Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης και η Βερόνικα Αργέντζη μιλούν στο deBόp για την παράσταση «Τουλούζ Λωτρέκ - Η φαντασία της αμαρτίας»

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης και η Βερόνικα Αργέντζη μιλούν στο deBόp για την παράσταση «Τουλούζ Λωτρέκ - Η φαντασία της αμαρτίας»

Mια μοναδική θεατρική παράσταση, με θέμα τον κορυφαίο Γάλλο ζωγράφο Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ, ανεβαίνει στο θέατρο Ολύμπια, στις 4, 5 και 6 Νοεμβρίου, με τους Θανάση Τσαλταμπάση και Βερόνικα Αργέντζη.  

Ο Δήμος Αβδελιώδης σκηνοθετεί το έργο του Χριστόφορου Χριστοφή, με συνθέτη τον Νίκο Ξανθούλη και το κουαρτέτο εγχόρδων L’anima να ερμηνεύει επί σκηνής τη μουσική, με τον Αριστείδη Πατσόγλου στα σκηνικά και την Βασιλική Σύρμα στα κουστούμια, δημιουργώντας στο θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ ένα πάζλ σκηνών κινηματογραφικής υφής, που αποκαλύπτουν το πνεύμα και τα αισθήματα που βίωσε ο ζωγράφος, τις τελευταίες μέρες της ζωής του, από την στιγμή που αρχίζουν τα συμπτώματα της ασθένειάς του έως και το τέλος στα 37 του χρόνια.

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης και η Βερόνικα Αργέντζη μιλούν στο deBόp για την παράσταση αυτή!

 

Πείτε μας λίγα λόγια για το πώς ξεκίνησε το εγχείρημα για αυτή την παράσταση. 

Β.Α.: Οι συνεργασίες με ανθρώπους που έχουν, αν όχι σε απόλυτο βαθμό αλλά σε μεγαλύτερο ποσοστό, κοινούς κώδικες επικοινωνίας και σέβεται ο ένας τον άλλο είναι το ζητούμενο για τον καθένα μας. Σε αυτό λοιπόν το εγχείρημα δεν ήταν τυχαία η επιλογή των συνεργατών αλλά έγινε εξαιτίας της απόλυτης καλλιτεχνικής αποδοχής μεταξύ των συνεργατών της παράστασης. Το έργο, ο σκηνοθέτης, ο μαέστρος, όλοι οι συντελεστές στην πρώτη μας πρόβα καταλάβαμε ότι ο στόχος είναι να φωτιστεί η ζωή  και τα «σκοτάδια» του Α.Τουλούζ Λωτρέκ όπως ακριβώς τα αποτύπωσε και ο ίδιος στους «χρωματιστούς σοφάδες» του, με απόλυτη αλήθεια. 

Ποιο ρόλο ενσαρκώνεται στην παράσταση; 

Β.Α.: Ενσαρκώνω τη γυναικεία μορφή μέσα από τέσσερις διαφορετικούς ρόλους την μητέρα, την ερωμένη, την οικονόμο του και την πόρνη των Ηλυσίων πεδίων.

Θ.Τ.: Εγώ υποδύομαι το γνωστό ζωγράφο Ανρί ντε Τουλούζ Λωτρέκ. Βέβαια εδώ η συνθήκη της παράστασης που σκηνοθετεί ο Δήμος Αβδελιώδης, δεν απαιτεί την πιστή αναπαράσταση αυτού του ανθρώπου,  δεν είναι ούτε ντοκιμαντέρ ούτε βιογραφία,  αλλά μία πιο ελεύθερη εκδοχή, με την ελευθερία που μπορεί και μας παρέχει η θεατρική τέχνη. 

Υπήρχε κάποια δυσκολία στο να ενσαρκώσετε τους ρόλους σας.

Β.Α.: Δεν υπήρξε δυσκολία από τη στιγμή που ακολουθείται ο τρόπος διδασκαλίας του σκηνοθέτη. Ωστόσο δεν αρνούμαι ότι κάποια στιγμή παρασύρθηκα από το συναίσθημα στιγμιαία.

Και αν ναι ποιες ήταν;

Β.Α.: Η δυσκολία να αποφύγω την συναισθηματική εμπλοκή και να διατηρήσω την ψυχραιμία μου

 

σε μια στιγμή που και εγώ η ίδια συγκινήθηκα πολύ. Σε μια από τις πρόβες μας, μετά το τέλος της σκηνής όπου η μητέρα του Τουλούζ Λωτρέκ ανακοινώνει το θάνατό του, ξέσπασα σε λυγμούς και χρειάστηκε κάποιος χρόνος να συνέλθω. Η ψυχή μου είχε ταξιδέψει μέσα στο χρόνο.

