και πιπεριές. Ίσως και λίγο σκόρδο παραπάνω απ' όσο λέει η συνταγή.

Ώστε έτσι! Λοιπόν, γράφετε την μουσική σας όλοι μαζί. Πείτε μας κάτι για τη δημιουργική σας διαδικασία!

Η διαδικασία είναι λίγο πολύ γνωστή. Κάποια ιδέα θα έρθει, θα περάσει από αυτοσχεδιασμό όπου κάτι καινούριο ίσως βρεθεί και κάτι παλιό μάλλον θα αλλάξει. Αυτό θα δουλεύεται, συνθετικά και ενορχηστρωτικά μέχρι να πούμε πως η μορφή που πήρε είναι η τελική. Κάποιες φορές η αρχική αυτή ιδέα μπορεί να μην έχει την παραμικρή σχέση με το τελικό αποτέλεσμα -όπως στο «Πνεύμα»- άλλες φορές κάποιες ιδέες μένουν σχεδόν ατόφιες, όπως στο «του Διογένη».

 

 

Περιγράψτε μας μια αγαπημένη σας στιγμή ως μπάντα!

Μια από τις ωραιότερες στιγμές είναι σίγουρα κάπου στο καλοκαίρι του 2013 όταν μετά από κάποιες εβδομάδες προετοιμασίας και εργασιών μπήκαμε, στήσαμε και παίξαμε στο δικό μας χώρο, το Στούντιο ΒΑβά, στην πόλη μας τη Νέα Σμύρνη. Είναι τα «κεντρικά» μας. Εκεί βρισκόμαστε, προβάρουμε, δοκιμάζουμε ιδέες και περνάμε την ώρα μας. Αν δεν είχαμε τη ΒΑβά ο δίσκος ίσως και να ήταν ακόμη στη φαντασία μας.

 

 

Τι να περιμένουμε την Κυριακή στο ΙΛΙΟΝ plus;

Πρώτα από όλα μια δυνατή συναυλία. Θα παίξουμε όλα τα κομμάτια του δίσκου και θα έχουμε μαζί μας στη σκηνή -όπως ίσως γνωρίζεις- φίλους που συμμετείχαν στο δίσκο. Σε δεύτερη φάση θα παίξουμε μερικές από τις αγαπημένες μας διασκευές, έτσι για το πάρτι. Να πούμε επίσης ότι το σκέλος της παρουσίασης του δίσκου, θα ντύσει με video wall η Εύη Στάμου, σκηνοθέτης και καλή μας φίλη, με αποσπάσματα από διάφορες δουλειές της. Τη βραδιά θα ανοίξουν οι Red Hatchet Treachery, τους οποίους και δεν πρέπει να χάσει κανείς. Σας περιμένουμε. 

Εμένα καλά θα κάνουν να με περιμένουν πάντως- και πιο πριν, σίγουρα θα έχω φάει λίγο παραπάνω σκόρδο.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους «Εννέα» πατήστε εδώ & εδώ & εδώ

 

Γιώτα Τσελέντη

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.