Ο Βασίλης Καραμητσάνης και η Μαρία Ανεστοπούλου μας μιλάνε για το Animasyros

Ο Βασίλης Καραμητσάνης και η Μαρία Ανεστοπούλου μας μιλάνε για το Animasyros

Ο Βασίλης Καραμητσάνη, πρόεδρος του Animasyros και η Μαρία Ανεστοπούλου, διευθύντρια προγράμματος Animasyros μιλάνε στο deBop για το Φεστιβάλ που ξεκίνησαν μαζί πριν δέκα χρόνια και γίνεται στην Σύρο από την Τετάρτη 28/ 9 – Κυριακή 1/10.

 

Το Animasyros γίνεται δέκα χρονών φέτος και είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ στο είδος του στην Ελλάδα και κατατάσσεται στα 20 μεγαλύτερα στον κόσμο! Πως ξεκινήσατε και πως φτάσατε σε αυτό το σημείο;

 

Βασίλης Καραμητσάνης: Ξεκινήσαμε το 2008 με λίγα χρήματα, μικρή ομάδα και όραμα για πενταετή ανάπτυξη του φεστιβάλ. Αν και αρκετές φορές το βάλαμε κάτω προσωρινά, συνεχίσαμε στα τέλη Σεπτέμβρη χωρίς διακοπή το ετήσιο ραντεβού με τον κόσμο της εμψύχωσης (animation). Σταδιακά η μεγέθυνση του φεστιβάλ έγινε γεγονός και πια η απήχηση του Animasyros έχει υπερβεί το όριο της Σύρου, των Κυκλάδων και της χώρας.

Γιατί επιλέξατε την Σύρο ως χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ;

ΒΚ: Η Ερμούπολη, η νεοκλασική πρωτεύουσα της Σύρου και του Νοτίου Αιγαίου παρουσιάζεται σα γεωμετρικό σκηνικό κινουμένων σχεδίων στα μάτια του επισκέπτη που προσεγγίζει το νησί με το πλοίο. Αγαπήσαμε κεραυνοβόλα τον τόπο και συνδεόμαστε συνεχώς βαθύτερα με τους Συριανούς.

Ποια είναι η σχέση σας με το animation;

ΒΚ: Η σχέση μου με τα κινούμενα σχέδια ξεκίνησε από τη μεγάλη αγάπη μου για όλα τα είδη κινηματογράφου και θαυμασμό για την τεχνολογική πρωτοπορία που ενσωματώνει. Σήμερα πια είμαι εκλεγμένος πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ - Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων.

Μιλήστε μας για το τμήμα της Αγοράς. Τι είναι και σε τι στοχεύει;

ΒΚ: Αφήνω τη Μαρία Ανεστοπούλου να μιλήσει τόσο για την Αγορά όσο και τις εκπλήξεις που ετοιμάζουμε, καθώς έχει την πλήρη ευθύνη του πολύ ενδιαφέροντος, κατά τη γνώμη μου, προγράμματος του Animasyros 10.

Μαρία Ανεστοπούλου: Το τμήμα της Αγοράς του φεστιβάλ ξεκίνησε δειλά-δειλά πριν από 2 χρόνια σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί το Animasyros σε τόπο συνάντησης και δικτύωσης επαγγελματιών του animation από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Το Τμήμα της Αγοράς περιλαμβάνει πρωτίστως το Pitching Forum, όπου φέτος 6 ταινίες animation σε ανάπτυξη Ελλήνων σκηνοθετών ή ελληνικού ενδιαφέροντος παρουσιάζονται σε εκπροσώπους της διεθνούς αγοράς, με σκοπό την ανεύρεση συμπαραγωγών, τη δικτύωση και την ανταλλαγή απόψεων για τη βελτίωση των projects.

Τι θα δούμε φέτος στο Animasyros;