Θ.Τ.: Πριν φτάσει μία παράσταση στο κοινό,  οφείλει να "βασανιστεί " από τους δημιουργούς.  Κάθε λέξη,  κάθε ανάσα, έχει συζητηθεί αλλά και δοκιμαστεί πρακτικά πολλές φορές. Οπότε όλα είναι δύσκολα αλλά παράλληλα όλα παραμένουν και εύκολα, αφού το θέατρο είναι ένα παιχνίδι.  Δύσκολο μεν, παιχνίδι δε!

Ειδικότερα, ο σκηνοθέτης μας, ο Δήμος Αβδελιώδης, έχει έναν μοναδικό τρόπο να στήνει τις παραστάσεις του και επειδή συνεργάζομαι πρώτη φορά μαζί του, δυσκολεύτηκα στην αρχή να μπω στη λογική του, όταν όμως έγινε αυτό το μαγικό κλικ, τα πράγματα άρχισαν να έρχονται αβίαστα και με πραγματική χαρά!

Η παράσταση συνοδεύεται από ζωντανή μουσική επί σκηνής. Θεωρείτε ότι βοηθάει να αναδειχθεί η τραγικότητα της ζωής του Τουλούζ Λωτρέκ με τη μουσική υπόκρουση; 

Θ.Τ.: Η μουσική είναι από μόνη της τεράστια τέχνη, όταν λοιπόν ενώνεται με την άλλη τεράστια του θεάτρου και εφόσον βέβαια αυτή η ένωση γίνει με στόχο και όραμα,  τότε το αποτέλεσμα μόνο θετικό είναι. 

Θεωρώ μαγικό και σίγουρα βοηθητικό το ότι έχουμε ζωντανή μουσική στην παράσταση μας. 

Η απόδοση της ζωής του Τουλούζ Λωτρέκ στο έργο πραγματοποιείται μόνο από δύο συντελεστές. Γιατί θεωρείτε ότι έγινε αυτή η επιλογή και τι εξυπηρετεί κυρίως; 

Β.Α.: Το έργο είναι γραμμένο ώστε οι τέσσερις γυναικείοι ρόλοι να αποδοθούν από μια ηθοποιό. Ο Τουλούζ Λωτρέκ είναι ο κατεξοχήν ζωγράφος γυναικών, το νήμα που ενώνει τις τέσσερις αυτές γυναίκες είναι η αγάπη τους προς το πρόσωπό του εκφρασμένη από την κάθε μία με διαφορετικό τρόπο. Για μένα εξυπηρετεί στο να γνωρίσουμε πώς ο νους του Τουλούζ Λωτρέκ κατέγραψε τη γυναικεία μορφή στη ζωή του.

Ταυτίζεστε με κάποιο τρόπο με τους ρόλους σας στην παράσταση; Βρίσκετε στοιχεία του εαυτού σας σε αυτούς;

Β.Α.: Ταυτίστηκα σαν μητέρα στο ρόλο της μητέρας του Τουλούζ Λωτρέκ σε σχέση με το πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορώ να κατανοήσω τις επιλογές του παιδιού μου και να μείνω στην απόλυτη αποδοχή αυτών μέσω της μητρικής αγάπης. Επίσης και στο ρόλο της γυναίκας-ερωμένης ταυτίστηκα με την ψυχική δύναμη της γυναίκας που διεκδικεί την αγάπη σε απόλυτο βαθμό.

Θ.Τ.: Σε καμία περίπτωση δε ταυτίζομαι και δε θέλω ποτέ να ταυτίζομαι με τους ρόλους.  Όμως οι ρόλοι φτιάχνονται από εμάς,  από το σώμα και τη φαντασία μας,  οπότε σίγουρα εμμέσως κάτι υπάρχει κι από την ψυχή μου εκεί...

 

Τι διαφορετικό κάνει αυτή την παράσταση να ξεχωρίζει σε σχέση με όσα έχουμε δει για τη ζωή του Τουλούζ Λωτρέκ; 

Β.Α.: Το κείμενο του Χριστόφορου Χριστοφή και ο σκηνοθετικός τρόπος διδασκαλίας του Δήμου Αβδελιώδη είναι σε πρώτο πλάνο. Δεν μπορώ να μιλήσω για διαφορετικότητα παρά μόνο πως για μένα η παράσταση είναι ένας πίνακας ζωγραφικής. 

