Οι «Δαιμόνια Νύμφη» αποκαλύπτουν λίγο από το μυστήριό τους στο deBόp

Οι «Δαιμόνια Νύμφη» αποκαλύπτουν λίγο από το μυστήριό τους στο deBόp

Οι Δαιμονία Νύμφη σχηματίστηκαν το 1994, οπότε και ξεκίνησαν μια μαγική περιπλάνηση ανάμεσα στους μύθους και τους ήχους της ελληνικής αρχαιότητας. Ιδρυτικά μέλη, ο Σπύρος Γιασαφάκης και η Εύη Στεργίου. Η μουσική τους προσεγγίζει, άλλοτε μια τελετουργική και άλλες φορές μια πιο θεατρική ματιά. Όργανα όπως η λύρα, η αρχαία κιθάρα και η βάρβιτος, κατασκευασμένα σύμφωνα με τα πρότυπα των αντίστοιχων αρχαίων ελληνικών οργάνων από το Νικόλαο Μπρα, ξεδιπλώνουν τον δικό τους ήχο και αποζητούν νέα υπόσταση.

Λίγο πριν τις πολυαναμενόμενες συναυλίες τους σε Θεσσαλονίκη (7/2, Principal Theater) και Αθήνα (8/2, Pireaus Academy), μιλούν στο deBόp και αποκαλύπτουν λίγο από το μυστήριο που τους περιβάλλει.

 

Ποιοι είναι οι ‘Δαιμονία Νύμφη’; Πώς ξεκίνησε η πορεία του γκρουπ;

Η Δαιμονία Νύμφη αποτελείται από ένα σύνολο ανθρώπων που μπορεί να προέρχονται και από διαφορετικούς χώρους της τέχνης και που συνεργάζονται για να δημιουργήσουν πάνω στη σκηνή μια μουσική τελετουργία. Οι συνεργάτες μας είναι πολύ σημαντικοί για εμάς γιατί καθένας τους καταθέτει την ιδιαιτερότητα του ταλέντου του. Φυσικά στην αρχή της πορείας μας, αρκετά χρόνια πριν, ναι μεν γνωρίζαμε τί ήταν αυτό που θέλαμε να δημιουργήσουμε, αλλά δεν γνωρίζαμε το πώς. Πέρασαν αρκετά χρόνια αναζήτησης για να βρούμε και τους κατάλληλους συνεργάτες και τα κατάλληλα μέσα.

Γιατί επιλέξατε τον αρχαιοελληνικό στίχο;

Έχουμε αρκετά κομμάτια και στα νέα ελληνικά, ωστόσο ο αρχαίος στίχος έχει μια διαφορετική ποίηση. Εξάλλου τα περισσότερα αρχαία ελληνικά αποσπάσματα προέρχονται από Ορφικούς Ύμνους ή από τη λυρική ποίηση.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη μουσική σας;

Θα λέγαμε ότι είναι μια μουσική που είναι άλλοτε θεατρική κι άλλοτε κινηματογραφική, με επιρροές από τη ροκ αλλά και την παραδοσιακή μουσική της Βαλκανικής χερσονήσου γενικότερα, που χρησιμοποιεί όργανα ακουστικά, αντίγραφα αρχαίων ελληνικών και παραδοσιακά. Mε σύγχρονους μουσικούς όρους η μουσική μας έχει δηλαδή στοιχεία μουσικής rock, ethnic και folk.

Πώς είναι να βρίσκεστε μακριά από την Ελλάδα;

Έχει πολλά θετικά και πολλά αρνητικά. Σίγουρα μια πόλη σαν το Λονδίνο που σφύζει από καλλιτεχνική ζωή, τόσο στο mainstream χώρο όσο και στον underground, προσφέρει αστείρευτη έμπνευση και πολλές δυνατότητες συνεργασιών. Από την άλλη εμείς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε με το ένα πόδι στην Ελλάδα και είμαστε χαρούμενοι γι΄αυτό.

Ποιος είναι ο ρόλος του Νικόλαου Μπρα, του κατασκευαστή αρχαιοελληνικών οργάνων στη συνεργασία σας;

Η συνεργασία μας με τον Νίκο τον Μπρα ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, όταν άκουσε τη μουσική μας και μας εμπιστεύτηκε κάποια αρχαία όργανα από τη συλλογή του. Από τότε η σχέση μας με το Νίκο και το εργαστήριό του είναι σταθερή, κυρίως πάνω στο κομμάτι του ήχου των οργάνων και των τυχόν τεχνικών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν. Το εργαστήριό του τώρα έχουν αναλάβει ο γιός του Ηρακλής Μπρας και ο Σωκράτης Μεταξάς και οι δύο εξαιρετικά ταλαντούχα παιδιά με πολλή όρεξη για δουλειά, με τους οποίους συνεχίζουμε αυτήν την πολύτιμη συνεργασία.

Ποιο ακροατήριο είναι πιο «φιλικό» προς τη μουσική σας, το ελληνικό ή το ακροατήριο του εξωτερικού;

Το ελληνικό ακροατήριο σίγουρα μπορεί να ταυτιστεί πιο εύκολα με ορισμένα στοιχεία της μουσικής μας, λόγω των κοινών μας βιωμάτων. Από την άλλη, όλα αυτά τα χρόνια που παίζαμε σχεδόν αποκλειστικά σε ακροατήρια του εξωτερικού, η γλώσσα δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο. Πάντα αντιμετώπιζαν τη μουσική μας ως μια σύγχρονη μουσική που φέρει τα στοιχεία μιας χώρας που πολλοί δεν ξέρουν αλλά θέλουν να  μάθουν, άλλοι γνωρίζουν και αγαπούν, άλλοι θαυμάζουν και άλλοι για την οποία δεν  έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ωστόσο η μουσική είναι αυτό που μετράει .

