Ο RPR μιλάει για την ιστορία των Keep Shelly in Athens σε μια σπάνια συνέντευξη

Ο RPR μιλάει για την ιστορία των Keep Shelly in Athens σε μια σπάνια συνέντευξη

Ήταν πριν από αρκετά χρόνια, όταν πρωτοάκουσα το "We Want More" στο ραδιόφωνο. Ήταν ένα κομμάτι που δεν μπορούσα να το προσδιορίσω... Pop, electronica, dark wave; Δεν είχε και πολλή σημασία τελικά, όταν ανακάλυψα ότι επρόκειταο για δημιουργία ενός ελληνικού συγκροτήματος, των Keep Shelly in Athens. Ομολογουμένως, το όνομα είναι από τα εξυπνότερα λογοπαίγνια που έχω ακούσει. Και μια μέρα, βρίσκομαι στο Αγαπημένο "Βίλατζ" στην Κυψέλη (δεν μπορούσαμε να κάνουμε και αλλιώς, εξάλλου, αφού θέλαμε έτσι να δώσουμε έναν φόρο τιμής στη συνοικία από όπου ξεκίνησε το γκρουπ) και σιγά σιγά καταφθάνει ο RPR (γέννημα θρέμα της Κυψέλης), ο ιθύνων νους του σχήματος. Μπορώ να πω ότι τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως, τόσο για τη γνωριμία όσο και για τη σπάνια αυτή "εξομολόγησή του", αφού επιλέγει να δίνει συνεντεύξεις σπάνια. 

 

Μετράτε 11 χρόνια ως "Keep Shelly in Athens". Πώς είναι αυτή η πορεία;

Αν και τα χρόνια κύλησαν σαν νερό,  βρίσκομαι ακριβώς στο ίδιο σημείο που ήμουν και τότε. Εδώ δηλαδή, στην Κυψέλη! Μέσα σε αυτά τα 11 χρόνια είναι λες και ζούμε ένα ασταμάτητο όνειρο. Και ποιο είναι αυτό; Απλά το να παίζουμε μουσική. Τι καλύτερο από αυτό;

Όταν σας πρωτοάκουσα, μου φάνηκε ότι ήταν κάτι πρωτόγνωρο στην ελληνική βιομηχανία. Έγινε εσκεμμένα αυτό;

Δε μου αρέσουν οι ταμπέλες. Πιστεύω ότι το φάσμα μας είναι εξαιρετικά ευρύ. Έχουμε dream pop κομμάτια, ambient, πιο ηλεκτρονικά... Αυτό είναι λογικό να συμβαίνει, αφού έχουμε τόσες επιρροές! Η μόνη κοινή συνισταμένη είναι ότι τα γράφω εγώ ουσιαστικά όλα αυτά τα χρόνια. Δεν περνάω τη μουσική από φίλτρα. Όπως μου βγει. Το αν ήταν κάτι πρωτοποριακό, δεν μπορώ να το πω εγώ και δε με νοιάζει κιόλας. Εμένα με χαροποιεί απλά να αρέσει η μουσική μας.

 

Γιατί επέλεξες αυτό το όνομα και τι σημαίνει η Κυψέλη για σένα;

Εδώ γεννήθηκα και μεγάλωσα και όταν έψαχνα όνομα για την μπάντα, ήθελα κάτι που να αντιπροσωπεύει την πόλη μου, την Αθήνα. Βέβαια, στο εξωτερικό με ρωτούν συνέχεια ποια είναι η Shelly και γιατί να μείνει στην Αθήνα κτλ (γέλια).

Πώς ξεκίνησε η σύλληψη της αρχικής ιδέας;

Αποφάσισα κάποια στιγμή να αφοσιωθώ στη μουσική και είχα ήδη γράψει κάποια πράγματα το 2010, τα οποία ανέβασα στο myspace, που τότε είχε αρχίσει να πεθαίνει. Μετά, έστειλε υλικό σε διάφορους σταθμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στην Ελλάδα δε μου απάντησαν ποτέ, ενώ στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε αμέσως θετική ανταπόκριση. Έτσι, πήραν όλα μια σειρά και μέσα σε 2 χρόνια έγιναν όλα πολύ γρήγορα!

Πώς ήταν η εμπειρία στο Coachella;

Δεν είχαμε καν ολοκληρωμένο άλμπουμ όταν παίξαμε εκεί. Ήταν 1,5 χρόνος από όταν είχαμε πρωτοβγεί. Δεν ξέρω αν έχει ξανασυμβεί αυτό.

Η θετική ανταπόκριση ήταν θέμα τύχης, marketing ή κόπου;

Δεν είχαμε ιδιαίτερες επιλογές marketing όταν αρχίσαμε. Το διαδίκτυο μας έδωσε αυτήν την ώθησε, αφού μας δέχτηκαν πολύ δημοφιλή blog και site του εξωτερικού. Αυτό μας πήγε στην ουσία και στο Coachella.

Αν και σκεφτείς ότι πολλές φορές τα έργα αναγνωρίζωονται μετά θάνατον, πιστεύεις ότι ένας καλλιτέχνες πρέπει να πηγαίνει με την εποχή;

Ένας καλλιτέχνης πρέπει να κάνει αυτό που του βγαίνει και πιστεύω ότι στο τέλος αυτό θα έχει και αποτέλεσμα. Πάντως δεν κυνηγάς πάντα τα πράγματα με έναν σκοπό. 

