Ο Νίκος Μερτζάνος στο deBόp

Ο Νίκος Μερτζάνος στο deBόp

Είναι από τις φωνές που κατάφεραν να αναδειχθούν μέσα από το διαδίκτυο και μάλιστα σε μικρή ηλικία. Λίγο πριν την κυκλοφορία της πρώτης του ολοκληρωμένης δουλειάς, έρχεται στο de bόp.

Από ποια ηλικία ξεκίνησες την ενασχόληση σου με τη μουσική; 
Στα 11 μου χρόνια ξεκίνησα με ένα αρμόνιο, αλλά πιο συνειδητά  στο γυμνάσιο, όταν αγόρασα το πρώτο μου πιάνο.

Από τη Φιλοσοφική πέρασες στη μουσική. Πώς τα συνδύασες; Αμφιταλαντεύτηκες μέχρι να αποφασίσεις ποια κατεύθυνση ήθελες να ακολουθήσεις;
Δεν τέθηκε ποτέ κάποια διάκριση αυτών των δύο. Όταν είσαι φοιτητής, υπάρχει άπλετος χρόνος να συνδυάσεις πολλά πράγματα. Οπότε η φιλοσοφική συνδυάστηκε με μουσικές σπουδές στο ωδείο Αθηνών και στο ωδείο του Φίλιππου Νάκκα.Το πτυχίο το πήρα περίσσοτερο σαν προσωπικό στοίχημα και μη σου πω, πως είμαι έτοιμος και για μεταπτυχιακό. Αγάπησα το διάβασμα, όταν με το φόβο των διαγραφών (επί Λοβέρδου), άρχισα να δίνω μαθήματα εντατικά.

Στο νέο σου τραγούδι (« Τέτοιες μέρες»)  λες «…καιρός να πάρω αποφάσεις…». Πώς τα πας με τις αποφάσεις ζωής και τα διλήμματα;
Δυσκολεύομαι, αλλά έχω ανθρώπους γύρω μου που με αγαπούν και τους αγαπώ και τους συμβουλεύομαι πάντα, στα σημαντικα θέματα της ζωής μου.

Ουσιαστικά αναδείχθηκες  από το διαδίκτυο. Πώς σου φαίνεται αυτός ο τρόπος προβολής της μουσικής;
Αυτός ο τρόπος από μόνος του λέει απλά "κάτι", αλλά λέει πάρα πολλά αν είναι η αφορμή για να ξεκινήσεις μια πορεία εξ' αυτού. Κατά τη γνώμη μου, είναι λίγο κορεσμένη η κατάσταση τώρα και στα social media. Όταν βγήκε το "Στάσου Λίγο", ήταν ένα πιο "παρθένο τοπίο" και ηταν πιο εύκολο να τραβήξεις την προσοχή. Παρ'  όλα αυτά,  είναι κάτι αναγκαίο ακόμα και για τη συντήρηση μιας ήδη υπάρχουσας καριέρας. Όλα τα παραπάνω ,φυσικά τα παίρνω πίσω, όταν μιλάμε για εξαιρέσεις σαν τον Παντελίδη. Αυτές οι εξαιρέσεις φτιάχνουν δικούς τους κανόνες.

Σε ποιο είδος μουσικής θα κατέτασσες τον εαυτό σου;
Στην ποπ αλλά για λόγους συνεννόησης και μη παρανόησης των προθεσεών μου, στον τον ελληνικό χώρο της μουσικής, θα έλεγα ποπ-έντεχνο. Αν και δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες.

Ποιο είδος μουσικής σου αρέσει  να τραγουδάς ; (ερωτικό, κοινωνικό κλπ)
Όλα τα είδη, πάω με την καρδιά σ' ό,τι τραγουδάω. Αρκεί να μου αρέσει το κόμματι.

Εσύ τι μουσική ακούς;
Αν πω τα πάντα θα ήταν ψέμμα και δε θα ήταν πραγματικό. Ακούω από το κάθε είδος ό,τι μου γεννά κάτι. Κύριως όμως ποπ και rnb ξένη μουσική  και ελληνικό έντεχνο.

Έχεις κάποιες επιρροές, κάποια πρότυπα;
Φυσικά και έχω επιρροές. Δεν μπορώ να τις κατονομάσω όμως γιατί είναι κάπως ενοποιημένα μέσα μου σε ένα σώμα. Ως πρότυπα, μπορώ να πω ότι είχα απίστευτο κόλλημα (και πάντα θα έχω), με τον Σταμάτη Κραουνάκη και τη Λίνα Νικολακοπούλου και ως "ζευγάρι" και σε δουλειές που έχουν κάνει χώρια.

Έχεις επιλέξει τη μουσική ως τρόπο έκφρασης. Ποιον άλλο τρόπο έκφρασης θα  μπορούσες ίσως να έχει διαλέξει; Κάποια άλλη τέχνη, όπως  την υποκριτική, τη ζωγραφική ή κάτι άλλο ; Τι σε γοητεύει;
Η υποκριτική. Δεν ξέρω αν θα ήμουν καλός, αλλά μετά από μια επαφή που είχα σε ένα ερασιτεχνικό εργαστήρι υποκριτικής πριν χρόνια, ένιωσα πως μου δημιουργεί συναισθήματα κοντινά με αυτά της μουσικής.

Ποιες καταστάσεις σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα και ποιες σε δυσαρεστούν;
Με δυσαρεστεί αυτή η ανησυχία που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο και με ευχαριστεί η παρέα των φίλων μου.

Ποια τα σχέδια σου για το μέλλον; (δισκογραφικά, live κλπ)
Αυτή την στιγμή, έχουν ολοκληρωθεί οι ηχογραφήσεις του πρώτου προσωπικού μου άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στους πρώτους μήνες του 2017 απο τη feelgood records σε επιμέλεια παραγωγής του Νίκου Μακράκη. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί το περίμενα πως και πως. Σ' αυτόν το δίσκο συμμέτεχει στιχουργικά σε αρκετά κομμάτια ο Νίκος Μωραΐτης και αυτό είναι μεγάλη τιμή για μένα. Είναι ένας δίσκος που έχει αρκετές αποχρώσεις χωρίς να στερείται ενότητας και αυτό το οφείλω στην εξαιρετική παραγωγή του Θεόφιλου Πουζμπούρη. Οπότε αναμένω εναγωνίως την κυκλοφορία του.

Ποιο τραγούδι θα αφιέρωνες στους αναγνώστες μας ;
Αν πω το "τέτοιες μέρες" θα γίνω γραφικός ε? (γέλια)

 

Αντώνης Μπάτζιος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.