Πώς καταφέρνετε να διατηρείτε την ισορροπία στο γκρουπ;

Είναι κι αυτό μέρος ταξιδιού... Μπορεί να χρειάζεται χρόνος, αλλά όταν τελικά βρίσκει κανείς τη «φυλή» του γίνονται όλα πιο εύκολα.

Ποιοι είναι οι σταθεροί σας συνεργάτες στο ταξίδι αυτό;

Η Victoria Couper είναι από τους πρώτους μουσικούς που γνωρίσαμε στο Λονδίνο και όλα αυτά τα χρόνια χτίσαμε μια πολύ όμορφη σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης. Η υπέροχη φωνή της έχει σταθεί έμπνευση για εμάς και αρκετά από τα τραγούδια μας έχουν γραφτεί ακριβώς για τη φωνή της. Εκτός από τους Δαιμονία Νύμφη έχει το προσωπικό της project, τους Voice Trio και έχει μία πολλή επιτυχημένη πορεία με συνεργασίες όπως αυτή με τον Damon Albarn (Gorillaz, Blur), την Helen Chadwick και με πολυάριθμες περιοδείες σε Ευρώπη και Αμερική. Η Rey, είναι επίσης μια υπέροχη επική φωνή με εκπληκτική ευαισθησία. Το προσωπικό της project Tell Τale Tusk πολύ συχνά περιοδεύει στη Μ.Βρετανία και έχει κερδίσει αρκετά βραβεία. Ο Θοδωρής είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος και πολυπράγμων μουσικός με πολυάριθμα projects στο χώρο της τζαζ και του αυτοσχεδιασμού. Ο ρόλος του στη σύνθεση του σχήματος είναι διττός, καθώς παίζει σε κάποια κομμάτια κοντραμπάσο και σε άλλα κρητική λύρα. Στο κοντραμπάσο επίσης θα έχουμε και πάλι μαζί μας τον Ορέστη Γ., ενώ η Gizem, η ταλαντούχα κρουστός που κυριολεκτικά ΄΄βάζει φωτιά ΄΄ στο νταούλι της είναι από τις τελευταίες μας συνεργασίες, μαζί με τον Πρόδρομο, που καθηλώνει με  το δυναμικό παίξιμό του στα τύμπανα.

Στο κομμάτι των performers θα είναι μαζί μας η Sile, με την οποία συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά όταν στήναμε την παράσταση ''Psychostasia'' και έκτοτε ακολουθήσαμε κοινή πορεία. Η Sile έχει μια απίστευτη γνησιότητα στην έκφρασή της και μπορεί να χορέψει σαν γνήσια αναστενάρισσα τον πιο ξέφρενο δυονυσιακό χορό. Για πρώτη φορά,όμως, θα έχουμε μαζί μας κι άλλη μία εξαιρετική performer, στο κομμάτι του εναέριου χορού, την Ιωάννα Δούκα, η οποία με έναν μοναδικό τρόπο θα προσδώσει στην ΄΄παράσταση΄΄ το στοιχείο που της έλειπε, αυτό του αέρα.

Που ήταν το πιο ιδιαίτερο μέρος που παίξατε live;

Τα πιο ιδιαίτερα live είναι πάντα αυτά που γίνονται μέσα στη φύση, όπως στο φαράγγι της Πετρούσας, στη Δράμα και σ'ένα πανέμορφο δάσος στο Portland του Oregon.

 

Ποιο άλμπουμ σας είναι και το αγαπημένο σας;

Όλα είναι αγαπημένα, αν δεν ήταν δεν θα τα είχαμε κυκλοφορήσει... Επίσης είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, γεγονός που τα καθιστά και τόσο ξεχωριστά για μας κι ελπίζουμε και για τους ακροατές μας.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας;

Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξει κανείς μέσα από το πλούτο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Σίγουρα όμως, έχουμε επηρεαστεί ιδιαίτερα από τους Ορφικούς ύμνους.

Προτιμάτε το απολλώνιο ή το διονυσιακό στοιχείο στη μουσική και τις συναυλίες σας;

Το καθένα παίζει το ρόλο του, το απολλώνειο εξευγενίζει την ψυχή και το διονυσιακό την εκστασιάζει. Και τα δύο στοιχεία είναι παρόντα στον τρόπο με τον οποίο χτίζουμε μια συναυλία.

Προτιμάτε τα θεατρικά ή τα κινηματογραφικά project;

Παρόλο που αφορούν διαφορετικού τύπου δουλειά, έχουν το καθένα τη μαγεία του. Στο θέατρο η έμπνευση είναι πιο άμεση αλλά στον κινηματογράφο η συγκίνηση πιο εφικτή.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σύντομα θα κυκλοφορήσει το δεύτερο σόλο άλμπουμ του Σπύρου Γιασαφάκη με αυτοσχεδιασμούς πάνω στα αρχαία όργανα αποκλειστικά. Επίσης συζητάμε για κάποια live κυρίως εντός Ευρώπης, αλλά σε χώρες που δεν έχουμε ξαναπαίξει. Τέλος ευελπιστούμε να βρούμε περισσότερο χρόνο για το στούντιο και την προετοιμασία του επόμενου άλμπουμ.

 


ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ «ΔΑΙΜΟΝΙΑ ΝΥΜΦΗ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΔΩ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.