Πώς αποφάσισες να μείνεις στην Ελλάδα;

Υπήρχαν πολλές ευκαιρίες να ζήσω έξω αλλά δεν ήθελα ποτέ καταβάθος να φύγω από την Αθήνα. Ήθελα η βάση μου να βρίσκεται στην Ελλάδα. Ενδεχομένως έτσι να χάσαμε κάποιες γνωριμίες έξω αλλά μια χαρά τα καταφέραμε και έτσι!

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου προορισμός για live;

Όταν κάνεις αυτό που γουστάρεις, δε σε νοιάζει αν θα παίξεις στην Ελλάδα, στη Σκωτία ή στον Καναδά. Όπου και αν έχουμε παίξει, το έχω απολαύσει!

Πες μου τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν τη μουσική των Keep Shelly in Athens.

Δεν υπάρχει κάτι που να τη χαρακτηρίζει περισσότερο από το ίδιο όνομα!

Υπάρχουν επιρροές από άλλες τέχνες (π.χ. κινηματογράφος και λογοτεχνία);

Φυσικά! Τα πάντα αποτελούν πηγή έμπνευσης.

Παρόλο που υπήρχε η καραντίνα για τόσο μεγάλο διάστημα, δε σταματήσατε να δισκογραφείτε. Σας διευκόλυνε ο εγκλεισμός σε αυτό;

Εμείς ανέκαθεν δουλεύαμε διαδικτυακά, οπότε δεν ήταν καινούρια διαδικασία το να δώσουμε έμφαση στις διαδικτυακές κυκλοφορίες. Αυτό που έχει αλλάξει μόνο είναι να κάνουμε συναυλίες. Μάλιστα, εγώ προσωπικά δεν προτιμώ ιδιαίτερα τις διαδικτυακές συναυλίες!

Μπορεί να βιοποριστεί αξιοπρεπώς ένας μουσικός σήμερα;

Πολύ δύσκολα! Πρέπει να είσαι συνέχεια εκεί, αφού οι συνθήκες της ζωής δε σταματούν ποτέ. Αυτό που μπορεί να κάνει ένας μουσικός είναι να αφοσιώνεται στην έκφρασή του χωρίς αυτό να γίνεται βέβαια καταναγκαστικό. Πρέπει η δημιουργία να είναι πηγαία!

Έγραψες ποτέ μουσική για θέατρο, κινηματογράφο, διαφήμιση κτλ;

Έχουν μπει μουσικές σε ξένα διαφημιστικά αλλά δεν έχω γράψει κάτι συγκεκριμένα για κάτι τέτοιο.

Η δική σου σχέση με τη μουσική πότε άρχισε;

Ξεκίνησα να παίζω μόνος μου από μικρός. Είμαι αυτοδίδακτος και παρόλο που άκουγα punk, άρχισα να παίζω αρμόνιο από πολύ νωρίς.

Παίζεις και άλλα όργανα;

Παίζω ελάχιστα μπάσο και από κει και πέρα, ό ,τι φτιάχνω από τον υπολογιστή.

Έχεις σκεφτεί ποτέ τον ελληνικό στίχο;

Είχα βγάλει με την παλιά μου μπάντα, τους Astyplaz, ελληνόφωνο υλικό. Με τους Keep Shelly in Athens έχουμε μόνο διασκευάσει το "Άστραλον" των Στέρεο Νόβα, που είναι πολύ αγαπημένο μου συγκρότημα. Θα μου άρεσε κάποια στιγμή να ξανακάνω κάτι ελληνόφωνο.

Εσύ ασχολείσαι με το στιχουργικό κομμάτι;

Όχι, συνεργάζομαι με μια συγκεκριμένη στιχουργό και επίσης οι τραγουδίστριες που έχουν περάσει προσφέρουν τις δικές σου στιχουργικές δημιουργίες.

Πώς βλέπεις την ελληνική σκηνή σήμερα;

Έχει αναβαθμιστεί πολύ η μουσική σκηνή! Ξεχωρίζω τον Σεραφείμ Τσοτσώνη!

Πιστεύεις ότι η Αθήνα είναι φιλική πόλη για έναν καλλιτέχνη;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Δε νομίζω ότι υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Αυτό εξαρτάται από το είδος της μουσικής, τη γλώσσα κτλ αλλά μπορώ να πω ότι παντού υπάρχουν δυσκολίες!

 

Τι καινούριο ετοιμάζετε;

Έχουμε βγάλει 15 singles από την αρχή της πανδημίας και έχουμε συνεργαστεί με καλλιτέχνες του εξωτερικού. Αυτήν τη σκοτεινή περίοδο μου βγήκε αβίαστα η ανάγκη να γράψω μουσική. Στις αρχές του Ιουλίου ετοιμάζουμε ένα καινούριο single που θα έχει κοντραμπάσο και μια συνεργασία με την παλιά μου τραγουδίστρια των Astyplaz στη φωνή. 

Τι θα συμβούλευες έναν νέο μουσικό;

Δε νομίζω ότι χρειάζεται να δώσω κάποια συμβουλή. Ό, τι και αν πεις σε κάποιον, θα κάνει αυτό που πιστεύει. Είναι τόσο μεταβαλλόμενο το περιβάλλον, που δε νομίζω ότι χωράει συγκεκριμένες νουθεσίες!  Το μόνο που θα πω είναι υπομονή και πίστη σε αυτό που κάνει!

Ευχαριστούμε τον φιλόξενο χώρο του Βίλατζ

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.