Ο Σπύρος Παρασκευάκος στο deBóp: Η Μπελ Επόκ ενός ωραίου τύπου

Ο Σπύρος Παρασκευάκος στο deBóp: Η Μπελ Επόκ ενός ωραίου τύπου

Για να μάθετε γιατί ο Σπύρος Παρασκευάκος ονόμασε τον δίσκο του «Μπελ Επόκ» θα πρέπει να πάτε σε κάποιο προβλέψιμο site. Εγώ πρώτα άκουσα τη μουσική του. Με συγκίνησε και με ζέστανε και είπα να τον ρωτήσω ώστε να μου λύσεις μερικές απορίες, να μου πει με ποιες συνθέτριες και ποιους συνθέτες θα έπινε ενα ποτό, αλλά και που θα παίξει στις 22 Μαΐου. 

Μετά από τη σύνθεση τραγουδιών για άλλους, περνάς πλέον και στους στίχους και στην ερμηνεία. Ποια ανάγκη σου ικανοποιεί αυτή η αλλαγή;

Την ανάγκη να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους άμεσα. Να εκφράσω τα πιο αγαπημένα μου και τα πιο προσωπικά μου τραγούδια άμεσα και κυρίως να χτίσω ένα κόσμο ακριβώς όπως τον ονειρεύτηκα και τον φαντάστηκα. Την ελευθερία για να δημιουργήσεις κάτι τόσο συγκεκριμένο, τη  βρίσκεις μέσα από μία πολύ προσωπική διαδρομή συνήθως.

 

Στους στίχους σου είναι έντονη η δυαδικότητα. Είναι τραγούδια για δύο! Είναι τραγούδια για τον έρωτα. Ισχύει όντως; Ο έρωτας είναι μια μπελ εποκ δύο ανθρώπων;

Ναι, η δυαδικότητα είναι έντονη με την έννοια του να μην είσαι μόνος. Με την έννοια του να μοιράζεσαι. Τον έρωτα, τις στιγμές, τη ζωή. Δεν επικεντρώνομαι μόνο στον έρωτα, κάθε έκφραση της αγάπης είναι αυτή που με απασχολεί.
Ο έρωτας, η αγάπη, η φιλία, τα αισθήματα που από κοινού ανταλλάζουμε δηλαδή είναι σίγουρα αυτό που μας τροφοδοτεί και από μόνα τους είναι οι όμορφες εποχές των ανθρώπων.

Διαβάζω ότι έχεις κάνει σπουδές πιάνου. Ίσως το Α και το Ω για τους συνθέτες. Σου έχω μια διπλή ερώτηση. Ποιο άλλο μουσικό όργανο αγαπάς και ποια είναι η διαδικασία έμπνευσης, πως γράφεις δηλαδή;

Το πιάνο το ερωτεύτηκα κεραυνοβόλα από τη πρώτη στιγμή και είναι προέκταση μου πια. Τελευταία πειραματίζομαι και έχω αγαπήσει όλα αυτά τα βιντάζ συνθεσάιζερ. Αγαπώ την ηλεκτρική κιθάρα, αλλά όχι τόσο να παίζω εγώ. Αλλά είναι το μόνο όργανο πέραν του πιάνου που έχω πάντα δίπλα μου στη σκηνή. Φέτος έχω ερωτευτεί τα drum machines ακριβώς γιατί με ωθούν να εμπνέομαι και να εκφράζομαι διαφορετικά. Τον περισσότερο καιρό έγραφα τα τραγούδια μου στο πιάνο, πλέον αυτό έχει αλλάξει. Με εμπνέουν συνήθως οι άνθρωποι και μια έντονη εικόνα μεταξύ τους, είτε τη βιώνω εγώ είτε απλά την παρατηρώ. Και φυσικά ο έρωτας .

Διακρίνω επιρροές από συγκεκριμένους συνθέτες. Δεν θα σε προκαταβάλλω όμως. Θα ήθελα να μου το πεις με ένα... διαφορετικό τρόπο. Έχεις ένα τραπέζι για 4! Ποιοί άλλοι τρεις συνθέτες θα ήθελες να καθίσουν μαζί για ένα ή περισσότερα ποτά;

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να διαλέξω 4 γιατί οι επιρροές μου είναι αμέτρητες και από τη παγκόσμια δισκογραφία, ωστόσο θα διαλέξω αυτούς με τους οποίους νιώθω μια συγγένεια. Σίγουρα τον Σταμάτη Κραουνάκη, την Sia και την Amy Winehouse. Πάντα βρίσκω πολύ ενδιαφέρον στα ετερόκλητα.

 

Απρίλης, έξω αθηναϊκή ζέστη και ακούω το «Τραπεζάκι Σαλονιού». Τι θα μας πεις στα επόμενα live σου και που θα σε βρούμε;

Ανυπομονούμε για το Live μας στο Romantso την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 19:00 το οποίο ανοίγει το Satyrs and maenades Athens Porn Film Festival. Έχουμε τη χαρά να ανοίγουμε ένα εξαιρετικό φεστιβάλ με την υπέροχη ομάδα μου από την papia music όπου ο κάθε ένας είναι ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης. Επιπλέον θα έχουμε μερικές πολύ ιδιαίτερες συμμετοχές από ανθρώπους της γενιάς μου που κάνουν πολύ όμορφα πράγματα στη μουσική . 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.