Όπως ξέρουμε ο Τουλούζ Λωτρέκ λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε στερήθηκε την αγάπη και την αποδοχή από τον κοινωνικό του περίγυρο. Θα μπορούσε το συγκεκριμένο έργο να περάσει ένα κοινωνικό μήνυμα σχετικά με την αποδοχή της διαφορετικότητας; 

Θ.Τ.: Θα μου επιτρέψετε να μην ξέρω και να μην θέλω να ξέρω τι μήνυμα δίνει η παράστασή μας. Αν ήξερα θα σήμαινε ότι θεωρούμε τους εαυτούς μας ανώτερους και σούπερ τέλειους, που σαν άλλοι «δάσκαλοι» κάνουμε τους έξυπνους στο κοινό.  Εμείς δίνουμε την ψυχή μας, ετοιμάζουμε κάτι όσο πιο όμορφο μπορούμε και ελπίζουμε να επικοινωνήσει με το κοινό και ο καθένας, ελεύθερα, να εισπράξει αυτό που θέλει...

Σας εμπνέει η ζωή του Τουλούζ Λωτρέκ; Πιστεύετε ότι έχει κάτι να μας διδάξει; 

Θ.Τ.: Ένας τόσο σπουδαίος καλλιτέχνης, μόνο να εμπνέει μπορεί... Η αλήθεια είναι ότι η ζωή του ήταν αρκετά δύσκολη,  αλλά η έμπνευση είναι ότι αυτή η δυσκολία μετουσιώνονταν σε υψηλή τέχνη...

Τι ξεχωριστό πιστεύετε ότι έχει το έργο του Τουλούζ Λωτρέκ σε σχέση με άλλους καλλιτέχνες; 

Β.Α.: Μια εμβληματική προσωπικότητα του Μετα-Ιμπρεσιονισμού και της Αρτ Νουβό. Το ισχυρό αποτύπωμα που άφησε το έργο του, καθώς ο ίδιος βρέθηκε στο περιθώριο εξαιτίας ενός προβλήματος της υγείας του, αποτελεί ένας από τους λόγους που τον κάνουν να διαφέρει. Ένας αριστοκράτης, καινοτόμος στάθηκε όρθιος στα μικροσκοπικά του πόδια, χωρίς να παραδοθεί στη μοίρα του. Γνώρισε βιωματικά την περιθωριακή ζωή του Παρισιού και την αποτύπωσε με μια διαφορετική ματιά.

Θ.Τ.: Το φως που δίνει σε τόσο σκοτεινές καταστάσεις. 

Τέλος, αν μπορούσατε να διαλέξετε με ποιο έργο-πίνακα του Τουλούζ Λωτρέκ θα διακοσμούσατε το σαλόνι σας;  

Β.Α.: Παρότι δυσκολεύομαι να επιλέξω ένα από τα έργα του δημιουργού θα απαντήσω αυθόρμητα. Θα διακοσμούσα το σαλόνι μου με πίνακα «Στο Μουλέν Ρουζ», μια απεικόνιση του εσωτερικού Μουλέν Ρουζ με τον ίδιο τον Τουλούζ Λωτρέκ τη μούσα του Τζέιν Αβρίλ και φυσικά τους διανοούμενος του Παρισιού. Ο κόσμος του, ο κόσμος της νύχτας και του έρωτα στο Παρίσι του 19ου αιώνα.

Θ.Τ.: Να σας πω την αλήθεια, μετά και όλη μου αυτή την ενασχόληση με αυτόν τον άνθρωπο, θα προτιμούσα έναν πίνακα που να απεικονίζει τον ίδιο! Η ιδιαίτερη εμφάνιση του σε συνδυασμό με το τεράστιο έργο του, τον κάνει από μόνο του έργο τέχνης. Και με έναν τρόπο αυτός ο πίνακας θα εμπεριείχε όλους τους πίνακές του, αφού είναι ο δημιουργός τους!

Ευχαριστούμε πολύ την Βερόνικα Αργέντζη και τον Θανάση Τσαλταμπάση για την παραχώρηση της συνέντευξης!

Όλες οι πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Εισιτήρια μπορείτε να κλείσετε εδώ

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.