Ο Θανάσης Κριστάκης μιλάει για τους καταθλιπτικούς σούπερ ήρωες του

Ο Θανάσης Κριστάκης μιλάει για τους  καταθλιπτικούς σούπερ ήρωες του

Ο δημιουργός και σκηνοθέτης της παράστασης Sadmen, Θανάσης Κριστάκης, μιλάει στο debop.gr για την άνοδο και την πτώση των σούπερ ηρώων του επί σκηνής.

Γιατί Sadmen; Από που αντλείς έμπνευση για τον τίτλο της παράστασης και τι πραγματεέυεται αυτή;

Είναι ενός είδους καταθλιπτικοί σούπερ ήρωες κατά κάποιο τρό και επειδή γαλουχήθηκα με αυτό το πρότυπο το χρησιμοποιώ σαν αλληγορία για ανθρώπους που πίστεψαν στην αλλαγή και τους ίδιους ως φορείς της και κάποια στιγμή συνειδητοποίησαν ότι έχασαν αυτή την πίστη τους σε αυτή την αλλαγή.

Αυτή η αλλαγή αποδίδεται σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες;

Είναι μια αλληγορία για την αυτοοργανωμένη Αριστερά και τα μέλη που μετά από χρόνια τριβής νιώθουν την πίεση του συνόλου πάνω τους, γεγονός που τους οδηγεί σε ματαιώσεις και συγκρούσεις. Υπάρχουν ασφαλώς και οι κοινωνικές πιέσεις, η ανάγκη του βιοπορισμού, η ανάγκη για κατοχή πραγμάτων και η ματαιοδοξία που σε σπρώχνει προς εκεί. Μακριά από έναν συλλογικό σκοπό όλα αυτά σε οδηγούν και τα θέτει η παράσταση στο μικροσκόπιο μέσα από την ιστορία της ομάδας που βλέπουμε επί σκηνής.

Από την παράσταση Sadmen

Ποιά ήταν η μέθοδος που ακολούθησες για το έργο;

Έκανα μεταπτυχιακό πολιτικής επιστήμης και φιλοσοφίας και τείνω προς μια κοινωνική μορφής θεάτρου,σε ένα υβριδικό είδος που συνδυάζει καλλιτεχνική έρευνα και επιστημονική μελέτη. Δουλεύω διασταυρώνοντας τις δύο «πηγές» της έμπνευσής» μου. Εν προκειμένω έγιναν συνεντεύξεις με μέλη αυτοοργανωμένων συλλογικοτήτων και χρησιμοποιήσαμε υλικό και από τους μεγάλους θεωρητικούς διανοητές της Αριστεράς, με τον Μαρξ να έχει τα πρωτεία.

Βλέπεις τον εαυτό σου ως κομμάτι αυτού που εννοούμε νέο ελληνικό ρεαλιστικό θέατρο και το οποίο καταγράφει μια άνθιση το τελευταίο διάστημα;

Δεν μπορώ να πω ότι δεν έχω επιδιώξεις ως δημιουργός. Χαίρομαι πολύ όταν δημιουργούνται τέτοιου είδους ταυτίσεις, ωστόσο θα εστίαζα όπως προείπα περισσότερο στην κοινωνική και πολιτική και διάσταση που επανέρχεται διαρκώς στο έργο μου. Πάντως είμαι θετικός σε νέες φόρμες και προσεγγίσεις και φυσικά σε κάθε είδος θεατρικής έκφρασης.

Θανάσης Κριστάκης

Info:

Sadmen του Θανάση Κριστάκη

από 11.4.2024 έως 26.4.2024
Θέατρο Ροές 

Δραματουργία: Θανάσης Κριτσάκης, Στεργιάνα Τζέγκα
Σκηνοθεσία: Θανάσης Κριτσάκης
Πρωταγωνιστούν: Κωσταντίνος Δαλαμάγκας, Πένυ Ελευθεριάδου, Δημήτρης Καστανιάς, Άλκηστις Πολυχρόνη, Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης
Άλλοι συντελεστές: Πρωτότυπη Μουσική: Οδυσσέας Γκάλιος Σκηνογραφική/ Ενδυματολογική Επιμέλεια: Δάφνη Αηδόνη Φωτισμοί/ Φωτογραφίες: Ελένη Χούμου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.