ΜΑ: Το πρόγραμμα του Animasyros 10 περιλαμβάνει πάνω από 200 ταινίες κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο που τις χωρέσαμε σε (παίρνω βαθιά ανάσα για να τα πω): 4 διαγωνιστικά προγράμματα (Διεθνές, Φοιτητικό, Τηλεοπτικών & Κατά παραγγελία ταινιών, Ταινιών Μεγάλου Μήκους/Βραβείο Κοινού), ανάμεσα τους και η ταινία Loving Vincent που δεν πρέπει να ξεχνάμε έγινε σε ένα μεγάλο ποσοστό στην Ελλάδα, 2 πανοράματα ταινιών για ενήλικες, το Ελληνικό Πανόραμα που περιλαμβάνει ταινίες Ελλήνων και ελληνόφωνων δημιουργών, μια μεγάλη επιλογή ταινιών για παιδιά, ειδικές προβολές ταινιών όπως η πολυβραβευμένη και εξαιρετική ταινία Εγώ, ο Κολοκυθάκης, ταινίες που έφτιαξαν παιδιά από τη Σύρο, την Αθήνα και τη μακρινή Ινδία. Επιπλέον, θα δείτε ειδικό αφιέρωμα στις ταινίες μιας μικρής χώρας της Ευρώπης με κραταιά βιομηχανία animation, το Λουξεμβούργο, αφιέρωμα στην εξωτική Βραζιλία που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια δημιουργίας ταινιών κινουμένων σχεδίων και επιμελήθηκε ο ζωγράφος Γιώργος Παπαδημητρίου, το δυναμικό πρόγραμμα Blu: Ένας διάλογος κινουμένων σχεδίων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας που επιμελήθηκαν οι six impossible wishes (Ραφαέλα Καραγιάννη & Αναστασία Τερζίδου) και εξερευνά τη γραμμή που ενώνει τις δύο χώρες με αφορμή το animation και τέλος το αφιέρωμα στα Άτομα με Αναπηρία- Ability που στοχεύει, μεταξύ άλλων να αναδείξει τη δημιουργικότητα των ΑμεΑ μέσα από τις ταινίες κινουμένων σχεδίων που οι ίδιοι φτιάχνουν. Κρατηθείτε έχει και συνέχεια! 10 χρόνια γιορτάζουμε και φωνάξαμε τους φίλους μας να μας δωρίσουν ταινίες. Η ενότητα All of my friends περιλαμβάνει σύντομα ημίωρα προγράμματα που επιμελήθηκαν οι φίλοι και συνεργάτες του Animasyros όπως το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας- Athens Pride, η Στέγη, το Φεστιβάλ Anima Brussels, το Στούντιο LAIKA, το Syros International Film Festival, το Animafest Cyprus Views of the world κά. Και μέσα σε όλα αυτά τα παραπάνω βάλτε και 10 ομιλίες και masterclasses διεθνούς φήμης καλλιτεχνών όπως ο Tomm Moore από την Ιρλανδία, ο Patrick Doyon από τον Καναδά κά καθώς και 7 εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους, νέους επαγγελματίες, άτομα τρίτης ηλικίας για όλη την οικογένεια και φυσικά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά για ΑμεΑ σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ- ΜΕΑ Ερμούπολης. Το Φεστιβάλ θα αρχίσει με Γκαλά Όπερας που σχεδίασε για τα 10 χρόνια του Animasyros η Εθνική Λυρική Σκηνή και θα κλείσει με τον ταλαντούχο Theodore που ετοίμασε για μας ένα ηχητικό και οπτικοακουστικό υπερθέαμα μπροστά στα σκαλιά του επιβλητικού Δημαρχείου της Ερμούπολης. Αφήνω για το τέλος την αναδρομική έκθεση Animasyros 2008-2017: A view to a thrill, μια έκθεση που επιμελήθηκαν οι Διονυσία Κωστή και η Πηνελόπη Ασλάνογλου και υποδέχεται ήδη το κοινό της από τις 20.9 έως και την 01.10 στην περίφημη Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία. Εκεί θα δείτε, μεταξύ άλλων memorabilia των 10 ετών, φωτογραφικό υλικό όλων των ετών και τη μασκότ μας μέχρι και σε φόρεμα. Βέβαια τη μασκότ μας, τον Ανιμασπύρο ίσως τη δείτε και κάπως αλλιώς αλλά ας αφήσουμε και κάτι για έκπληξη!!!

Ποιά είναι η αγαπημένη σας ταινία animation όλων των εποχών;

BK: Με πολύ μεγάλη διαφορά αγαπώ περισσότερο τη Φαντασία του Γουόλτ Ντίσνεϊ.

MA: Η Coraline του Χένρι Σέλικ, η πρώτη ταινία του Στούντιο LAIKA είναι η ταινία που ξεχωρίζω τόσο για την τεχνική της (καρέ- καρέ σε στερεοσκοπικό 3D) όσο και γιατί μιλάει για το φως μέσα στο σκοτάδι!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια γύρω από το Φεστιβάλ;

ΒΚ: Δέκα χρόνια οραμάτων, προγραμματισμού, παθιασμένης δουλειάς είναι πολλά, κι όμως κύλησαν σα νεράκι. Μακάρι να έχουμε δημιουργικότητα και ομαδικό πνεύμα όπως σήμερα και, με τα ίδια υλικά τα επόμενα δέκα χρόνια θα τρέξουν ακόμη γρηγορότερα.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.